• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NIKDAS: Ja jsem popravde takhle dlouhej kabel ani nenasla.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MOODYCAT: Levnější než vyhořelý auto/barák :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NIKDAS: Diky za upresneni. Ja bohuzel doma nemam jinou moznost a je zas skoda to nevyuzit, kdyz je to zdarma (z FVE).
    Jedine, ze by nekdo vyrobil dvacetimetrovej kabel, ale to by stalo bambilion.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MOODYCAT: No hlavně bys to neměla dělat. Nechci tě nijak drbat, ale vždy člověka zamrzí, když čte o požáru BEV a pak ještě ty blitky v diskuzi. Jinak nejsem žádnej purista a normy beru jako doporučení, ale tohle si vyloženě říká o průser.

Kromě toho, že čím delší kabel, tím větší ztráty, máš ve svém configu následující problémy:
    1. Minimálne dva spoje bez teplotní pojistky => riziko zahoření.
    2. Stočenej kabel = indukce = zařívání - i když tady to asi nebude tak horký (hehe horký), jako když někdo nerozmotá buben, ale i tak, pouštíš tam ty 2-3kw po dobu hodin.
    3. Všechny 230V zásuvky sice tvrdí, že jsou testovaný na 16A, ale už se nikde nepíše, že to neplatí pro ~trvalé zatížení.
    4. Hořlavej podklad (popelnice na papír). Tady bych dokonce řekl, že je lepší, aby nabíječka zmokla, než aby byla stočená v popelnici na papír (nabíječka, ne spoj!).
    5. Nevím co máš za prodlužku, ale spousta z nich je určená na 10A odběr, takže tady další potenciální problém, pokud do ní pouštíš dlouhodobě ~16A.

Jednou dvakrát jako nouzovku pochopím, ale domáci set up bych fakt neriskoval.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MOODYCAT: to je v pohodě ;-)

MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HOUMLES: Nevim, co je chranic, takze nedokazu odpovedet :)
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    MOODYCAT: tak rozumny to neni, ale tesla je chytra a pred nabijenim si zmeri ztraty na kabelu a podle toho ti tam pusti odpovidajici proud :) kazdopadne pokud ti tam nekam zatece tak pak se modli at zafunguje chranic (je tam vubec? :))
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Asi vam nemam rikat, ze ja to mam zapojeny do zasuvky na sekacku pomoci prodluzky, kterou mam ve spoji s nabijecim kabelem strcenou v popelnici na papir, aby na ni neprselo :D.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ELIJEN: ja mam shanghai a wall connector nemam, doma nabijim neomalne z ty pomaly ... ale abych to jeste uplne zamotal, tak kolga ma berlin a wall connector :))
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    HOUMLES: Jeste me napada, jestli to auta z Berlina nemaj jinak. Ja to mam jeste dovazeny z USA. Nekde jsem take cetl, ze pokud mas v Tesla Wall Connector, tak to na to muze mit vliv.

Kazdopadne zavidim. Ja budu muset asi koupit jinou nabijecku, protoze ted nemam jak ovladat nabijeni.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Image video z otevření. Tak ať se daří 👍

Tesla Brno Grand Opening (28.11.2024)
    https://youtu.be/sPNutdyUE-I?si=St4QZXXHTpt8aX0r
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ELIJEN: to je fakt zajimavy.. mozna, ze klice co byly vygenerovany do nejakyho datumu porad fungujou? ja si pamatuju, ze mi nekdy v pulce roce prisel mail tusim, ze se to api bude nejak rusit, ale ja nic nemenil celou dobu a vesele porad jedu dal :)
    jinak s elonem se bohuzel neznam :)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    HOUMLES: Tak mi to nefunguje podobne jako vetsine lidem a vyzaduje to Fleet API:

"Tesla Vehicle Command Protocol required, please refer to the documentation here: https://developer.tesla.com/docs/fleet-api#2023-10-09-rest-api-vehicle-commands-endpoint-deprecation-warning"

Je dost zvlastni, ze vam to jede i na novejsich Teslach. Nekamaradite s Elonem? :D
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ELIJEN: ano, teslamate je readonly, ale ja psal, ze k tomu pouzivam jeste teslamatepi viz:
    GitHub - tobiasehlert/teslamateapi: TeslaMateApi is a RESTful API to get data collected by self-hosted data logger TeslaMate in JSON.
    https://github.com/tobiasehlert/teslamateapi
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    HOUMLES: Nedalo mi to a nainstaloval jsem Teslamate. Zadne commandy tam nevidim a na githubu pisou "TeslaMate is read-only by design. We don't want to send any commands to the Tesla API."

Co presne pouzivas?
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    btw mozna mame pravdu oba a muze se to lisit podle regionu jak uz to tak u tesly byva? USA maj vzdycy vsecko prvni tak je mozny, ze jinde to jeste nezarizli treba
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    kdyz se podiv na svuj tesla ucet pod fleet tak tam zadny api otevreny nemam. jedu vsecko pres stary ownerapi a oauth.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    HOUMLES: rikam ti, ze ani jedno... pouzivam jeste teslamateapi a to i posila commandy. zapinam si na dalku nabijeni nebo stahujuvokynka v garazi apod.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    HOUMLES: Tak bud je to read-only nebo pouzivate Fleet API.

GitHub - alandtse/tesla: Tesla custom integration for Home Assistant. This requires a refresh token be generated by third-party apps to login.
    https://github.com/alandtse/tesla?tab=readme-ov-file#tesla-fleet-api-proxy
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ELIJEN: asi pletes :) ja mam 22 a kolega ma 24 a oba pres to ovladame a mame napojeny teslamate
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DAN_F: Nic takového jsem ani netrvrdil…

Reagoval jsem na jeho tvrzení ve třetím odstavci, že lidi nechtějí "nejlevnější primitivní plečky" (což je přesná definice pasující na Sandero).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam