• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JIMIQ: Před pár dny jsem přezouval na letní a dost mě překvapilo, jak moc se to projevilo na spotřebě, z nějakých 17 kWh na 14 kWh/100 km v průměru.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    už nepotřebuju generátor
    Elektromobil jako zdroj 230V
    https://youtu.be/qARkBlazFsc
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    This Ultra-High Mile Tesla Proves That EV Batteries Last Longer Than You Think
    https://www.youtube.com/watch?v=wOFfKQ7SxEg
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    LAUNCHER: Zvlastni nazor. Vzdyt vyndat kabel neni zadnej problem. Mne prijde lepsi nabijet z AC, coz je i trochu setrnejsi pro baterku, nez tam prat DC kdyz uz nikam nejedu. Chapal bych to nekde na dalnici, kde AC nema moc smysl, ale jestli se to vztahovalo i k tem sidlistnim nabijeckam co tu byla rec, tak tam mi tyhle AC smysl davaj.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MINER: pulka iPhonu uz se taky vyrabi v Indii. Obecne je velky tlak na US firmy prevest vyrobu jinam (krom Indie je to Vietnam, Malajsie a dalsi) kvuli hrozici cinske invazi na Taiwan a naslednym sankcim
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: DRAGON: ID Dragon 1 den RO za porušení pravidla #1 viz header.

Děti, děti, v klidu, však snad není tak zle, aby se to muselo takhle formulovat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: To neni pravda. Muzes financovat pres kohokoliv
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DRAGON: vtipny je ze pokud chces vyuzit statni dotaci na Teslu tak jedine pres RB, ktera ma porad svoje aktivity v Rusku 🤣
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MINER: z toho duvodu mam vsechno od Samsungu, kterej vyrabi ve Vietnamu.
    MINER
    MINER --- ---
    AXTHEB: Aha. Tak třeba Google Pixel. Ten se vyrábí v Indii.
    Já ho mám, i když se musim se přiznat, že ne kvůli tomuhle:) …

Jasně jde o určitou míru investment vs. outcome.
    S výhradou, že jsou věci, kde se tomu vyhnout nejde, souhlasím.
    Můj point byl, že to není Dongfeng vs. zbytek, ale byl bych méně konfliktní…
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MINER: To jsem dělal, ale LG už telefony nedělá :(
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Důvod, proč v amerických přístavech čekají od ledna na vykládku automobily značek Volkswagen, Porsche, Audi, a Bentley, a proč jim hrozí zabavení a sešrotování, je původ některých instalovaných elektronických součástek. Některé z nich totiž pochází ze západní Číny, z montoven v pracovních táborech či nápravných zařízení oblasti Sin-ťiang. A komponenty, jež byly vyrobeny s využitím otrocké práce, v USA podle zákona přijatého v roce 2021 prodávat nelze.

Bentley, audi i porsche. Evropská auta z dílů od čínských otroků do USA nesmí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/volkswagen-group-cina-ujguri-uflpa-usa.A240219_100258_automoto_dohr
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON: Může bejt. Ale pak to neni Dongfeng vs. zbytek světa, ale konzistentně kupovat výrobky, které mají alternativu bez čínské stopy.
    Tedy např. místo iPhone kupovat LG (nevim, kdo další nevyrábí v Číně, ale iPhony se tam vyrábí).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    No vidíš, a tuhle byl hezký článek o tom, že koncern nemůže vyvézt svý drahý auta (Audi atd.) do USA, protože obsahují součástky, které byly pravděpodobně vyrobeny s přispěním otrocký práce.

Můžeme spekulovat, zda jsou v USA opravdu tak uvědomělí nebo zda jde o formu vypořádání se s konkurencí, ale evidentně lze bejt přísnej i u „pouhých“ součástek.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DRAGON: putin mozno je zmrd ale taka UAZ Buchanka je taky flex, ze by som to prekusol, tak ako prekusavam konfliktny palmovy olej v roznych horalkach a cokoladach :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MINER: hele, s tim prave nesouhlasim, viz to co sem psal v Bajk klubu ohledne Decathlonu. Jsou veci, ktery ovlivnim jednoduse (v zivote uz nekoupim nic od Burese a nikdy nepujdu do Decathlonu) a jsou veci, ktery proste jsou tak tezky ovlivnit (jezdit na ruskou ropu), ze je to prakticky nesplnitelny ukol. A v tom ja vidim zasadni rozdil. Pokud neexistuje nic nez cinska soucastka, tak ji bohuzel musim v ramci nakupu nejakeho produktu koupit. Ale ze bych si vedomne koupil cele auto od cinske vlady, to proste nikdy neudelam. Jde mi o princip.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DOCKINEZ: ale aspon kudos za snahu, to ti cenim :))
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON: pak je to potřeba rozšířit na všechny čínské výrobky:)

Jinak ona to ta vláda naopak dotuje, takže argument spíš je, že se tím rozjíždí čínský byznys.
    Což ovšem děláme i výrobou v Číně, takže to děláme naprosto všichni, protože nakupujeme výrobky, jejich část byla vyrobena v Číně. A to je objem byznysu a peněz výrazně větší, než EV...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Beru to tak, že jsi s otrockou prací na baterkách v pohodě.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DOCKINEZ: beze vseho. ja zas na tu hovadinu, na kterou ses zeptal, nehodlam odpovidat znova :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam