• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JYRKA: Elroq Německo rozbije :D
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: Pokud tu národnost bereš tak, že největší shareholder je z té země nebo že je v té zemi vyrobeno, tak Čína je: všechny tři Mercedesy, Model Y, Smart #1
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    JYRKA: jak je to s tim smartem ted vlastne ? je uz cinskej, porad nemeckej nebo cinsko-nemeckej?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Najděte korejská, francouzská a čínská auta...
    https://pbs.twimg.com/media/GebOlQWXEAAIj3W?format=png&name=900x900

DAN_F
    DAN_F --- ---
    JIMIQ: Nepřekvapilo by mě, kdyby to bylo jakože QAnon :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CERMI_FOX: Ale tak na „seznámení úředníků s EV“ to asi stačí :P

Chtěl bych mít tak na rozhazování jako erár, kterej si může dovolit takhle vyhazovat prachy. Přitom na „seznámení“ by stačilo auta zapůjčit. A koupit něco pořádnýho.

Test elektromobilu Toyota bZ4X FWD
    https://www.garaz.cz/clanek/testy-nova-auta-elektricka-toyota-bz4x-je-skvele-auto-s-jednou-jedinou-chybou-dost-zasadni-chybou-21012240
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LAUNCHER: no Tesla nic nepotvrdila takze to brat na s velkou rezervou kazdopadne jestli z toho neudelaj hatch ale mesni teslu 3 s malym vlezem do kufru, tak jsou dementi
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NIKDAS: zahraju si na dablova advokata a ta smlouva je i vcetne servisu. Ten se treba ani nemusi vyuzit, pak se neplati, ale to velikosti te ramcovky se pocita.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LAUNCHER: Av cem se ti to libi, v cem to ma byt lepsi nez treba Y? Mne se moc nepaci ten nenadcasovej design, ale jinak je tech informaci zatim malo...
    A vzdy me zajimalo, kdo si kupuje ty Performance modely, ja jsem to nejak nepochopila, k cemu jsou dobry :). I normalni Tesly maj brutalni zrychleni, ale mozna je tam neco, co nevidim.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Které tlačítka má auto mít
    Tlačíka v autě, jsou potřeba?
    https://youtu.be/4e6l6z2sZD8
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JIMIQ: Tesla Q je označení pro Tesla bearish investory, kteří věří, že TSLA je bublina a akcie spadne na hodně nízkou hodnotu.

Takže Tesla Q může být Elonuv trolling, označit tak nejlevnější auto.
    Každopádně Tesla oficiálně nepotvrdila, že to je final name, takže bych s hodnocením ještě počkal.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Podle me veci jako TM2 TM1, nebo TMA by znelo strasne entry level. A psychologie je pro marketing aut esencialni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    akorát nechápu proč Q a ne A, to bude S3XY CQRS? :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Pokud to bude i v performance verzi s alespoň 75 kWh, tak by mě to na úzké CZ silnice zajímalo moc. Jestli mohu dle spekulací soudit, tak mám slušnou šanci, že se mi to splní.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WSJ ohledně DB report: TMQ prý $37,499 bez dotace, nepotvrzena velikost baterií. Rendery po netu jsou zatím jen různé hezké obrázky, ne real.

UPDATE: Tesla Model Q is reportedly coming in first half 2025: Here's what it will cost
    https://www.teslarati.com/tesla-model-q-price-specs-rumor/

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Nejak jsme nezaregistroval ze by kdokoliv z eu legacy pocital s novou gen lfp baterií od catlu nebo catl do svych 2025 modelů. Asi jsme v eu ok s placením drahych mnc baterek.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    NIKDAS: tak Einsteini z Toyoty sou notoricky známý tím, že co klasicky těžce nezvládaj na vývoji, to dohání na lobbingu
    Viz jejich prosazování odkladu BEV v USA a podobný skopičiny
    Neprodejnej kovošrot B3.14zcHkfb4uWk nikdo evidentně nekupuje ani do flotil, tak proč to nenacpat eráru
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    R_U_SIRIOUS: Otazka je jestli tu smernici takhle pochopili i urednici. U nas si radi vykladame EU normy po svem :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: FEDAJKIN: Xiaomi YU7 - real takhle. Líbí se mi to 👍

Xiaomi's Tesla Model Y Fighter Looks Like A Budget Ferrari
    https://insideevs.com/news/743754/xiaomi-yu7-crossover-china-ferrari/

R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Celý je to nějaký zvláštní, když pominu, že Novinky si vůbec nelámou hlavu s rozlišením mezi nařízením EU a směrnicí EU (nejedná se tu o nařízení), tak podle mého čtení ta transponovaná směrnice prostřednictvím národního zákona nezakotvuje povinnost nákupu EV, ale pouze to, že když už se nějaké vozidla nakupují veřejnou zakázkou, tak ty nízkoemisní mají v ČR činit 29.7 % podílu v součtu všech zakázek do konce 2025 v prvním období.

Nevyplývá mi z toho, že by stát musel honem rychle nakupovat EV, aby naplnil 29.7.% limit.

To zase Novinky ukázaly "kvalitní" žurnalistiku.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    DZODZO: bz4x. Asi nejhorší EV na světě co se stále prodává. To zas bude breceni jak jsou ta EV hrozná.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    NIKDAS: Jinak mmch. první smlouva na 231,4 mio s DPH za 236 vozů je 980k za kus.
    Druhá smlouva je 203,6 mio za 236 vozů = 969k za kus
    Třetí smlouva 76,7 mio za 79 vozů = 970k za kus.

To si teda myslím, že by vyjednali i TM3 s dojezdem 400km+. Jenže pro úředníky by byla asi Tesla přílišnej luxus.

Působí to na mě takovým trochu šitím zakázky na míru, nebo nemáme dost informací, protože na jednu stranu v článku píšou, že vozy začínají na 675k, na druhou stranu to průměrně vychází na mega, což už teda vůbec není hezká cena.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam