• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Nemluvím o běžném českém sídlišti, ale obecně jsem dal příklad.


    JIMIQ: No právě ten postup nabíjení by měl začínat extrémně malými proudy, po té pulzně zvyšovat co vím. Jinak ta životnost jde dost dolu.
    Začít třeba "jen" 30kW, je podle mě dostupných informací dost tragedie. To je při těch 400V co to má asi 75A a začít by se mělo třeba 0,01-0,02C v rámci desítek minut a pak pomalu zvyšovat.

    Ale třeba mají ty baterie nějak upravené...
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: CUKI se jen někde dočetl o vztahu nabíjení a teploty baterie a teď to bude dřenit v x auditkach, naposledy v obytnacich
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to budes parkovat na Snezke? nejak si neviem vybavit, kedy bolo naposledy na beznom ceskom sidlisku -20 :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Se zeptám, protože jsem nikde podrobnější informaci nenašel:
    Jak se řeší u elektromobilů studené dobíjení? Já vlastně ani u většiny nenašel co mají za konkrétní typ baterie. Některé by měli být méně náchylné k dobíjení za mrazu, ale nejsem si jistý jestli to není nějaký překlep a ani jestli se reálně tento typ baterií v elektromobilech používá.

    Tedy jinak popojedu o pár ulic domů (na nabíječku) je -20°C baterka je naprosto vymlácená. Jak se tohle řeší u konkrétních typů?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ve kterém měsíci se poprvé prodá milion BEVů?

    Global Plug-In Car Sales October 2021: Up 70% And At 8.8% Share
    https://insideevs.com/news/552041/global-plugin-car-sales-october2021/

    Říjen 2021 - 416 tisíc

    Tipuju prosinec 2022
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    STETKINS: On generace T7 se odděluje Multivan od zbytku (proto se z něj stalo skutečně něco co je napůl Sharan). Zatím zůstává jako Transporter a Caravelle T6.1, ale zanedlouho přijde nová generace Transporteru, která bude buďto postavená na příštím Transitu, nebo to prostě bude Transit s jiným znáčkem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Pro FSD byl ještě nedávno neřešitelnej edge case betonovej sloup v silnici. Než bude poslední neřešitelnej edge case magor ve tvým pruhu, tak je ještě dloooooooouháááá cesta.

    Jinak jedinej smysl toho tisíce koní v Plaidu je samozřejmě to, že to můžeš hrozně odpálit z křižovatky nebo se třeba bleskově zařadit z připojovacího pruhu.

    Ale i tak je prostě průser, že to auto taky ekvivalentně nebrzdí. I s Taycanem Turbo, kterej má o víc než 300 koní míň, je děsivě snadný se dostat vysoko nad 200 a vůbec ti to nepřijde divný. S tímhle to bude ještě horší. Vjedeš na dálnici, podržíš plyn tak jak jsi zvyklej a místo na 160 budeš na 260. A pak je trochu problém, když to brzdí hůř než to zrychluje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Je spousta situací, který se dají s normálním volantem ustát a s touhle píčovinou ne. Zrovna kontra ve smyku to v případě Modelu S Plaid nebude, protože když se ti urve do smyku čtyřkolka s nevypínatelnou stabilizací (ti týpci na okruhu jí měli hacknutou), tak už opravdu nestihneš udělat nic.

    Ale i třeba prudkej vyhýbací manévr může vyžadovat větší otočení volantem než udržíš bez přehmátnutí a jakmile potřebuješ s touhle kravinou přehmátnout, tak jsi v hajzlu.
    KEB
    KEB --- ---
    Co tohle jako elektrická Multikára?

    Nejmladší česká automobilka získala investici, jde do Evropy a chce vodík
    https://www.hybrid.cz/nejmladsi-ceska-automobilka-ziskala-investici-jde-do-evropy-a-chce-vodik/
    VACA
    VACA --- ---
    Jakoby sory jestli vyznela moje odpoved uz trochu podrazdene. Ale ja mam obcas trochu pocit ze jste prilis zaujaty a vubec odmitate alceptovat ze by polobuh musi udelal treba krok vedle.

    Ja jsem ochotnej akceptovat, az ten protikolizni system bude natolik neprustrelnej ze bude zvladad chybejici poklop od kanalu nebo spalek kterej vypadne z pod plachty nakladaku pred vama, (cimz si v soucasnosti nejsem tak uplne jistej), bude neprustrelne zvladat slemy ledu z roztatejch snehovejch jazyku apod.
    Az ten system terej bude na tyhle urovni, a NEPUJDE uzivatelsky vypnout.
    Az to rizeni bude “by-wire”, takze v momente kdy to auto zacne kontrovat tak vam to nenafackuje a treba nezprelame kustky v rukach protpze ten volant proste nebude zbesile rotovat ale bude v tkovou situaci uplne navolno.
    Tak at potom tam klidne je takovahle parodie na volant, at je tam pak treba rizeni v podobe kohoutku od umyvadla, bude to jedno.

    A ja jsem ochotnej to akceptovat, nejsem zarytej odpurce pokroku. Ale ta doba tady ted altualne jeste neni. A obcas mam pocit ze jse trochu posednuty a tvrdohlave naprosto odmitate pripustit moznost, ze to proste NENI dokonaly, nebo dokonce kontraproduktivny.
    Sory
    Peace:)
    VACA
    VACA --- ---
    DZODZO: Dokud to auto jde ovladat tim volantem a tyhle systemy vypnout, tak je takovejhle volant nebezpecna zhovadilost.
    Tecka, konec, nema cenu dal polemizovat.

    O ty lopate nebo spalku si prave nejsem tak uplne jistej.
    Ale dal uz se k timu vyjadrovat nebudu, je to fakt zbytecna diskuze:)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    1000 konove auto ma opodstatnenie aj pre civila, na vacsinu situacii ktore popisujes zareaguje autopilot lepsie a rychlejsie ako automobilovy veteran, aj tu lopatu pod tym autom by zaznamenal este predtym, nez by ju prejelo to auto pred tebou, situacii, kde tesla videla brzdiace auto pred autom, ktore muselo prudko brzdit je plny youtube uz teraz
    VACA
    VACA --- ---
    DZODZO: Vyznelo snad z toho co jsem napsal ze jezdim 250 po dalnici a 180 na okreskach?
    Kde prosimte?

    Uplne jsme se minuli, vubec nechapu tvoji odpoved,ja jsem popisoval situace ktery s tisice konema vubec nespuvisej, v beznejch autech a beznejch rychlostech.
    Takovejhle volant nepatri ani do smartu.

    Prestante bejt posedly a zaujaty kazdou picovinou ktera vypada cool.
    Sory:)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VACA: hl jako na nurburgring ta pustia so vselijakymi vozidlami, ale ked mas 1000 koni na verejnej komunikacii, tak asi nebudes zavodit pokial nie si magor co chce ohrozit nielen seba, ale aj ostatnych, moja nocna mora je, ze ma zramuje nejaky zavodnik co zacne obiehat napr. v neprehladnej zakrute, na to nie si pripraveny (hm, ked tak nad tym rozmyslam, to by mohol byt jeden z tych edge case, o ktorych stale basni bobash co FSD nikdy nezvladne, leda ze by malo kazde auto gpsku a vysielalo svoju polohu ostatnym autam :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    BOBASH: novej multivan moc za T7 nepovažuju, už to prostě není Téčko, je to něco mezi sharanem a T. Co myslíš tím, že transporter bude transit?
    VACA
    VACA --- ---
    DAN_F: Dovolim si nesouhlasit, v tom co popisujes zavisi na ridicskejch schopnpstech a ano kdyz zpanikaris zaslapnes brzdu a nevis kam tocit, tak se jenom dovas.
    Absolvoval jsem skolu smyku, a dalsi ridicsky prupravy. A nektery ty situace jsem zazil.
    Jednou dokonce v novym transitu ve kterym jsem jel 120 v pravym pruhu na dalnici, kdyz mi to v tahly zatacce tam poslal kokot z audi co kombinaci agrese a neschopnosti mi pripravi situaci, ve ktery jsem v dusledku uhybnyho manevru jel tom transitem nejrychlejsi “dvere” (rozumej bokem jako prase) ve svym zivote. A pak kontra, a dvere na druhou stranu, a repete nekolikrat, nez se to auto ustalilo.
    Volantem jsem kroutil ze srany na stranu “rychlosti zvuku”, abych to auto ukorigoval.
    Kdybych tam mel tyhle kryplovsky riditka, tak neudelam nic.
    A uznavam ze kdybych nemel skolu smyku a ridicskou prupravu, tak to pravdepodobne skonci hodinama do nejblizsich svodidel..

    Ale zazil jsem treba i spalek kterej vypadnul z nakladaku predemnou, na okresce. Prez to ze jsem mel vzdalenost, a nejeli jsme tam ani teh 80, tak ten manevr museo bejt velmi pohotovej, a obnasel kontra.

    Zazil jsem lopatu ktera se vynorila z pod auta ktery jelo predemnou a melo vysokej podvozek takze to tipek vubec neresil ani nezuknul na brzdu. Ja jsem to resit musel protoze jsem jel v osobaku. = prudkej uhybnej manevr a kontra. Ta lopata tam proste lezela v jizdnim pruhu..
    (Samozrejme sem zavolal dopravakum at se o to postaraj protoze je to nebezpecny)

    Zazil jsem kdyz tipek co se tvaril ze se rozhlizi mi poslal svoji felicii primo pred cumak na posledni chvili..

    Ocekavam ze “tesla ma prece autopilota” apod. Ale tyhle argumenty neberu, auto dokud ma volant, tak ma mit volant kterej je bezpecnej pro jizdu.

    Za me to je vse co k tomuhle tematu mam. Je to muj osobni pohled, a dal o tom argumentovat nepotrebuju.
    Pekny vecer vsem preju :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VACA: mno já so taky nemyslím, že dávat 1000 koní do auta má nějakej smysl, kromě možnosti se zabít s lepšíma SFX efektama, ale všem majitelům v tomhle snu fandím, a těm, co se ho rozhodnou uskutečnit mimo provoz, obzvlášť
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    VACA: Až na to, že v takovémhle případě je úplně jedno, jestli máš řidítka, volant, nebo joystick. Čímkoliv můžeš kroutit jak chceš a u toho bezmocně sledovat, jak jedeš bokem směrem, nad kterým absolutně nemáš kontrolu :) Retardovanému titulku na obskurním serveru navzdory, zrovna tohle fakt není problém volantu.
    VACA
    VACA --- ---
    no ja to uplne jako argument neberu. Protoze oni nejeli po cesky dalnici, ale na testovacim okruhu.
    Proc se tedy vubec bavime o model S, kdyz touhle logikou by clovek rekl, ze neni dobrej napad aby auto melo 1000koni prece, ne?
    Na druhou stranu kdyz uz auto vybavis 1000ci konema, tak by jsi ho mel vybavit i adekvatnima brzdama, a normalnim volantem. S timhle s bobashem 100% souhlasim.

    Na druhou stranu aquaplaning, nebo namraza, pripadne vybehnuvsi srna, kamionak co usnul a nahle vybocil do tveho pruhu, clovek co vyjede na okresce aniz by se rozhlidnul, praskla pneumatika, etc, etc, to vsechno se ti muze stat i pri 120ti, 80ti kmh, a tim volantem pohotove kroutit zleva do prava a zpatky potrebovat budes, to mi ver:)
    Ty riditka jsou v soucasnosti fakt nebezpecnej nesmysl.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VACA: člověk by si skoro řek, že není dobrej nápad jezdit 240km/h....
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CRAZY_IVAN: za tu cenu asi prva tesla, ktoru si mozem realne aj hned dovolit :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam