• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: Mam TMYP rekneme ~ 90% jako jedine auto (manzelka to svoje nutne potrebuje, protoze jeji povolani), nervozni jsem z toho vic nez dost. Dopredu jsem smiren s tim, ze kdyztak bude pujcovna. Nejaky cas jsem tu mel moji predchozi O3, ale mam malo parkovacich mist a nebylo mi prijemny ji parkovat verejne mimo muj pozemek, tak jsem ji bohuzel radsi prodal. Ale... zase zrovna ja to auto tolik nepotrebuji, mam to primarne kvuli deckum. Nicmene maximalne by me triggrovalo auto nemit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: předpokládám, že druhovýroba pořád nefunguje?
    Tohle je docela problém, dost to komplikuje mít Teslu jako jediné auto - kdyby mi nevadilo být půl roku bez auta, tak si ani žádné nekupuju.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER
    MINER --- ---
    Ziskovost automobilek, pure BEV zeleně.

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Ing. Jan Dedek, Ph.D. toho ví o elektromobilech opravdu hodně a je radost ho poslouchat.
    Další záznam přednášky z ElektroFest 2024
    Od kutila k Doktorátu - Jan Dedek - ElektroFest
    https://youtu.be/z43Yg6x3YdI
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: to je legrace, ja jsem posledni dva tejdny jezdil Audi Q3 a BMW X1 nez mi dodali moje novy volvo V60 ktery v ty tabulce vubec nefiguruje :)

    (A taky mi prislo zajimavy, jak mi ty dve nahradni auta nevyhovovaly ve srovnani s tim co jsem potom dostal)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BLOWUP: Reci cisel, prodeje za 2024 H1 u vas takhle. Hezka ceska stopa v CH, kdyz sectu vsechny modely Skoda Auto z toho grafu.

    Tesla Model Y ist das mit Abstand meistverkaufte Auto der Schweiz
    https://www.watson.ch/digital/elektroauto/548646138-tesla-model-y-ist-das-mit-abstand-meistverkaufte-auto-der-schweiz

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: ja mam spis radost kdyz jezdim necim co moc casto nepotkavam, abych se priznal. Asi nejaka deformace z mladi, kdy na silnici jezdily jenom Skodovky, Lady a Trabanty. Nicmene, s Volvem mi tohle prani tady moc nefunguje, je jich tu spousta a kdyz o tom ted premyslim, tak pred vsema trema sousednima domama ktery v okruhu asi dveste metru ode me stojej parkuje Volvo, no.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Lepsi verze:

    Exploded view of the Tesla model y with 4680 battery pack!
    https://www.youtube.com/watch?v=mzPqjnG4FBI
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Koukam btw, ze po tom obrovskem rustu v 2023 uz jsou #14 automobilka podle poctu prodanych kusu. To neni spatny na 20 let starou automobilku co prodava EV only.

    Pan BLOWUP tez muze mit radost, jeho Geely je #15 👍 (to neni ironie, chvalim jak se snazi a CN fimy / CN + EU kooperace me netriggeruje, na moji praci pro CN mam dobre vzpominky).

    Obecne v te tabulce neni moc porazenych, 2023 byl v automotive, zda se, dobry rok. Nejsme jeste uplne na cislech 2017/2018, ale trend dobry, nehlede na ty demence co po planete predvadi RU a v mensi mire i mnozi dalsi hrisnici.

    Top 15 Automakers in the World | Car Sales Rank Worldwide
    https://www.factorywarrantylist.com/car-sales-by-manufacturer.html
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TMYP, exploded-view. Takovy advertising mam rad. Skoda ze jsem neco podobneho nepotkal osobne. To by byla prohlidka a foceni detailu alespon na 20 minut :-)

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JYRKA: hm, u myho jsou obrazovky ok ;) tu funkci ve vybaveni myslim nemam, ale v navodu k pouziti je uvedena.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BLOWUP: Ty tady máš přístup? Tak čti JYRKA: :D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NIKDAS: hm, Volvo to uz umi nekolik let
    TOFI
    TOFI --- ---
    Tesla je teď oficiálním čínským vládním vozem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-tesla-je-ted-oficialnim-cinskym-vladnim-vozem-40479292
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Husý, Tesla prej v zavede možnost nastavit "večerku", omezení maximální rychlosti a zrychlení pro ty, kteří auto půjčují dětem/nezkušeným řidičům. Zatím teda jen pro zaměstnance Tesly.

    Tesla has rolled out its newest software update to employees which includes brand new PIN-enabled Parental Controls. The update will let drivers set a maximum speed limit and an acceleration limit. There's also a "Night Curfew" mode which notifies owners in the Tesla app when the car is out past the owner’s set “curfew”.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RSZ: Měl jsem automat před koupí EV a shodou okolností zrovna minulý týden, kdy bylo auto na výměnu čelního skla a teda ten rozdíl je za mě obrovskej, obzvlášť v kolonách. U ICE mě neskutečně sere creep (samovolné popojíždění dopředu) - v koloně mě vyloženě zachraňoval nenáviděnej start-stop :D I když pak jede klima na nulovej výkon. V EV si zapnu odstup a auto se rozjíždí a zastavuje samo, třeba hodinu v kuse...
    Všechno to jsou (byly) nový auta a všechny maj podobnej výkon (300kW), a i když má ten automat sportovní převodovku zapnutou ve sportovním režimu, tak to zpoždění v řazení je za mě děsný, jak kdyby pod kapotou seděl trpaslíček, kterýmu přijde signál, že jsem dupnul na plyn a on: co? co se po mě chce? rychle zrychlit? ježiš, tak já to teda přepnu! :D
    KURE
    KURE --- ---
    a máte tady někdo BYD? má cenu o tom uvažovat?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KURE: souhlas, já mám EV druhým rokem a na tohle všechno jsem si zvykl. Hodně pomůže kvalitní navigace v autě, která nejen ukazuje kde nabíječky jsou, ale i že tam je volno. (to plechové cedule obvykle neumí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam