RATTKIN: nevadí, když si na nyxu budeme tykat?
Ad těch 70% je pro automobily? První odkaz na Google mi říká něco jiného:
Celosvětová poptávka po ropě v silniční dopravě dosáhla v roce 2021 zhruba 43,7 milionu barelů denně, což představuje mírný nárůst od roku 2015. (Celková světová spotřeba ropy se pohybuje zhruba kolem 100 milionů barelů denně, doprava tedy spotřebuje zhruba 40 % z celkové spotřeby.)
Kolik ropy ušetří elektromobily | Technický týdeník
Kolik ropy ušetří elektromobily | Technický týdeník
Kolik ropy ušetří elektromobily | Technický týdeníkhttps://www.technickytydenik.cz/rubriky/energetika-teplo/kolik-ropy-usetri-elektromobily_56275.html= chápu, že lodě a letadla jsou jinde a doufejme, že budou brzy následovat nebo se tady snad prosadí ten vodík.
Přepravu jsme myslel komponent specifických pro EV - takže hlavně věci pro baterky. Stejně tak mi tam chybí i obráceně zmínka o daleko větší složitosti ICE a jejich motorů - elektromotor je výrazně jednodušší, EV nepotřebuje spojku, spoustu filtrů a není nutný olej.
Infrastrukturu jsem myslel to, že vlastně skoro každý majitel auta bude potřebovat nabíječku a nově se musí x nabíječek vybudovat, to je nějaký ten plast a beton, ale asi máte pravdu, že to nebude významné.
Jinak nejsme vůbec ve sporu, jen mi trochu vadí to emoční zabarvení celého videa, působí to zbytečně přehnaně.... tohle druhou stranu nepřesvědčí a nám to řekne to co už dávno víme. Nepůsobí to na mě nestranně, jak to bude asi působit na lidi, kteří tvrdí, že EV jsou ekologicky náročnější než ICE? (a tím nemyslím fanatické blbečky jako Turek... ale spíš někoho kdo není úplně 100% rozhodnutý). Promarněná příležitost.