• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FEDAJKIN: jasne to je jen delegace vyroby na catl , to co dela tesla v Nevadě jsem pochopil ze je ale dost jona cesta, zajistí si vyrobni linku ve vlastní režii, s vlastním supply chain, jen budou platit fee za licenci dokud se to nenaučí obejit myšleno výrobu i bez licence.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JYRKA: i kdyz vlastni jen cca 13% společnosti?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CATL unveils Bedrock skateboard chassis with focus on safety - CnEVPost
    https://cnevpost.com/2024/12/24/catl-unveils-bedrock-skateboard-chassis/

CATL presented a video at today's event showing a prototype built on the Bedrock Chassis that did not catch fire, explode, or suffer thermal runaway in a 120 km/h frontal central pole impact test.

The crash energy in the test is equivalent to 4.6 times the energy produced in the commonly used C-NCAP frontal crash safety test at 56 km/h.

The Bedrock Chassis utilizes a three-dimensional bionic tortoise shell structure with the body integrated into the energy unit frame to provide protection for the energy unit.

It uses submarine-grade hot-formed steel with a strength of 2,000 MPa, aerospace-grade aluminum alloys with a strength of 600 MPa, and multiple barrier structures to further enhance chassis rigidity, according to CATL.

In terms of high-voltage disconnection, it achieves instantaneous disconnection of high-voltage circuits within 0.01 seconds after impact, and completes the residual high-voltage energy release from the vehicle within 0.2 seconds, setting a new industry record, according to the company.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    SPEEDY: A to jejich vykrucování je aboslutně cute :D To je fakt jak když se probudili po třiceti letech spánku do digitálního světa.

Volkswagen has argued that accessing individual data was a more complicated process than it seems. “Only by bypassing several security mechanisms, which required a high level of expertise and a considerable investment of time, and by combining different data sets, was the CCC able to draw conclusions about individual customer data from certain users,” the company said in a statement.

"bypassing several security mechanisms, which required a high level of expertise" = login/heslo admin/admin
    "combining different data sets" = spojit si dvě MYSQL tabulky
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    *borci
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    SPEEDY: Ten X odkaz co Jyrka postoval právě říkal, že hackeři odhalili, že VW sbírá data od uživatelích. Co Jyrka pak sám popřel, že nic neodhalili, že je to vřejná informace.

Jsem si to konečně dohledal a co se stalo je, že boci z carriadu to nechalil nezabezpečený na Amazon cloudu lol

Massive data leak at Volkswagen exposes locations of 800,000 EV drivers, for months | Electrek
    https://electrek.co/2024/12/30/massive-data-leak-at-volkswagen-exposes-800000-ev-drivers/

A dost lidí z toho nemá radost, evidentně je to napárovaný na jména (wtf)

In some 466,000 of the 800,000 vehicles involved, location data was extremely precise so that anyone could track the driver’s daily routine. Spiegel reported that the list of owners includes German politicians, entrepreneurs, the entire EV fleet driven by Hamburg police, and even suspected intelligence service employees – so while nothing happened, it seriously could have been a lot worse.

Still, people aren’t happy, especially the German politicians whose names were included on the list, with Spiegel reviewing the data and showing it to a few affected high-level individuals – “shocking,” “annoying,” and “embarrassing” are some of the comments from those involved.
    IV0
    IV0 --- ---
    ELIJEN: Vyzkoušeno, auto nezačne nabíjet. Chtělo by to prodlužovací kabel, jako nabízejí třeba zde, ale radši bych to koupil někde v ČR: https://cz.noeifevo.de/en/products/noeifevo-typ2-5m-ev-ladekabel-verlangerungskabel-fur-ladestation-wallbox-3-5kw-7kw-11kw-22kw
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    FEDAJKIN: Dokonce jim ridic dava souhlas k tomu, aby je mohli sbirat a uchovavat, pokazde, kdyz startuje auto. To je ten nenavideny “OK button” ktery musi ridici EVs na platforme MEB rucne odklikavat nez najede infotainment.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    Co rika ten odkaz na X nevim, pac na X odkazy neklikam, ale z tohoto mi prijde, ze se vlastne nic nestalo.

A data leak at the software company Cariad, a subsidiary of German car manufacturer Volkswagen (VW), left the personal details of electric car owners in Europe available online for months, Germany's Spiegel news magazine reported on Friday.

The movement data of 800,000 vehicles and contact information of the owners was accessible via the Amazon cloud storage platform, according to the magazine.

Precise location data for 460,000 vehicles made by VW, Seat, Audi and Škoda could be viewed, it said.

The VW group said in a statement that the error has since been rectified and sensitive information such as passwords or payment data had not been affected.

Besides the hacking association Chaos Computer Club (CCC), which alerted Cariad to the error on November 26, no one had accessed the data, the statement said.

Only data from selected vehicles that were registered for online services and had online connectivity enabled were affected, it added.

The company said data concerning charging behaviour and charging software was affected, but reassured users that "the data was accessed in a very complex, multi-stage process."

The CCC was able to access pseudonymized vehicle data that did not allow any conclusions to be drawn about individual people, VW said.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Sorry za retroposting. IMHO to samé co akcie Apple po odchodech Jobse (RIP).

Tzn pokud by Tesla měla svého Cooka, pak růst. Ale pokud by neměla svého Cooka, tak postupná skáza.

Mmch Tesla akcionářům říká, že žádné strachy, že následníci jsou. Do jaké míry tomu lze věřit, opět netuším.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Jo a díky opět Jyrkovi, že to přinese a vysvětlí. Ušetřil nejméně mě čas si k tomu dohledávat detail 👍
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Zase tu možná dostanu kouř, že jsem na tu či onu automobilku příliš hodný, teď zrovna na VW.

Ale vysvětlení ID Jyrka mi dává smysl a zlý úmysl VW bych za tím nehledal. Doufám, že nedošlo ke škodám na majetku nebo na zdraví, řekněme VIP osob. A věřím, že je i opraveno a vyřešeno.

Pokud se prostě jen všichni relativně bezbolestně poučili, tak za mě super.

Kéž by se všichni dívali stejně přísně na své nedostatky, jako měří ostatním.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FEDAJKIN: jde o to, ze k tem datum se dostane ten, kdo nema. To je hlavni problem. Zbytek je debilita novinaru.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FEDAJKIN: V Lidlu. A s kokainen.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: V tom případě to co jsi postnul mi nedává smysl. Nemůžeš odhalit něco co je dávno veřejně přiznané a deklarované. To je jak napsat, že Známá hackerská skupina odhalila, že v Kauflandu prodávají banány.
    MINER
    MINER --- ---
    FEDAJKIN: Přijde mi, že nedorozumění je v tom, že ta věta nic neříká o tom, zda se souhlasem uživatele. A JYRKA: tvrdí, že je to by design jen se souhlasem.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FEDAJKIN: ano. dela presne to, co deklaruje, ze dela.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: Hele neber to zle, ale mám pocit, že ted mluvím do zdi. Ještě jednou to tedy zkopíruju, přeložené, co jsi postoval:

Známá hackerská skupina odhalila, že Volkswagen systematicky sbírá data o pohybech vozidel.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FEDAJKIN: A co je za problem s ukladanim dat?
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: Tak jsem to dohledal co mě zmátlo - ten post v prvním odstavci píše tohle jako hlavní průšvih

JYRKA The Chaos Computer Club (CCC) a well-known *German Group of hackers reveals that the Volkswagen Group systematically collects movement data from hundreds of thousands of vehicles* from the brands VW, Audi, Skoda, and Seat and stores it over long periods.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam