• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    TOMBRIDER: našel jsem právě všude jen na model 12-16. Tak nevím, jestli to pasuje i na aktuální Sko
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    ADAM: Když to zadáš do vyhledávače. Kolik firem to nabízí?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: Myslím že by jít mělo, ale nejsem si jistej. Na Ionity jde.
    ADAM
    ADAM --- ---
    da se na teslu S namontovat tazne zarizeni? v konfigurotoru to nevidim. jedine druhovyroba?

    a muze se tesla nabijet i na ionity?
    NJAL
    NJAL --- ---
    AQUARIUS: Jeste si chvili pockam, O2 je obstojny drzak. :-)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: jasně, na krátký trasy si každý koupí auto, co stojí dvakrát tolik, co spalovací ekvivalent. Jo a ještě taková drobnost, že pokud ho nemáš kde nabíjet, tak to může být i docela opruz. Já vlastně pořád nechápu proč už všichni nemají BEV... :D
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Bloomberg - Are you a robot?
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-09/at-least-two-thirds-of-global-car-sales-will-be-electric-by-2040
    Zajimava tam je predpoved vyvoje ceny ICE vs EV behem pristich par let.

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NJAL: Třeba Octavia RS stojí cca stejně jako benzín, diesel i plug-in.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Všeobecně nejsou, i když je těžký to generalizovat když se bavíme o hybridech obecně.

    Když vynecháme mild hybridy, což je jen takový šidítko (ale furt to jede malinko líp než ICE na kterým je to založený), tak full hybridy jedou většinou o něco líp nebo minimálně srovnatelně, pokud existuje nějaká podobně drahá spalovací verze. Plug-iny (málokdy je stejný auto tak i tak) třeba u VW nebo u BMW jsou cca srovnatelně rychlý jako odpovídající ICE auta, ale mají třeba rychlejší reakci na plyn.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ale pořád jsou lidi, kteří jezdí většinou krátký trasy (PHEV se vyplatí), ale potřebujou mít možnost rozumně ujet dlouhou trasu (BEV nefunguje nebo by bylo drahý).
    NJAL
    NJAL --- ---
    AQUARIUS: Ja si FSI 2.0 oktavku platim sam, take se snazim jezdit docela lehce :-) Ale radit me zatim neprestalo bavit, a rad vyuzivam tempomat, i ve meste.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DZODZO: ona ta baterka ve FHEV ma kolem 1kWh, asi nebudu moc daleko s tvrzenim, ze nebude vazit o moc vic, nez rezervni kolo, jehoz misto zaplnila.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NJAL: imo hybridy budu lenivejsie nez ciste ICE, lebo kvoli baterke a vsetkym tym veciam navyse su tazsie a navyse bude mat nejaku slabsiu motorizaciu kvoli uspore emisii
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    NJAL: ja prave naopak po pul milionu kiliometru prevazne v manualu hledam automat - jednak mam pocit, ze MPV neni ten druh auta, ve kterym bych musel nutne radit rucne, krom toho mam v umyslu vic nutit ridit zenu a v neposledni rade se mi libi, kdyz ACC funguje az do zastaveni, ne ze vypne v 30km/h. (v tomto konkretnim pripade je systemovy vykon 140kW, z jinych zdroju je, ze ICE ma 110kW, coz na 2t autobus neni tak moc, ale na druhou stranu to neni ani tak malo... s horsi spotrebou na dalnici pocitam, od doby, co nesedlam sluzebni oktavku a palivo platim z vlastni kapsy, mam o dost lehci nohu, jestli si rozumime :) )
    NJAL
    NJAL --- ---
    AQUARIUS: Ok, evidentne jsem zaspal dobu v nejakych technologiich - ale jako jo, kdyz dostanu hybrid, ktery ma 100+ kW ICE a na rozjezdy a pripadny asistence v situacich "na jednicku do kopce" nebo "plyn na podlaze", bude to mit dostatek oomph a prevodovka bude blizka manualu, a to vse bude levnejsi, tak jsem pro. :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DZODZO: No a pak je to otazka nabidky, momentalne treba Ford ma u nekterejch modelu diesely na pristi rok vyprodany, takze hybrid je v tu chvili jedina moznost (konkretne S-Max/Galaxy)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: na dialnici moc paliva neusporis, lebo baterka ma malu kapacitu a teda kratky dojazd a pocas jazdy na dialnici moc nebrzdis, takze ani nerekuperujes, takze sa to neoplati ludom co jazdia dlhe trasy, ti si rovno mozu kupit diesel a ti co jazdia kratke trasy tak tym uz sa viac oplati full elektro
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    NJAL: opravdu vyrazne? ona ta eCVT prevodovka, co se montuje do Toyot a Fordu (nevim, kam jeste jinam) je konstrukcne o dost jednodussi, nez klasicka vicestupnova libovolne konstrukce, takze pokud ti uspora na prevodovce vyvazi cenu baterie, jsi na podobny hodnote.
    Navic ty ICE v hybridech casto nemusi mit turbo, dvouhmotu apod... Pred tydnem jsem jel hybridnim S-Maxem a musim rict, ze me trochu zklamala dynamika zejmena v rozsahu nad 50km/h, na druhou stranu jsem to auto mel jen na 5km okruh, takze to bylo jen orientacni seznameni. Naopak nadsen jsem z naproste plynulosti jizdy bez cukani, pripojeni ICE se pozna jen podle zvuku a to jeste ne hned. Cenove to pak vychazi stejne, jako papirove stejne silnej diesel, spotreba je cca o litr vyssi (jenze je to benzin, takze nizsi energeticka hustota).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Hybrid je na spoustu věcí skvělý řešení, různý hybridy na různý věci.

    Klasickej Toyotí full hybrid je dobrej na úsporu paliva a spolehlivost.

    Plug-in hybrid je dobrej na to, že můžeš jezdit krátký trasy na elektriku a dlouhý na benzín, což je pro spoustu lidí pořád jediný řešení (a furt míň žere). Pro spoustu použití je třbea Octavia RS iV nebo BMW 330e skvělá možnost.

    Mild hybrid je zase dobrej na to, že máš papírově nižší emise CO2 :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KIE: Je to jak u kterýho auta. Spousta mild hybridů má prostě jen silnější startér.

    Je hlavně potřeba si uvědomit, že mild hybrid neumí z principu jet na elektriku, ani kousek, ani trošku. Tam je ten elektrickej motor jen aby ulehčoval práci benzínovýmu, případně zlepšoval odezvu na plyn a tak. Reálně fakt nepoznáš, že tam ten motor je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam