• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Tady je původní článek, jsou tam i nějaký čísla, i když jich není moc.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: o kolik procent je to číslo totálek vyšší oproti třeba Mercedesu a BMW v USA? V článku se o tom nepíše a v subčlánku, kterej je v tom článku zdrojovanej zmiňovali akorát to, že Reuters se v detailu podívalo doslova na "few" Teslas on IAAI (jinak to bylo cca 100 aut na IAAI).

Šlo by nějaký čísla, když tim tak okolo sebe plácáš? :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: No ono u tý volby "nejbezpečnější ale rozpadne se" vs. "míň bezpečnější a půjde opravit" to není úplně takhle extrémní.

Za prvé Tesla není nutně nejbezpečnější na světě, za druhý se tohle netýká jen toho, že by to opravil Pepa, ale že zavedený automobilky mají postupy na bezpečnou opravu i poměrně velký rány (na workshopu u VW nám ukazovali jak se opravuje smíšená konstrukce hliník/ocel, je to docela hi-tech, ale opravíš bezpečně i velkou ránu) aniž by tím zruinovaly pojišťovnu.

A jestli to zruinuje pojišťovnu nebo ne ti může bejt jedno jen zdánlivě.

Já neřeším převratnou novinu "u Tesly je problém servis", ale novou situaci "u Tesly jsou výrazně častější totálky", což vede nevyhnutelně k dalším ne úplně pozitivním efektům:

1) Na Tesly bude dražší pojistka, protože totálky. A pokud ti roční auto odepíše náraz v koloně ve 30 km/h, tak to je situace tak častá, že to může tu pojistku ovlivnit dost drasticky.

To má potom zásadní vliv na reálnou cenu Tesly, protože nový auta lidi obvykle financujou a když budeš mít splátku o půlku větší kvůli šílený pojistce, může to zamíchat s poměrem reálných cen Tesla vs. dražší auta.

2) Tesly budou mít horší zůstatkovou hodnotu, protože pokud bude drahý nebo nemožný i lehce bouranou Teslu opravit, kupci ojetin se toho budou bát ještě víc než kupci novejch aut. Jednak to pro ně může poslat pojistku ještě víc mimo snesitelnej rámec, druhak pro ty, který auto nepojišťujou, to může znamenat vabank s tím, že když to blbě trefím i v malý rychlosti, můžu mít auto na odpis.

Tohle samozřejmě zpětně zase ovlivňuje to financování, protože velká část financování jsou operativní leasingy, kde je budoucí hodnota auta dost zásadní faktor.

Zatím všichni docela počítají s tím, že zůstatkový hodnoty Tesel budou furt gigantický, tak jako je to u Modelu S, kterej stojí po 10 letech dvojnásobek odpovídajícího Mercedesu. Ale ten za prvé podle všeho nemá tyhle problémy, za druhý rannejch S je strašně málo a ještě navíc mají superchargery zadarmo.

Bude to samý platit pro pětiletý Modely Y z let, kdy už to bylo nejprodávanější auto vůbec?

Samozřejmě pokud najdou zázračný úspory ve výrobě a zlevní základní Model 3 na 700 tisíc, tak to nemusí bejt problém vůbec. Ale to se patrně nestane.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    CRAZY_IVAN: Ahh, my bad. Ten jsem už nečetl.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    A v momentě, kdy Tesla otevře možnost objednávat dle VINu, jak se o tom mluví, tak by to mělo být vyřešeno. Budu muset pogooglit jestli už to tak neni.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    DAN_F: zrovna ty kontinuální upgrady tam zmiňované jsou - (v sublinkovaném článku na KBB.com), ale reálně hodně dílů je zpětně kompatibilní (elektronika etc). Munro to řešil při svém rozebírání.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    CRAZY_IVAN: Tak především, aby to nezapadlo… Bobash nám na odkazovaném článku dokazuje, jak měl pravdu v tom, že Teslu bude problém servisovat, protože "kontinuální upgrady, integrální baterie, megacasty", z čehož ale ani jednu věc ten článek nezmiňuje :)

Jako, já neříkám že třeba nemá pravdu, třeba jo, ale zrovna tenhle článek to nedokazuje.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: Už x let se ví o tom, že servisování Tesla nemá zmáknutý. Nestíhaj opravovat, opravy jsou drahý, protože je to uzavřený jen schváleným bodyshopům, který nestíhaj a Tesla je pomalá v dodání dílů. A navíc hážou klacky pod nohy lidem jako je Rich Rebuilds. Ví o tom i Tesla a xkrát za posledních x let o tom mluvili na investor callech. O tom problému se ví a dělají kroky jak tohle zlepšit. Otevřeli přístup k repair manuálům. Prý už dokonce lze objednávat díly mimo ofiko opravy. Dokonce někdo z Tesly mluvil s Richem ohledně feedbacku, jak by mohla Tesla pomoct lidem jako je on v opravování etc.

Ale stejně přijdeš s objevnou věcí, že Tesly jsou dražší na opravy a plácáš tim okolo jakej jsi borec a snažíš se teda ukázat jak je Tesla na hovno a jak jsi to řikal. I když tohle tady nikdo nikdy, když tu byla debata ohledně servisu Tesly, neřikal, že by Tesly bylo levné opravovat a jejich servis byl super. :D

Akorát si z toho odnášíš závěry o tom jak je to blbě navržený a Tesla bad. Confirmation bias.
    Asi radši budu mít nejbezpečnější auto na světě, který po nárazu pojišťovna odepíše, než auto, co se rozpadne, ale opraví ho Pepa. Castingy ftw.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Nikdo nesrovnává Teslu s autem z roku 1990, ale s autama jiných značek. A ano, to, že Tesla je relativně malosériovej výrobce, kterej nic nesdílí s nikým jiným, může bejt součást problému, stejně jako extrémní neochota spolupracovat s externíma servisama.

Každopádně výsledek může pro Teslu být problém a ostatně v tom článku i citovali Muska, že je to problém a že to prý řeší.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NTR23: Čína to samozřejmě je, ale lidi to tak nebudou úplně vnímat. A při cenovým rozdílu ani ne 10% proti MG4 je volba většiny asi jasná.

Otázka je, jestli to nepředznamenává posun Volva směrem k volume značce. Z "pseudoprémiovky" automobilovou Ikeou.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    BOBASH: Tak Volvo bude taky Čína. A mi se ten minimalismus pravé líbí. Když srovnám e e-Mégane, kde je tolik ovládacích prvků, že nevím kam sáhnout, Volvo vede.

Líbí se mi integrace Google Assistent. Google to má mnohem dál za ty roky, než základní pokyny alá Ahoj ID, je mi zima.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    A věděli jste, že ty moderní auta už nejsou tak lehký opravit jako auta před 20, 30, 40 lety?

A taky jste věděli, že auta nové automobilky, která donedávna nechtěla, aby je opravoval Pepa z Horní dolní a teprve se otevíraj všem pro objednávání dílů a aby je kdokoliv mohl opravovat (teprve relativně nedávno začali sdílet repair manuály), tak jsou dražší na opravu a tak jsou častěji totálky v místech, kde totálkujou policajní Chargery, který by bylo lehký opravit? Věděli jste to? :)

Věděli jste to? No já se ptám, věděli jste to? Já třeba opravdu netušil, že by bylo těžší opravit Teslu než třeba cokoliv od VW Group. Nenapadlo by mě, že nesdílejí tolik dílů s jinými automobilkami. Jsem úplně nadnesen! :))

A věděli jste, že už i lidi testují opravy castingů? Kde se to zastaví??

Tesla Model Y GIGACast Repair
    https://www.youtube.com/watch?v=09AyyT8N4FY

Tesla bad.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NTR23: Mě se docela líbí ten koncept "uděláme to laciný, ale tak, aby to pořád vypadalo prémiově". Taková elektromobilní Ikea. A za cenu víceméně číňana to je docela zajímavý.

Jak si to bude stát proti stejně velký Škodovce která bude o 150 levnější se uvidí.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Volvo EX30 se mi fakt líbí.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Ramena a tlumiče taky budou asi poměrně dlouho stejný. Ale bude stejný všechno, co rozmlátíš za předním nárazníkem, když ve 30 km/h nedobrzdíš?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Dílů z druhovýroby je kupodivu docela dost - například ramena nebo plynokapalinové tlumiče na TM3 :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Jo, rozdíl je, že u Tesly jejím přístupem k inovacím může být dost zásadní problém udělat smysluplnou druhovýrobu, když část dílů může bejt jiná od minulýho úterý odpoledne, protože se Elon zrovna rozhod – a nejspíš na to neexistuje něco jako ETKA aby se dal udržet přehled.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Může být. Ale nemyslím, že strukturální prvky to nějak výrazně ovlivní.
    Ti může být i jen cenovou politikou dílů a oprav. Např. když na auto stojí jen DPF 180k, to pro 10 let starý auto může být taky totálka..
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    BOBASH: Tesla stále neumí stínovat v provozu, ale HW na to dává už několik let... jde to vidět třeba při light show, že ty světla umí "psát" jakýkoliv nápis...

Tesla Model Y Performance LIGHT SHOW 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=HXdtVkRfMQU
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam