• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Technologia na to existuje uz par rokov

Inteligentná nabíjacia stanica pre elektromobily v rôznych variantoch
    https://www.seakenergetics.com/sk/ev-nabijanie.html
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    STARE_CASY: proto se na sidlisti nabijet nebude
    MINER
    MINER --- ---
    STARE_CASY: to je tak procento na kilometr ztráty, zhruba, ne?
    MINER
    MINER --- ---
    STARE_CASY: takový ztráty tam snad nejsou ne, aby to mělo význam, ne?
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MINER: no jo, ale na jakou vzdálenost?
    MINER
    MINER --- ---
    STARE_CASY: Jeden kabel 10 mm2 utáhne tak 14 kW?
    GOR
    GOR --- ---
    STARE_CASY: Chtel jsem psat neco podobneho. "Maly" lampy mivaj prave vetsinou tu 70W nebo 90W sodikovou vybojku, tech 400 W je imo v tech hodne vysokejch lampach na sirokejch silnicich.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MINER: netuším, jak je konkrétně nastavená síť veřejného osvětlení a jaké má rezervy, ale "V České republice se uvádí jako průměrný příkon jednoho světleného bodu SB hodnota 120 W a celkový příkon veřejného osvětlení v ČR se odhaduje na 180 MW." (zdroj). A sodíkové výbojky, pořád ještě nejčastější zdroj světla ve veřejném osvětlení, mají přikon do 400 W, a to už bývá přes 50 000 lm (sodíkové výbojky mají světelný tok blízký dnešním LED, takže na stejný světelný tok i podobnou spotřebu).

Takže pět aut jedna lampa bez zásadní změny kabeláže neutáhne, i s tím jedním to asi nebude tak jednoduché, pokud by se mělo opravdu nabíjet jedno auto u každé nebo skoro každé lampy v ulici. Co jsem vyštrachal v nějaké současné normě, tak elektrická přípojka veřejného osvětlení musí být provedena kabelem CYKY s minimálním průřezem 4x10 mm2, což mi nepřijde pro nabíjení BEV dostatečné.

Tudy cesta bez zásadní změny kabelů a vší "bižuterie" kolem (včetně trafostanic) asi nepovede...
    MINER
    MINER --- ---
    PEPAZZ: Jakože každá lampa utáhne jedno auto? Nebo třeba 5 aut pomalym nabíjenim, což by v podstatě znamenalo, že jen z lamp by šlo pokrýt veškerý parkování kolem bez posílení infrastruktury jen roztaženim kolem obrubníku, jako maj někde třeba Francouzi?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MINER: vím a problém to neni, problém by bylo mít a sídlištích hodně rychlych DC, ale pomala AC problém nejsou vůbec
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Za mírný OT se omlouvám, ale zejména V2G jak také píšeš.

Auditko mi bylo odkazováno již dávno při podobné debatě v poště. Není bohužel pro mě použitelné, příliš nízká odbornost a příliš mnoho divokých IDs.

Omlouvám se za přísná hodnocení. Pana Sprchy je mi tam líto (obor ho živí, mě ostatně také ale z jiného úhlu než jeho) a rozhodně nehodlám být ucastnikem takove formy debaty mimo moji obvyklou sazbu. Tímto zaroven děkuji za kulturu, úroveň a věčné argumenty debaty zde 🙏.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: ten pan je celej bombastickej 😉
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Chápu vazby na elektromobily, ale kdyžtak na tyhle energetické témata je tady i jiné výživné audítko.... [Energetika a energie v politické a hospodářské perspektivě]
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: Ja zas děkuji za doplnění hodnocení pána (což mi opět zběžný Google hodnotí jak píšeš).

A omlouvám se, že jsem nenapsal, ať se věnujeme méně panovi a více FT + jiným zdrojům a ještě jsem screenshotoval jeho až příliš bombastický post 🙄
    MINER
    MINER --- ---
    LAUNCHER: Jde o to, jak je to interpretované.

Že jsou výkyvy problém, je pravda.
    Že se evropská síť hroutí jak domeček z karet, neni pravda.

Upozorňoval jsem hlavně na Půra a že jeho interpretace maj konkrétní záměr, a rozhodně to není informovanost, ale lobing pro fosil a já bych je určitě nesdílel.
    Sdílet článek FT, paráda.

Prostě síť založená za renewables musí umět kompenzovat výkyvy.
    Tohle téma by se dalo rozebírat hodiny.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Zaujala mě i diskuze zde:

Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/europe/s/aPo5mu2Ptj
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: LAUNCHER: Jsi si opravdu jistý, že jde o dezinfo?

"That prompted calls from the Labour-Center government itself to drop refurbishment of some cables from Norway to Denmark."

Norway hit by new electricity shock - Norway's News in English — www.newsinenglish.no
    https://www.newsinenglish.no/2024/12/12/norway-hit-by-new-electricity-shock/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: LAUNCHER: Např.:

Norwegian parties favor cancelling new power cables to Denmark
    https://energywatch.com/EnergyNews/Policy___Trading/article17732134.ece
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: Pana neznám a může být. Linkoval jsem ho, protože článek z FT odemkl. Obsah článku na FT mi přijde výhružný. Zběžný Google na NO příkrá deklarace NO politiku porvrzoval. Budu moc rád, když to pravda nebude, určitě se nehodám a do budoucna nevidím.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Já to právě vidím přesně naopak, tzn přebytek nabijecek 3-11kW na kazdem druhem, tretim miste.
    Krome toho, ze je to levnejsi (za jednu 150kw nabijecku vybudujes třeba 20 wallboxu), tak se nebude muset resit obsazenost, taky je to pohodlnejsi a tolik to nezatezuje distribucni sit (s nejakym vyuzitim V2G je to uplna parada).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam