• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Nevim jak se to jmenovalo, ale předfaceliftovej F-type a F-pace. To bylo fakt monumentálně špatný.

BLOWUP: XJ-S mě nikdy moc nebralo, já mám XJ8 z 2000, poslední placatej čtyřsvětlovej sedan.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: heh, xjs je muj quilty pleasure :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: U toho novyho Jaga mluvíš o Pivi Pro? Nebo o nejakym jinym infotainmentu?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Já se přidám trochu k OT - ve 150km/h jsem usnul v BMW Gran Tourer, vyletěl z dálnice + si dal přes 20m let (takovej plot se svodidly na mostku u dálnice vás solidně vykopne), přišel o obě přední kola, udělal 1,5x "frontflip" a skončil na střeše... zároveň z auta vyletěl motor. Seděl jsem tam já a 8 letá dcera vzadu na straně spolujezdce.
    Kromě debilního střešního okna a střepů, který mi přesekly jednu šlachu na ruce se mě ani dceři v podstatě vůbec nic nestalo. Bylo to firemní BMW, mám k téhle značce velkou slabost a jednou bych se k ní zase rád vrátil.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Hele já třeba Jaguara vlastním, byť teda starýho. A naprosto souzním s tím, co o německých prémiovkách říkáš.

Akorát si potom sednu do novýho BMW nebo Audi, který nesnáším, a všechno tam precizně funguje. A pak si sednu do novýho Jaguaru a byl bych si připlatil 100 tisíc, kdyby z toho vyrvali jejich infotainment a dali tam ten z Fabie.

Mýho 20 let starýho Jaguara bych nikdy nevyměnil za stejně starý BMW. Ani jakýkoliv jiný. Akorát objektivně musím říct, že je to asi o šest tříd horší auto.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Všichni asi v elektromobilu máte frunk, ale i tak prosím podpořte moje skromné video o frunku z Irska.
    Mají v e-shopu další zajímavé příslušenství do kufru.
    Frunk - přední zavazadlový prostor pro elektromobil
    https://youtu.be/NpxFGZtdjT4
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PEPAZZ: MG jsem měl a je to zoufalé, vše kolem infotainmentu a přístrojovky. A cena nebyla až tak dobrá.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Cínsky znacky skoro nulové prodeje (kdyz pominu polestar a MG) v EU

Europeans are saying NO to Chinese electric cars
    https://www.youtube.com/watch?v=eYk1P0UPvmU
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LA_PIOVRA: covece, ja ti to i verim, ale me ty audi prijdou takovy.. takovy vylizany do nanicovata, ja nevim, cokoli ted reknu bude znit blbe. Ten obrovskej trapnej chladic vepredu, treba :-) Nekdy je neuveritelny, jak image nejaky znacky funguje, ja bych si to auto mel fakt problem koupit kvuli tomu jak bych si v nem pripadal. S BMW je to to samy v bledemodrym, obcas s nim musim nekam jet a jakoze OK, ale proste se skoro stydim do nej nastupovat. Me vyhovuje range rover, Volvo, Grenadier, Jaguar - co tam je presne jinak ti neumim rict, ale treba to Audi je pro me autem pro nejaky nedomrly nudny ucetni nebo advokaty, proste nee. Clovek by nikdy nemel rikat ne, ale ten design mi proste aktivuje nejaky centra mentalniho odporu (i kdyz ve srovnani s Teslou to skoro nestoji za zminku, kdyby ty auta udelali trochu syrovejsi a hranatejsi tak bych se na ne i podival, z Tesly proste jenom bliju obloukem, tam to je absolutne bez sanci :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LA_PIOVRA: a pritom to jenom jezdí z A do B vid :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hen jake elektromobily jazdia v cine na autonomne rozvazky zradla :)

The decline of supermarkets - A sector in crisis | DW Documentary
    https://youtu.be/ymxG4wOP7fk?t=1610
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BLOWUP: presednout z naseho Q8 do svagrova uplne novyho XC90 je znacne wtf. Vsechno tvrdy, plastovy, ve spatnem slova smyslu lacine pusobici, jizdne min komfortni, podivne tvrdy tam, kde cekas tichy houpavy plachteni... Subjektivni rozdil jak mezi co ja vim Superbem a Dacii Logan.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Já chápu proč může člověku nesedět celkově (agresivní německá image) i proč může nesedět jejich technicistní interiér. Ale ergonomicky a UX je to špička. Volva jsou hrozně hezký a mají interiér jako zenovou zahrádku, ale po technický stránce bych to zapálil...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: ja Renault neznam, a Audi taky ne. BMW mi nesedi, nevim proc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Mě na tom systému ve Volvu vadí, že celkově působí jako by patřil spíš do Renaultu než do konkurenta Audi a BMW.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: Tak jasne, srovnavanim clovek vzdycky mimodek neco co jinak je ok muze najednou povazovat za lepsi nebo horsi. Ja mel na mysli neco co cloveka proste absolutne sere, jako treba ty displeje v Tesle misto knofliku.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Teď si nevybavim konkrétní příklady, jezdil jsem tím naposledy loni v létě. Ale přišlo mi to nepřehledný, nelogicky a zmatený. Ale já do toho presednul z BMW a Audi (a Bentley).
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: ja v novym volvu teda zrovna sedim, a vyhrady bych mel co se grafiky tyce ale funkcnost me zatim nijak neurazi. Co presne mas na mysli?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    HERR_FLICK: Jo, ale to ty Cayenny (a 911 a Boxstery) prodávalo za strašnou raketu už v základu, nemluvě o příplatcích.

A to je právě to o čem mluvím s tím zlevňováním a málo modelama.

Škodovka má možná na základním Enyaqu menší tržbu než Tesla na stejně drahým Y (i když ani to není jistý a pokud jo, tak z toho velká část bude absence marketingu a servisu). Ale na RS v plný kouli? Nebo na Q4 e-tron v plný kouli, což je furt stejný auto?
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    BOBASH: tady bych jen zmínil, že Porsche s pár vyrobenejma Cayennema, zato pohádkovejma tržbama, o fous málem ovládlo VAG
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ne, milion a půl, což má Tesla teď, je pidiautomobilka. Tolik vyrábí Mazda, což je zhruba nejmenší samostatná automobilka na světě.

Aby to byla velká automobilka, tak je potřeba přelýzt tak 3-4 miliony.

DZODZO: Nedoladěný, zmatený, blbě funkční, jako celý Volvo. Jak píše JYRKA:, je možný, že Ford to zvládne líp. V aktuálních Volvech je to hrozný a radši bych padající VW (nemluvě o tom, že se Volvo snaží tvářit jako konkurence pro BMW, se kterým ale není srovnatelný ani v infotainmentu ani ve vůbec ničem jiným).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam