• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Já jsem měl za to, že už jste si na tyhle FSD a Tesla kecy založili jinou diskuzi abyste to tady nezasírali, ale asi se tak nestalo, co?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Oni se nerozhodli vyměnit radar.

    Oni se rozhodli odstranit radar a pak odstranit i sonar (parkovací senzory) a nahradit oboje čistě vizuálním systémem Tesla Vision, protože nic jinýho není potřeba.

    Sice tomu autu potom nefungujou parkovací senzory, ale co, proč neprodávat za milion a půl auto bez výbavy, kterou má ve standardu Fabie.

    A teď to vypadá, že to zase neplatí a budou dávat jinej radar.

    To kromě potenciálních problémů s recallama vypovídá především o tom, co popisoval AXTHEB: – že se Tesla snaží aplikovat metody softwarovýho vývoje na auta a to i v jejich HW části, což se nejeví jako dobrej nápad.

    Jinak by se to dalo říct taky tak, že v tom mají bordel a nevědí, co vlastně chtěj.

    Jo a mimochodem, ten novej radar není nějakej super hi-tech systém co nikdo nemá, je to normální radar co mají všichni:

    Tesla Is Adding Radar Back To Cars Next Year: Docs
    https://jalopnik.com/tesla-is-adding-radar-back-to-cars-next-year-docs-1849864675?

    "Essentially, this new device appears to be the standard form of automotive radar that you see in every company’s adaptive cruise control system. It’s not immediately clear what Tesla will bring to the table with this new addition to its cars, beyond the inherent benefits of a radar-based system."
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: "Pouze zlepšuje FSD" – zatím je systém lživě nazývaný Full Self-Driving jen asistentem úrovně 2, neumožňujícím ani pustit volant. Do slibovaný úrovně pět (autonomní taxík o kterých Musk rád mluví) mu chybí strašně, strašně moc. A že by to dali bez radaru, i když jinde radar mít budou? No, ne jako.

    Kromě toho jakákoliv hardwarová výměna čehokoliv u existujícího auta není levná sranda, nemluvě o tom, že to, aby ten radar udělali "plug and play" místo starýho taky nevypadá moc realisticky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: Tesla? Recall?? :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: trosku podcenujes ulohu toho ako v muskovych firmach uzko spolupracuju vyvojari hw a sw, pokial sa rozhodli vymenit radar, tak s velkou pravdepodobnostou kvoli tomu, ze off the shelf model bol inferior a inzici v tesle rychlo narazili na jeho hw limitacie
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Moc bych se nedivil, kdyby stačilo odstranit záslepky a zapojit HD radar do existujícího prostoru, třeba toho, kde byl předtím ten obyčejný radar…

    Druhou věcí je to, že ten HD radar pouze zlepšuje FSD, ale není jeho podmínkou, čili je otázkou, zda ten retrofit budou dělat automaticky…
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TADEAS: Recally nebývají na všechny auta danýho modelu, ale třeba všechny s nějakou výbavou.

    Co jsem našel, tak se jich s FSD prodá 11% (a nikterak překvapivě ten podíl klesá), v září jich bylo prodaných přes 100 tisíc. Dělat nějaký zásadnější technický úpravy (a jinej radar už může být docela zásadní) na 100k aut je docela velkolepej projekt.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOBASH: jakoze by si vsichni naobjednali FSD? to tezko.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: No, takhle rozsáhlej recall (protože to ve všech praktických hlediscích odpovídá recallu) by byl problém i pro automobilku se špičkovou servisní sítí. Pro Teslu... no... :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OTAZKAKONCE: plug-in zahrnuje PHEV a BEV.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OTAZKAKONCE: ano, je to primo napsane dole v "note" na tom obrazku
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    TADEAS: co znamena 'plug-in' share presne? 'podil aut na zasuvku? nemaj tim nahodou na mysli hybridy?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Tak vetsina lidi ma FSD hardware zdarma, takze v retrofitu lidem, co si FSD zaplatili, nevidim tak velkej problem. Pri nejhorsim dostanou i novej naraznik.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Jakože noví zákazníci budou platit to, že se bude montovat lepší radar do 100 tisíc starejch Tesel? :)

    Plus je jedna věc upravit hardware pokud jde o lepší výpočetní výkon nebo něco, kde vyměníš někde nějakou desku s čipama.

    Ale retrofit novějšího radaru, kterej téměř s jistotou nebude "pasovat" na místo toho původního? A speciálně u aut, který nemaj žádnej?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: Pokud máš pocit, že "TDD je dobre jen u projektu, kde je jasne zname zadani", tak ho děláš blbě - extreme programming, což je tak nějak základní kámen agile, z TDD vychází.

    A ne, agilní vývoj bez TDD nefunguje, produkuje pak drahý a nekvalitní programy.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    AXTHEB: Agilni vyvoj nejde bez TDD? To je pro me teda novinka. TDD je dobre jen u projektu, kde je jasne zname zadani, ktere se v case nemeni (coz je IMO opak agilniho vyvoje).
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    AXTHEB: proto FSD pořád zdražují:D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BOBASH: Hele to je úplně normální agilní vývoj, jen zapomněli na pár drobností - agile bez test driven developementu nefunguje, na auta nejde aplikovat TDD a update existujících aut není zadarmo :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/scienceisstrat1/status/1599850167494057985?s=19
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam