Jak jsem psal tady
NIKDAS:, uvažujeme o koupi druhého EV pro mamku, takže nic extra spešl, zároveň je to prestižní dáma, takže do škodovky/kie jít nechtěla i když jsem se jí snažil vysvětlit výhody 800V systému.
Situace se však změnila, dotace nejsou a asi nebudou (letos to ani není jako položka v harmonogramu), auta pořád zdražujou (nějaké snížení ceny nečekám...). Celou dobu to vypadalo na Audi, ta bohužel zdrahla o 100k a navíc nejde objednat s menší baterkou. Já totiž celou dobu tlačil auta s větší baterkou, protože jsem si říkal, že za 5 let to bude neprodejné(resp. strašně klesne na ceně). Jenže partnerka kontrovala tím, že za "prestižní elektroauto" si lidi připlatí a klesat na ceně budou nejvíce obyč značky (něco jako když prodáváš starej iphone - lidi to kupujou, jen aby ho měli).
Takže jsme nakonec přistáli na Mercedes EQA, 66kwh baterka, megadisplej, tepelné čerpadlo, tažné, tmavé okna a vyhřívání sedadel (zapomněl jsem něco, na čem si secondary market potrpí? - aby se pak líp prodávalo), to vše za ceníkovou cenu 1 420 000kč.
Já o něm původně vůbec neuvažoval, protože to není od počátku konstruované BEV, ale nakonec jsem byl přehlasován, i proto, že ho prej konstruovali jako "obojetné", tzn už při konstrukci na BEV mysleli. Není to tak, že by do ICE prostě šoupli baterku a elektromotor a nazdar, tady mám své pochybnosti, protože třeba frunk tam není vůbec.
Nejvíc mě překvapily dvě věci:
1. Dodání už za 3 měsíce
2. Absolutně se s náma nebavili o ceně, prostě tady máš, co jsme naklikali přes net a nazdar. Nikdy jsem Mercedes nekupoval, takže nevím, jestli to standard, každopádně v kombinaci s takhle rychlým dodáním mi to přijde divné.