• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zánovní Tesla model 3 stojí kolem 750-800 - vyzkoušej mobile.de
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak pokud je myšlenka jezdit do Rumunska, tak dokud nebudou Superchargery přístupný pro ostatní značky (což by snad už brzo mělo být, jestli už není), je Tesla jediný řešení. Ionity tam nejsou a spoléhat se na cokoliv jinýho než Ionity nebo SC by se mi takhle daleko fakt nechtělo.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    BOBASH: netuším, nikdy jsem to neridil, jen vím že po tom faceliftu zvedli kapacitu dojezdu o hodně a viděl jsem nějaké testy kde to dojizdelo cca takhle.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OTAZKAKONCE: Ujede jakože reálně ujede i při nějakým normálním použití na dlouhý cesty (tedy dálnice rychlejc než 100, zapnutý topení/klima), nebo že to má 300 WLTP? Oficiální dojezdy jsou většinou reálný ve městě/na okreskách, při rychlejším cestování na státovkách a zejména na dálnici je potřeba mít minimálně 50% rezervu (tedy aby se dalo reálně ujet 300 mezi nabíječkama, potřebuješ typicky WLTP dojezd 450).
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    BOBASH: od roku 2020 to ujede okolo 300. Ten předtím je špatně, souhlas.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    OTAZKAKONCE: poslal jsem omylem odkaz na plugin. Měl jsem na mysli tu e verzi
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OTAZKAKONCE: Původní Ioniq nemá ani náhodou použitelnej dojezd na to, aby se s ním dalo jezdit na dovolenou. Na těch 150 km tam a pak zpět to asi půjde...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RATTKIN: Jestli nemáš milion, tak se na to vyser. Je brzo.

    Jediný, co je znatelně pod milion a v horizontu pár měsíců možná bude ještě víc pod milion, je stará Tesla Model S – ty už začínají být kolem 700, což je ale furt strašlivá raketa za auto, který je deset let starý. Už se díky slevě na nový začínají objevovat trojky kolem 700, to by mohla být jediná cesta.

    Jinak nic. Na 150 km a zpátky bez nabíjení dálniční rychlostí potřebuješ auto s aspoň 60 kWh, spíš 80 kWh baterkou, pokud to máš být schopen absolvovat i třeba v zimě. Na rozumnou cestu do Polska taky tak nějak, Enyaqem 80 do Varšavy je to +3 hodiny, protože tam furt nejsou Ionity, ale ty brzo budou a pak už to bude v pohodě. Rumunsko asi bude problém furt, nicméně s Teslou a kombinací Superchargery/Ionity by to mohlo mít šanci.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RATTKIN: No a jaký na to máte rozpočet?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Včera jsem naboural rodinné auto, asi to bude vrak, tak přemýšlím o elektromobilu. Má to dneska cenu jako jediné auto pro rodinu s 2 dětmi?
    Budeme mít brzo na střeše soláry, takže nabíjení denně vypadá reálně, mohlo by se nabíjet od cca 14:00. Já pracuju z domova a manželka jezdí denně do práce na zkrácený úvazek, kroužky, nákupy a podob, cca 50 km denně. To je asi v pohodě i s nějakým bazarovým Leafem?

    Občas na výlet do Prahy nebo Vídně 150km a zpět, to asi už Leaf nedá, existuje něco co to dá a nestojí milion?

    Občas jedeme na dovolenou 1000km do polska nebo rumunska, to je asi s EV nereálné, jedině byjsme si museli půjčit benzín?
    KEB
    KEB --- ---
    DAN_F: gratuluji, jedním sarkasticky ironickým postem jsi vyvolal hotový shitstorm.

    A já jsem si z toho odnesl, že blowup už je ve svajcu moc dlouho a zapomněl, jak funguje humor smejicich se bestií
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Veterán musí být starší 30 let a podmáznout na úřadě nejde, protože protokoly z emisí nevokecáš a snadno by se na to přišlo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Dobrý, v názoru na nemovitosti (byť tam jsem ještě nedošel prakticky, zatím jsem u toho bydlení v centru), ručně šitý hadry a boty a starý auta co vydržej (ony tedy vydržej i ty nový, ale ty ještě neexistujou dvacetiletý, tak se to o nich neví) se shodneme.

    A teď se běž projet v Porsche Taycan, což je jedno z všestranně nejvíc fungujících aut, co jsem za poslední roky řídil.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: necha si vybavit nejaku vyjimku ze je to veteran alebo vystavny vuz alebo niekoho podmazne na urade, cesta by sa urcite nasla, pripadne ze zije v tom svajcu, tak si moze nechat vypisat referendum za zachovanie spalovakov, tak ako tam referendom riesia kazdy prd :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :))) a takhle je to vždycky, půl století se tváříš blazeovaně a na vrcholu za vysmívání se ostatním, co hrotěj a proč se bráněj, a najednou ti skočí pátej-šestej křížek na hrb, svět se začne měnit rychlejš a jiným směrem, než zvládáš vstřebat, a najednou seš za vločku i ty.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: tak zrovna ty bys mel docela mit pochopeni k tomu, ze nekdo na neco odpovi, tvoje sahodlouhy prispevky tu zabiraj pocitove tak tretinu textu - zvlast vase nekonecny nazorove vymeny s commodorem maji vysokej zabavni potencial :-)

    Ale jinak mas pravdu: ja mam obecne tendenci nezit spotrebnim zivotem, auto nebo vlastne cokoli pouzivam pokazdy tak dlouho jak je to smysluplny, coz zrovna u Volva bejva dost dlouho: to moje funguje naprosto bezvadne, mam ted najeto neco pres 270000km, takze ho vnimam skoro jako novy :-) Ono to tak je ale u me skoro se vsim: misto abych si koupil nejakej schick penthaus ve meste jsem si radsi poridil zriceninu u jezera kterou opravuju prakticky vlastnorucne. Treba boty kupuju rucne sity, ale vetsinu z nich mam pak nekolik desetileti. Obleceni nakupuju zhruba dvakrat rocne u jednoho obchodu pro pany, kterej uz presne vi jaky veci mi smi ukazat a jaky spis ne ("ted musite zavrit oci a rychle projdeme do sekce kde mame ty veci pro vas") Me fascinujou perfektni veci ktery dobre fungujou, ne nalesteny hovna ktery jsou "novy". Cimz jsme se opet oklikou dostali k elektromobilum ;-) Ale ja jsem presvedcenej, ze i ty se jednoho dne z ty faze nalesteny hovno dostanou a ze jednoho dne bude mozny koupit neco co funguje tak jak ma. A do ty doby vas tady budu dal popichovat, ono je to proste neodolatelny jak po kazdym postu zacne to velky pisteni :-)

    ZIVOTNI HODNOTY; VOLE! :-))))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Na to, jak jsi nad věcí, jsi už napsal docela dost příspěvků o tom, jak jsi nad věcí.

    V tomhle kontextu je taky poměrně zajímavý, jak se nás taky snažíš velmi intenzivně přesvědčit, jak si kupuješ jen to nejlepší a nemáš problém si "druhej den jít koupit elektromobil". Jako chápu, když člověk jezdí deset let starým naftovým Volvem, tak je tyhle věci potřeba napsat, protože z tvého výběru auta by to úplně jasně patrný nebylo.

    Jinak jestli jako správný bohatý Švýcar máš vlastní garáž nebo parkovací místo a máš k němu dotaženou elektriku, tak pro tebe bude elektromobil pravděpodobně v naprostý většině ohledů lepší tak za pět let a v roce 2035 si na nějakou naftu ani nevzpomeneš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam