• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PSYCHO: Že Tesla patří k nejvyhledávanějším zaměstnavatelům (nejspíš v nějaký anketě) ještě neznamená, že to platí konkrétně pro designéry nebo podvozkový inženýry.

    A z toho, co říkám, ti SpaceX nenavrhne nic, protože na to nemá lidi co to uměj. Ano, má nejspíš lidi, co by se to teoreticky mohli naučit. Ale pak by za prvé neměli čas vyvíjet rakety, protože vyvinout auto je v mnoha ohledech časově náročnější než raketu, a za druhý už vidím konstruktéra kosmickejch lodí, jak se nadšeně (a těžce) přeučuje na to, jak spočítat karoserii auta aby prošla crashtestama.

    Vy si to automotive všichni představujete jak Hurvínek válku...
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    BOBASH: No, pokud jich je omezeny pocet a TSLA a SPX jsou nejvyhledavanejsi zamestnavatele, tak mi z toho vychazi, ze problem budou mit vsichni ostatni.

    Jinak SPX ti samozrejme navrhne vsechno z toho co rikas snad krome designu, ktery verim, ze si TSLA uz udela sama.

    A nebo si najde designery u tech co se k nim hlasi. Coz se vracime zas na zacatek.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TEAPACK: Jo, je to možný, jak neustále přepínám CZ/EN tak se to může stát.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: To sice může bejt, ale automobilových designérů a konstruktérů je omezenej počet.

    A že si může šérovat technologie ze SpaceX je sice hezký, ale to ti nenavrhne podvozek, neudělá design auta, nenavrhne palubní elektroniku, nespočítá karoserii a její deformační zóny, nezajistí průchod homologací... atd.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOBASH: takže ano, motáš dva druhy zápisu do jednoho příspěvku... děkuji.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TEAPACK: Použil jsem americkej zápis, jak je vidět jak z použitýho znaku pro dolar, tak desetinný tečky.

    A reagoval jsem na SHEFIK:, kterej mluví o 1,3 miliardy.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOBASH: Můžeš mi trochu osvětlit tvoje předpony u peněz?
    zdá se mi, totiž, že pokud má tesla 1.3 bilionu dolarů cash flow, tak desítky miliard jsou někde na úrovni 1%, nebo motáš US/EU systém předpon a ještě k tomu krátký a dlouhý zápis dokupy?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Propočítávat takto vývoj mi přijde dost zcestné. Jestli Tesla nebo BMW nebo kdokoli další... Protože i ta Tesla má nyní problém v nedostatku akumulátorů. Navíc mají poměrně vysoké procento reklamací se kterými musí taky počítat.

    Kamarád co v Norsku jezdí firemní Teslou měl už po druhé vyměněnu baterii. Najel jen asi 180k Km... A co o tom mluvil tak je to v jejich koncernu celkem běžná věc.
    Takže jestli se bavíme o automobilce, která na tom už dělá mnohem déle než ostatní automobilky a pořád bojuje s životností, jak na tom budou ti, co do oběhu posílají své první sériové kusy?

    Tohle je prostě brzda pro všechny.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tesla nemusi vyvojarov a designerov hladat v supermarkete, v usa patri medzi najziadanejsich zamestnavatelov spolu so spacex... ozaj, to vies, ze technologie zo spacexu si sharuju do tesly? Neviem ktora ina automobilka ma este takyto jednoduchy pristup k vesmirnym technologiam
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: hofy je leda tak majitel hofylandu, skusenosti co ma su z prvej ruky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: To je pravděpodobný. Takže Tesla překoná největší českou automobilku, jinak též jednu z menších značek VW, prodávanou pořádně jen v Evropě, Číně a Indii.

    A je dokonce na dobrý cestě překonat takový mainstreamový mega brandy jako Subaru (zhruba milion aut ročně) nebo Mazda (1,25 milionu ročně).

    To je na čase investovat, s takovejma číslama by měla mít hodnotu aspoň triliardu dolarů, a ne jen o něco víc než deset největších automobilek světa, mezi který ještě pěkně dlouho nebude patřit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: nebudu tu diskuzi dal zbytecne protahovat, jen sem si overil co pises a zas tak daleko od sebe nejsou. letos se dost pravdepodobne zadari

    1-3q 2021

    Skoda 717.700

    ŠKODA AUTO achieves stable operating profit in the first three quarters, major burdens for the remainder of the year - ŠKODA Storyboard
    https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/skoda-auto-achieves-stable-operating-profit-in-the-first-three-quarters-major-burdens-for-the-remainder-of-the-year/

    Tsla 626.00

    • Tesla deliveries by quarter 2021 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/502208/tesla-quarterly-vehicle-deliveries/
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    A kolik potenciálních zákazníků si teslu vyzkouší, protože nebudou mít v autopůjčovně jinou možnost? :)

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: A ještě ad "80 modelů netřeba". 80 ne, ale i na premium brand jako je BMW nebo Mercedes potřebuješ cca 20 modelů, abys pokryl všechny segmenty, kam potřebuješ cílit.

    A taky potřebuješ auta, který nevypadaj jako z GTA.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK:

    0) Blízkou dobou jsem myslel cca do roku 2025, kdy naběhne třeba u Volkswagenu výroba většiny MEB modelů.

    1) $1.3bn je možná tak vývoj jednoho derivátu, nestačí to ani na samostatnej model. Tesla má čtyři modely. Pro srovnání, BMW jich má něco kolem 20, Mercedes tak nějak podobně (a to jsou cca automobilky, o jejichž zákazníky bude bojovat). Tesla by potřebovala celou jednu menší platformu (minimálně, spíš dvě) a výrazně větší variaci na stávajících.

    Aby se Tesla dostala na šíři nabídky třeba toho BMW, bude potřebovat tak 10 let a desítky miliard dolarů. Hlavně ale ten čas, protože vývojáře a vývojový kapacity si nenakoupíš v supermarketu.

    2) Tesla je pořád nejmenší samostatná automobilka na světě a ještě pořád nedokázala za rok prodat tolik aut jako Škodovka. Nebo Mazda. Nebo jako Ford prodá jen F-150 jen na americkým trhu.

    I EV potřebuje servisní prohlídky a i EV se rozbíjí. Ne tak často, ale děje se to.

    A vybudovat celosvětovou servisní síť není proboha "najmout pár servisáků". Když si koupím BMW nebo VW, tak najdu servis v každým evropským městě odhadem tak od 100 000 obyvatel.

    Tesla nedávno s velkou pompou otevřela první servis v ČR. Jeden.

    O tom, jaká je všeobecná pověst Tesly z hlediska aftersales servisu se asi ani nemusíme bavit, že?

    Vybudovat servisní síť je samo o sobě GIGANTICKEJ projekt. Vybudovat servisní síť s dobrou customer experience je něco, co některý automobilky nezvládly za desítky let.

    Tesla zatím nemá téměř žádnou servisní síť a to, co má, je ze zákaznickýho hlediska naprosto příšerný.

    3) Ano, Tesla je lovebrand. Ale taky je to hatebrand, na což bude narážet. Mimo bublinu technogeeků je Tesla většinou vnímaná s nedůvěrou, případně rovnou nesnášená, ať už kvůli Muskovi jako personě nebo nápadům jako je podivný UX.

    Zatím to nevadí, protože část lidí si Teslu koupila protože nic jinýho nebylo a zbytek táhnou právě ty technogeeci. Až bude potřeba přesvědčit kupce Škody Superb, tak to bude trochu jiná story.

    4) Tesla má realistickou naději konkurovat BMW, ale i dostat se na jeho úroveň prodejů pro ní bude velmi těžký. Navíc být konkurence BMW by byl z pohledu očekávání (danýho třeba tržní kapitalizací) strašnej fail. Pokud by se zjistilo, že tohle je největší realistickej cíl, dá se očekávat pád akcií tak na 10%.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK:
    What Is The Average Tesla Maintenance Cost In 2021?
    https://www.motor1.com/reviews/406938/tesla-maintenance-cost/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JYRKA: na teslu nemam, takze nemam cas vsecko okolo sledovat :)

    Ale kdyz se podivam po srovnanich, tak mi ta castka za rocni udrzbu pride smesna. Samozrejme muzou bejt spatny kusy, ale to se stalo vw treba s celejma modelovejma radama / motorizaci pro transportery/multivany. Ty auta stravily v servisu vic nez najezdily

    Car / Average Annual Repair And Maintenance Costs

    Tesla Model S $298
    Cadillac CTS $663
    Chevrolet Corvette $737
    Mercedes-Benz E350 $788
    Audi A6 $913
    BMW i8 $979
    Porsche 911 $1,072
    GOR
    GOR --- ---
    JYRKA: Höfner je urcite placenej agent Volkswagenu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    SHEFIK: Jsi na facebooku a sledujes radosti majitele Tesly X se servisem? Pribehy Pavla Höfnera jsou dost smutne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam