CAL: je šílený, jak to je o lidech. Osobně jsem mám na lidi dost kliku - kupoval jsem nové auto pár měsíců zpátky. Prošel jsem si pár autosalonů a kromě několika bizarností jsem neměl žádnou vyloženě špatnou zkušenost. Vybíral jsem z levnějších modelů a už když jsem jim volal, tak jsem to dával najevo. Navíc jsem jim tam pokaždé přijel ve dvacetiletém omláceném Focusu s blatníky každý v jiné barvě (protože moje čtrnáctileté auto, které jsem se rozhodl nahradit, mi poprvé za celou dobu kleklo - zákon schválnosti). Takže všechno tam řvalo, že do autosalonu přišla "socka".
V jednom zastoupení se mnou jednala holka, která věděla prd, takže věčně něco hledala, všechno strašně trvalo, ale byla aspoň milá a ochotná (ta mne evidentně dostala jako neperspektivního zákazníka, ale aspoň se snažila). V jiném se mne ujal "bazarník", který potřeboval každou věc nějak trumfnout - že tuhle je lepší motor, tamhle výbava, že si zasloužím lepší barvu a spousta podobných keců, ale netlačil, respektoval, když jsem mu řekl, že na ten lepší motor prostě nemám. Místo toho tedy hned nabídl nějaké skladovky a ještě že by mi mohl připravit skladovku z jiné pobočky, pokud bych o ni měl zájem.
Pár dealerů bylo nemastných, neslaných, ale prostě i levný auta si někdo musí koupit a chovali se slušně. Nikde jsem neměl pocit, že o mne nestojí. Nejlepší nakonec byla ženská (u které jsem pak podepsal smlouvu), která už po telefonu zjišťovala, jakou bych měl zhruba představu, zajistila mi na první schůzku auto na půjčení v konfiguraci, která mi přišla solidní. Sice ho neměli jako předváděčku, ale že stejnou výbavu má pár měsíců kolegyně, takže jsem tam už měl připravené klíčky a ať se projedu, že za hodinu se tam znovu sejdeme. Když jsme se následně dohodli, že teda jo a že tuhle výbavu mají v centrálním skladu, takže mi to do dvou týdnů připraví včetně značek, a pokud bych chtěl, tak mi na tu dobu dají bezplatně náhradní auto bez omezení. Přišel jsem tam s rozpočtem pitomýho půl mega a ona se ke mně chovala, jako kdybych přišel koupit auto za několikanásobek. Ani předání nebylo stylem "tak konečně máme těch pár peněz, tak si to vezmi a vypadni", ale poctivě se mnou všechno prošla, ukázala. Fakt spokojenost.
Jsem ještě zvědav, jak se bude chovat jejich servis při garančkách, ale když jsem si tam nechal instalovat kameru, aby mi ji napojili přímo do elektroinstalace, tak i tam jsem byl s lidma spokojen. Sice ceny už tam jsou klasicky napálený (a kdyby mi nešlo o záruku, nacvakám si těch pár kabelů přes víkend sám), ale s tím holt počítám, to je už snad všude.