DOCKINEZ: normalni auta meli nejdriv taky jenom ti bohati, ale zase u nich nebylo potreba je subvencovat. Socialne problematicky je imho jenom kdyz tem chudejm ty spalovaci auta zkusis zakazat.
Subvence jako takovy imho neni spatnej postup, urcite lepsi nez pomoci zakazu. Coz pochopila po dvou neuspesnejch pokusech i nase vlada, treti zakon o klimatu ji obyvatelstvo v referendu nezamitlo protoze se tech zakazu zrekla.
Druha otazka ale je, co tema subvencema docilis: imho je vyuzijou stejne jenom ti, kdo by to auto nebo o co v nich jde tak jako tak sami od sebe koupili, naopak nekdo kdo z nejakyho duvodu o to zajem nema se na to vysere i se subvencema.
Priklad? Ja dostal od kantonu na subvencich za renovaci a energetickou sanaci myho baraku dost na to abych si za to treba tu teslu koupil (na kterou u nas subvence nejsou). Bejval bych ale presne tu samou renovaci a energetickou sanaci delal i kdyby mi za to nikdo nic nenabizel. Naopak, mohl bych dostat dalsich 50k CHF od pamatkaru, ale ten kterej ma moji prestavbu na starosti mi neni sympatickej a diky tomu by mi do toho mel tendenci vic kecat, tak jsem o ty penize nepozadal i kdyz to presne podle pamatkarskejch prani a postupu sanuju a mel bych na ni narok.
Kdyz jsem si ted trochu znenadani musel kupovat novy auto tak byl naprostej no brainer ze to bude zase diesel, nikdo z lidi ktery znam a kdo to tematizoval mi nepolozil otazku jestli by melo smysl neco elektrickyho. Naopak, shodou okolnosti jsme soucasne kupovali dve auta pro kancelar a jedno pro myho sefa - vsechno ty velky SUV od BMW, vsechny tri diesel. Ponevadz jsem takovej advocatus diaboli tak jsem se pri schuzi zeptal jestli nechceme aspon jedno z nich elektricky, celej kancl na me koukal jestli jsem pri smyslech a sef na to ze kdo si chce hrat, at si to koupi domu, ale na praci potrebujeme neco co funguje. Toz tak - na tom by zadny subvence nezmenily nic. A pokud pomoci subvenci docilis jenom to samy co bez nich, ale mozna trochu rychleji, tak by mi prislo smysluplnejsi ty penize pouzit treba na lepsi sit nabijecek nebo proste neco co ty elektricky auta udela trochu pouzitelnejsi i pro nekoho jako jsem ja.