• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Takovi ti lide, co jeste dnes jezdi s Tesla Roadster 1 - vzdy kdyz jsem o tom slysel, tak jsem si rikal, co to je za aktivisty. Ale aha, ono se to upgradovat na 80 kWh baterii. Takze ma clovek Lotus (s tim dobrym i s tim spatnym), ac teda s "tezkym batohem" v podobe baterie navic a male svizne jezditko.

Tesla Roadster - Living with the Original!
    https://www.youtube.com/watch?v=8wP_tiO-xYM
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MINER: A nebo kdyz se potkas s nemeckym pristupem k software v autech, ktery je stejny.
    Z bezneho zivota to muzete videt na systemu SAP, ktery je vyvijeny podle stejnych principu
    MINER
    MINER --- ---
    JYRKA: Poučné je to, až když si uvědomíme, jaký to má vliv na komfort a jízdní vlastnosti.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    PEPAZZ: Tohle je takové srovnání-nesrovnání.
    Chápu, že tam chtěli auta "podobných charakteristik", ale dávat tam I-pace je nefér vůči ostatním automobilkám a hlavně vůči zákazníkům, protože Jaguar s ním od faceliftu v roce 2019 neprovedl zhola nic (vyměnil přední masku, a v roce 2019), ale jinak fakt lautr nic, zato cenovku nechali stejnou.

Kdyby to srovnávali s Taycanem nebo jiným autem u kterýho je fakt vidět investice do vývoje, dopadlo by to o dost jinak resp. on ten novej Ipace taky vyhrál, ale ne o moc. Plus by měli přidat testy, protože testovat zrychlení+maximálku, časovku na slalom a rychlost nabíjení mi přijde z pohledu zákazníka, až na rychlost nabíjení (kde vybrali jedno z nejpomalejších BEV - Ipace ma maximalku nějak 115kw) vcelku nezajímavé a HLAVNĚ rapidní vývoj BEV nespočívá v handling a maximálce, ale v aerodynamice/fuel efficiency, rychlosti nabíjení, rychlost AC nabíjení, hustotě baterií atp.

Možná by to nevypadalo tak blbě, kdyby srovnali starý S s novým S, tam by jim ale lidi zase omlátili o hlavu, že S nemá "žádnej" vývoj.

Jinak nebaví mě vám to tady mazat, ale slovem "poučné" si vlastní input nepředstavuju :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    taky poučné

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Poučné

Are Used Electric Cars Much Worse Than New Ones? [Episode 3] | 4K
    https://youtube.com/watch?v=X7Ubex4KJrs
    MINER
    MINER --- ---
    MAGE: Spíš čaj:) Při 80° C je nejlepší zelený.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MINER:
    NIMBUS:

To je skoro stejne jako u ICE aut. 1 L nafty vyprodukuje o trosku vic jak 1 L vody.
    MAGE
    MAGE --- ---
    MINER: Nebo zabudovat soda stream a vyrábět limonádu
    MINER
    MINER --- ---
    KURE: akorát je tam furt ten manipulativní obrázek.
    I kdyby to bylo 7l/100km, tedy 2 panáky na km, tak to vypadá trochu jinak. Navíc při uváděných 80°C se výfuk brzy zahřeje a kondenzovat to nebude. Případný zájemce to může spočítat na papírku přes rosný bod a předpokládaný povrch výfuku.

I v tom videu tam uvádí zřejmě krátkodobé uvolnění vody na žádost řidiče pomocí H2O release.

PS: Mohli by tim doplňovat vodu do ostřikovačů ale:)
    KURE
    KURE --- ---
    NIMBUS: no ne, muj "vejpočet" říká teoreticky max 12l na 100km.
    Takže cca pulka z článku zní pravdepodobně. Jestli by hustej provoz vodíků na nějaky silnici mohl vyprodukovat náledí, je otázka.
    KURE
    KURE --- ---
    NIMBUS: neni to nějak moc vody? zkusim takovej "vejpočet na pytliku od svačiny":

vodiku je ve vodě asi tak 11% tedy 110g/L
    700 bar, hydrogen gas has a density of 39.6 g/L
    Takže na "vyrobu" jednoho litru vody na vejfuku je potřeba cca 2.5litry stlačenýho vodíku.
    tojota mirai má podle internetu 120l nádrž, ergo maximum co z auta může vytect je 43 litrů,
    během toho co ujede cca 350km
    což je 0.12l na km.

A to nevim, jaky procento vodiku bude opravdu reagovat na vodu a jaky procento vody bude v kapalnym stavu. jestli je moje uvaha uplnej nonsense tak mě opravte :)
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    MINER: Já rychlím googlem našel 7/l vody na 100km. Úplně nevím v jakém skupenství v zimě. Nemám představivost v rámci množství aut na dálnici, jestli to v zimě je problém.
    MINER
    MINER --- ---
    NIMBUS: Podobný obrázek je vidět i fosilů, když už horký ‚vzduch‘ ve výfukových plynech v zimě kondenzuje na studeném výfuku.

Vodíkový auta jsou nesmysl ekonomicky, ale tenhle obrázek vypadá manipulativně a vygenerovaně. Voda v drtivé většině případů vychází jako vodní pára ve vzduchu.

Pokud je to větší problém než si myslím, doplňte někdo nějaký relevantní info za jakých podmínek se ta voda kondenzuje.
    Jasně že vodíková auta vylučují více vody, takže to bude častější než u fosilů, ale tenhle obrázek se mi zdá fakt mimo. Kolik vodíku by to muselo spálit za vteřinu, aby to vygenerovalo tolik vody, kolik v tom obrázku teče z výfuku, a jak velký nádrže by to auto muselo mít?
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    Já nejsem odborník na vodíková auta, ale podobný obrázek jsem už viděl vícekrát. Jak by tohle fungovalo na dálnici v mrazu, kdyby to byla realita a všichni jezdili na vodík? 😬

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HKCITY V Hradci vznikne nabíjecí stanice Tesla Supercharger - HKCITY
    https://www.hkcity.cz/2024/11/29/v-hradci-vzniknou-nabijeci-stojany-tesla-supercharger/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MOODYCAT: Dvacetimetrovej kabel vyrobíš v De Luxe verzi cca za tisícovku, nic extrémního…

Koncovky jsou cca 2x 100 Kč (https://www.kvelektro.cz/legrand-spojka-zasuvka-gumova-230v-16a-50446-p1164341 )
    A 20m kabelu buď ten co tam je doporučený v setu za 50 Kč/m (což je na pouhých 20m lehce overkill s 3x2,5), nebo třeba CYKY 3x 1,5 za 20 Kč/m
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ELIJEN: Tohle tesat do kamene, děsná spousta lidí si to neuvědomuje.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Akorat vetsina tehle vodeodolnych zasuvek je vodeodolna jen pokud v ni neni nic zapojeneho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam