• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: Cermi, já mám ze statistiky státníci. Doplň si jí a dáme druhé kolo...

    Mezi tím:

    1) Zakaž na ta samá parkoviště vjezd hybridům: LAUNCHER.

    2) Jdi si načíst Teslu Roadster gen1, začni začátkem výroby prvních kusů. Jestli je ti i to málo, přejdi na starší EV. Cermi nemá data <> nikdo nemá data.

    3) 61* twl. Nedělej autistu a naskladej si vedle sebe 1 bonbonek a na druhou hromádku 61 bonbonku. Ať si to lépe vizualizuješ ☺️
    MINER
    MINER --- ---
    LAUNCHER: Hybrid je ICE + EV. Spojuje rizika obou.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tzn 61* nižší šance že blafne EV než ICE.

    Hybridy významně nebezpečnější než obyč ICE, natož než EV.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Řečí čísel: "Researchers from Auto Insurance EZ compiled data from the Bureau of Transportation Statistics and the National Transportation Safety Board which found that hybrid vehicles had the most fires per 100,000 sales at 3474.5, followed by 1529.9 fires per 100k for ICE vehicles and just 25.1 fires per 100k sales for EVs"

    Electric Vehicle Fires: A cause for concern? – Allied World Insurance
    https://alliedworldinsurance.com/risk-management/electric-vehicle-fires-a-cause-for-concern/
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LAUNCHER: "Doporucuje se", "Preferuje se" ... jelikoz spalovaky hori casteji nez EV, tak je jakekoliv zakazovani EV kvuli bezpecnosti uplne mimo.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    první video z ElektroFestu:
    Elektromobily, dotace, opravy, recyklace, fotovoltaika a Evropská Unie s Luďkem Niedermayerem
    https://youtu.be/fQIQgenHgsM
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: To je taky pravda 🙄
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: na druhou stranu, češi jsou ve zpřísňování norem přeborníci. Platilo to za Rakousko-Uherska, platilo to za sovětů a platí to i teď za EU. Samozřejmě se to vždy hodí, na ty zlé, zlé cizince. Prostě papežštější, než papež...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DAN_F: Našel jsem nějaké senzachtive články s požadavky hasiču. Požadavky chápu kde se berou, chtějí si vydělat na revizich. Zároveň vím že na CZ hasiče má cim dál víc lidí pifku (unreal/komické požadavky na moderní reálně nehořící dřevostavby např), takže bych to jako hotovou věc nebral. Nevěřím že to takhle dopadne - že to bude přísnější než jinde v EU.

    Ale počkáme, uvidíme.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    LAUNCHER: Jasně, ale tak to záleží SVJ od SVJ. Nicméně, pokud vstoupí v platnost ta legislativa, která bude v garážích vyžadovat sprinklery a detektory, celou věc to může ještě dost zkomplikovat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DAN_F: Kamarád tady v Písku poprosil své SVJ o svolení pro elektroměr - s tím, že jinak bude muset nabíjet ze zásuvky, která se rozpočítává celému domu. Svolení dostal. Zaplatil si ze svého instalaci elektroměru. Problem solved.

    Bratránek v Praze složitější, neměl na parkovacím místě zásuvku, ani okolo, potřebovali díru skrz protipožární zeď. SVJ problém nebyl. Tzn to celé dražší a dlouhé papirovaní, ale nakonec problem solved.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LAUNCHER: Tohle mi připomnělo nedávnou "vášnivou debatu" do které jsem se zapletl, kde se řešilo, že Dánsko (v zoufalé neschopnosti s tím cokoliv dělat) snížilo nehodovost tím, že zvýšilo rychlost na okreskách z 80 km/h na 90 kmh/h, protože řidiči tam jezdí jako prasata a podívat se do kufru auta jedoucího bližší rychlostí je méně tragické…
    Jenže pak se tam ocitnou vozy, které prostě víc jet nemohou, nebo si řidič zas tolik nevěří a někdo je v 100 km/h sejme…

    Jinak v tomhle případě by určitě minimálním doporučeným opatřením bylo, nakoupit dětem retroreflexní samolepky a olištovat jimi mikroauto, hlavně vzadu.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    LAUNCHER: V našem SVJ se nedávno v rámci "boje za 220V zásuvky", které někteří sousedé používají pro udržovací napájení startovacích baterií (mají tam "odložené" nějaké Astony, AMG apod.) rozběhla i diskuze ohledně případné budoucí "elektrifikace" garáží, která vyústila v nástěnkovou přestřelku, a těch důvodů, proč to bude problém i u nás, je překvapivě dost. Vzhledem k tomu, že naspořit si na nemovitost nějakou dobu zabere, významná část vlastníků ve společenství je v lepším případě středního, v tom horším pak pokročilejšího věku. Část z nich si samozřejmě odmítá připustit, že by elektromobily během nadcházejících "pár let" vůbec mohly nahradit spalováky, část podléhá bulvarizovaným článkům a bojí se, že uhoří, a pak je tu část, které je jasné, že už to nebude jejich problém. Obecně je pak největší problém asi finanční stránka, protože "elektrifikace" garáží něco bude stát a musí se řešit na úrovni společenství a zároveň ta nová legislativa, vyžadující zvýšená bezpečnostní opatření, se skutečně připravuje a postihne pravděpodobně i již stojící garáže. Takže v nadcházejících 10 letech se u nás schyluje k boji mezi řidiči, kteří nebudou mít kde jinde nabíjet (což naštěstí není můj případ) a důchodcovskými gatekeepery :)

    ELIJEN: Ona ta legislativa dopadne spíš na majitele a provozovatele garáží, kteří je budou muset přizpůsobit platné legislativě, takže nic jako zákaz vjezdu EV a případné pokutování řidičů ani v budoucnu nebude, protože veřejné garáže a garáže s kapacitou více než X pravděpodobně budou muset být uzpůsobené dle požadavků PO.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    THERIDANE: Ukol revizaka je ohanet se normama, ale tohle je spis nepochopeni norem nebo snaha o delani naschvalu sousedum s EV.

    NIKDAS: Hledal jsem, jestli existuje dopravni znacka zakazu vjezdu EV a zadnou jsem nenasel. Zajimalo by me za co by mi Policie nebo Hasici (wtf) davali pokutu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: Na jednu stranu mě nenapadá žádný důvod, proč by někdo chtěl zakázat ve svém SVJ parkování EV a tudíž sám sobě ublížil nejméně do budoucna.

    Na druhou stranu, prý jsou lidi, co úmyslně nenaockuji své děcko proti obrně, protoze jedna paní na FB fantazírovala že XYZ.

    Já jsem jen rád, že kolem sebe nemám ani jedno ani druhý, život je komplikovaný i tak.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIMBUS: Na jednu stranu - Představa vzducholodi ve steampunk vzhledu, plněné heliem a připoutane k věžičce na střeše, se mi velmi líbí. Na druhou stranu bych tomu ale neříkal auto 🙂🙂
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: V tomhle případu si ho objednalo SVJ právě proto, že je debil (nebo uplatnej), protože nechtěli EV parkování povolit. A co tak čtu na forech, neni to vubec ojedinělý případ (ale samozřejmě, člověk si jde na forum spíš stěžovat, než se chlubit "povolením" parkování ve vlastní garáži
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    LAUNCHER: Zase v případu úniku helia by se ušetřilo za signalizační analyzátor.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS: 1) Ti lidé mají nějakou historii a prostě si staci neobjednat debila ale někoho pricetnyho.

    2) Není tohle pořád ten samý příběh jednoho CZ excesu? Soudím dle razítka z 2022.

    3) Auto na helium pobavilo mocně. Jakže to funguje? 😁 Pán byl koukám rovnou i vynálezce.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Revizáci mají arogantní chování a mávání autoritou asi i ve zkouškách, neznám jedinýho kterej by neustále neargumentoval normama, razítkem, a stylem ty nic nevíš, nesmíš, nevymýšlej, protože nemáš bumážku.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: Za mě by se hlavně měly vyměnit osoby způsobilé v PO, protože co někteří dokážou vypotit, nad tím zůstává rozum stát.
    Tady je jeden případ (nechci tapetovat, takže odkazem).
    https://i.ibb.co/LCdXj1g/haci.jpg
    https://i.ibb.co/qrqTZZR/hasi-2.jpg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam