• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MINER
    MINER --- ---
    Mě právě fascinuje to porovnání:)

    Připojení/vypojení nabíječky doma = drobnej trvalej opruz.
    Stavět na pumpě a nandat/vyndat (a platit) = není opruz.

    Neonové světýlko = naprosto nechutný!
    Pistole špinavá od nafty = není nechutný

    Chápu porovnání s veřejnou nabíječkou, kde čekat na nabití je (pro mě) vopruz jako vrata, ale tohle ‚porovnání‘ s domácím nabíjením mi hlava nebere…
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RSZ: Pardon, mám elektrický auto a určitě ho pokaždý, když přijedu domů, nedávám.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MINER: btw "špinavá od nafty".. tady siemens vymyslel, že dá na nabíječku sexy modrý světlo, takže to v létě láká hmyz z širokého okolí a je to naprosto nechutný:))

    RSZ
    RSZ --- ---
    MINER: vždyť to říkám, je to jako ruční otvírání garáže (nebo kdysi zapisování do knihy jízd ve služebácích), prostě něco co musíš dělat vždy po příjezdu domů a při odjezdu, to rozhodně s pistolí na benzínce neděláš. Neříkám, že to nepřežiješ, ale oser to je.
    MINER
    MINER --- ---
    RSZ: V čem?
    RSZ
    RSZ --- ---
    MINER: rozhodně, násobně větší opruz..
    MINER
    MINER --- ---
    RSZ: Jakože připojení/odpojení nabíječky ti přijde větší opruz než připojení/odpojení tankovací pistole?
    Mně to teda přijde dost stejný, až na to, že tankovací pistole je špinavá od nafty.
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: olej a údržba jasně, ale teda to připojení a vypojení nabíječky prostě drobnej trvalej opruz je, něco jako ruční otevírání brány nebo garáže, rozhodně mi to přijde otravnější než tankování (emobil nemám, manželka ho občas užívá)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: S e-Berlingem se ti rozhodně nestane, že bys musel opravovat auto na dovolený, pokud teda nejezdíš na dovolenou maximálně na Mácháč.

    S dojezdem a rychlostí nabíjení toho krámu totiž už dojez z Prahy na Šumavu bude velkej projekt.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Máš pravdu. Tak holt pro svý specifický účely na nějakou překlenovací dobu vezmu ještě nějakej spalovák a bude.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: Za 5 let ta nabidka bude zase uplne jinde. Myslim si ze je jeste brzo na EV. Ja taky resim jestli vezmu Multivan T7 nebo TMY 🤷🏻‍♂️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Skoro žádný auto není pro rodinu s kočárem. Co koukám na některý vozy bez ohledu na druh pohonu, tak i když odhlédnu od většinou malýho kufru, tak celá řada rádoby rodinných SUV/crossoverů má spodní rantl zavazadelníku absurdně debilně vysoko. Pro někoho, kdo kufr nepoužívá, je to asi fuk, ale mě časem sere každý decimetr výšky navíc, do který musím zvedat břemeno. A to nemluvím o případu, kdy by s kočárem musela v nějaký výjimečný situaci manipulovat sama manželka.

    No a pak jsou takový ty nutný věci typu šoupací dveře u druhý řady sedadel, to nevím zda Tesla u něčeho nabízí...

    Ech sorry, to vůbec neber jako něco proti Tesle, jen mě trošku sere vymírající segment MPV jako celek.

    #pátek #kecy
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: jo, ale to nestoji jak Berlingo
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: Yčko je velky jak prase ne?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: Vymena oleje 1-2x za rok, to je fakt ztrata casu. Jako chpal bych to, kdyby chtel za 890k TM3, ale u Berlinga to nechapu. Skoda ze ta Tesla neni moc pro rodinu s kocarkem.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: asi 30 km, vacsinou nabijam po ceste z prace, ale stale je to strateny cas, vymena oleja kazdych 10000 km je tiez pruda a u mojho stareho fosilu uz aj dolievanie oleja asi tak kazdych 1000 km, vymena opotrebovanych mechanickych casti pohonneho ustrojenstva tiez cosi stoji, nehovoriac o tom, ze s mojou spotrebou 8l/100 ma kazdy vylet do mesta stoji asi 200 korun, takze radsej jazdim autobusom, elektromobil by som si nabijal zo solarov vacsiu cast roka v podstate zadarmo atd.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: to je dost slabej argument, kde bydlis ze nemas dostupnou pumpu?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: novy benzinovy Berlingo 480k elektricky 890k, jestli ti to za to stoji tak ho vem 😉
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DOCKINEZ: Nevím jak moc kolem komína jezdíte, ale já třeba e-berlingo zavrhnul, protože 280WLTP je v těch horších podmínkách (plně naložené auto, dálnice, zima apod) 200km, k tomu musíš počítat, že nenabíjíš do 100 a nevyjíždíš do 0 (pokud si nechceš kazit baterku), takže pohodlně se dá jezdit 150km, což už je pro mě nepřijatelné. Samozřejmě jestli nabíjíš doma a máš to jako druhý auto, tak pohoda jahoda, ale já si říkal, že když už budu mít jedno auto takle velký, tak s ním sem tam budu chít zajet i nějakou delší trasu a s tímhle dojezdem to fakt nepůjde.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Čerpací stanice je to nejmenší, stávající auto ujede na jednu nádrž skoro 1000 km a naplánovat si 5minutovou zastávku někde po cestě je úplně v pohodě.

    Spíš mě nebaví, že už je to starší plečka a náklady na servis už dávno nejsou jen olej a další spotřební materiál + počítám vzrůstající „faktor nejistoty“ (opravovat porouchaný vozidlo na dovolené v zahraničí se mi zatím naštěstí nestalo, ale naposledy chybělo málo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam