• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Hyundai začne od druhé poloviny roku prodávat novou, vylepšenou verzi Ioniqu 5. Největší změny se týkají trakční baterie. Verze s delším dojezdem nabídne místo akumulátoru s využitelnou kapacitou 72,6 kWh rovnou 77,4 kWh. To by se mělo logicky podepsat na o něco delším dojezdu. Výrobce však neuvádí o kolik. Kapacita menší baterie ve verzi s kratším dojezdem zůstává stejná.

    Hyundai pak také vylepší řízení teploty článků, které by se v zimě měly předehřívat před v navigaci naplánovanou zastávkou u dobíjecí stanice. Díky tomu by mělo být v případě Ioniqu 5 s oběma velikostmi baterií větší spolehnutí na dodržení slibovaných vysokých dobíjecích výkonů (až 220 kW) i za nízkých teplot. Výrobce v tomto směru reaguje mimo jiné na stížnosti majitelů ze severských zemí.

    Ioniq 5 pak navíc bude mít nově v příplatkové výbavě digitální vnější i vnitřní zrcátka. Ta vnější tedy budou u top verzí nahrazena kamerami na tykadlech a obrazovkami v interiéru. Jízdní vlastnosti a komfort pak mají vylepšit nové tlumiče.

    Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/misto-strachu-z-dojezdu-zabava-z-jizdy-s-elektromobilem-na-z/r~9efe0b5c8a6e11ecb5bd0cc47ab5f122/

    Docela mě zaráží, že na to výrobci nepřišli dřív. Viz rant o Ipace (a to už je verze po "faceliftu") zde:
    NIKDAS:
    KEB
    KEB --- ---
    CRAZY_IVAN:
    FEDAJKIN: to je fakt, takže nebude jdu dát hlas :-D
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    KEB: + v EU pickupy až na pár výjimek nefrčej, je to primárně US fenomén.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    KEB: tak zrovna s EU pro něj nepočítám a ani si vlastně nemyslim, že tesla no. Tohle je cílený fakt na amíky :)
    KEB
    KEB --- ---
    CRAZY_IVAN: chybí ti tam bude ale ne v EU protože ochrana chodců
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---

    Cybertruck

    20 hlasy od 20 respondentů

    CUKI
    CUKI --- ---
    KEB:Prozatím se vyplatí a recykluje se. Ale u některých technologií je výtěžnost velmi malá. Málokdo to vykupuje nebo alespoň odebírá na recyklaci.
    Podobné je to s PCB. Starej šrot je poměrně cenej a novej už se přestává vyplácet recyklovat :-(
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ja tvrdim ze cybertruck bude.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    :))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Jasně, protože deformační zóny z 3 mm ocelovýho plechu budou naprosto perfektně fungovat, žejo. Samozřejmě to je o něco měkčí než BVP, ale ne zas o tolik.

    A to, že mají nějaký prototypy olepený hnusnýma zrcátkama a s hnusným stěračem a nárazníkem ještě neznamená, že se jim někdy podaří z toho poskládat něco, co bude reálně fungovat a půjde to prodávat...

    Samozřejmě je možnost, že nakonec opravdu vyrobí nějakou takovouhle half-assed kravinu a zkusí to prodávat lidem, což bude ještě horší, než když by neudělali nic.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: přééésně, jenom sem tam s těma vývojovejma verzema pózujou pro fans s dronama, aby přiživovali tu jejich velkou lež... lháři a podvodníci zasraný... a exoskeleton samozřejmě navrhnout s deformačníma zónama nemůžeš, samozřejmě Mr. BVP :))

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Tak ona je to samozřejmě akademická debata, protože stejně žádnej Cybertruck nikdy nebude :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    :))

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FEDAJKIN: Tak H1 byla taky dost debilní nápad, a dneska už by taky nešla prodávat. Ale pořád to aspoň nebylo OBRNĚNÝ vozidlo.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    BOBASH: Jo, Elon je fakt magor, vzít armádní vozidlo a předělat ho pro amiky na civilní... oh wait!

    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Hezká hustota baterek...
    Amprius Ships First 450 Wh/kg, 1150 Wh/l Battery Cells
    https://insideevs.com/news/566876/amprius-ships-450whkg-battery-cells/amp/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    A upřímně bych se nedivil tomu, kdyby Cybertruck vedl k tomu, že v USA změní dosavadní politiku, kdy SUV a pickupy jsou v kategorii "truck" a ne "car" a tudíž pro ně platí úplně jiný bezpečnostní normy. Jako osobní auto by totiž Cybertruck nebyl legální ani tam, a reálně to nic jinýho než osobní auto není.

    Cybertruck by totiž MĚL bejt zakázanej, je to věc, která na silnici nepatří a myšlenka začít lidem prodávat obrněnej transportér, aby s ním jezdili na nákup, může napadnout jen magora.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Ne uchycení, ale konstrukce.

    Exoskeleton se vyznačuje tím, že vnější povrch karoserie je nosnej, a tedy tuhej. Prostě to drží pokupě vnějšíma plechama. Který jsou tím pádem tlustý a tím pádem se moc nedeformujou.

    Moderní auta mají vnější plechy naopak záměrně měkký, aby se mohly deformovat a pohltit energii nárazu, a dokonce přímo pod nima nesmí být nic tvrdýho. Proto má většina aut vysoký přední kapoty, protože motor nemůže být těsně pod ní, aby sis o něj neublížil, musí tam být prostor pro deformaci kapoty, když na ní spadneš. Když chceš nízkej čumák třeba na sporťáku, musíš udělat kapotu, která se při nárazu vystřelí nahoru, aby se měla kam prohnout když na ní spadneš.

    Exoskeleton se z principu deformovat nemůže, což bude problém jak pro ochranu chodců, tak pro všechny ostatní crashtesty. Bude to fungovat jako tank nebo OT. A obrněná technika je z hlediska pasivní bezpečnosti poměrně dost příšerná, pokud to, do čeho narážíš, není dostatečně měkký na to, abys to zničil.

    Ostatně všichni si pamatujeme veselou historku s tím, jak Pandury zničila Fabie. Všichni si z toho dělali srandu, jak jsou Pandury nahovno, ale ono je to právě tím, že mají "exoskeleton", a nezničila je Fabia, ale ony sebe navzájem. Když se srazí obrněná věc s jinou obrněnou věcí, tak to mívá drastický následky jak pro vozidlo (ohne se to celý a je to na vyhození), tak pro posádku (zastaví se to na místě, místo aby to zpomalovalo v průběhu deformace).

    Cybertruck na tom pravděpodobně bude z hlediska pasivní bezpečnosti dost podobně, pokud nezachrání svoji posádku tím, že zabije všechny ostatní, ale srazej se třeba dva Cybertrucky, tak to jenom cinkne a ty umřeš.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OMNIHASH: Deformacni zony tam nejsou. Kdyz narazis do normalniho auta, tak ma udelane deformace kapoty a masky, aby to zmirnilo dusledky srazky pro chodce.
    Cybertruck to nema, ten jen porcuje maso
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: eh tohle bych prosil vysvětlit, jakou má souvislost způsob uchycení karoserie s ochranou kolemjdoucích?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam