• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LELI
    LELI --- ---
    RATTKIN, NIKDAS: nabijim a funguju nekolik let bez vlastni nabijecky, jenom verejne a je to uplne v pohode. Lze tak fungovat bez nejakyho realnyho omezeni v Praze, Ostrave, Opave, ... Nekde asi musis prizpusobit rutinu ve smyslu ze kdyz jedes na nakup, jedes k supermarketu kde maji nabijecku a zaparkujes u ni, namisto jinyho oblibenyho parkovaciho mista, nebo maji tu sit, co ti vyhovuje, ale Lidl bejva vetsinou volnej, Kauflandy a obchodaky je maji taky, PRE ma bonus v podobe nabijecek na trafackach, PRE jako Prazska energetika ma prekvapive nabijecky treba v Ostrave/Opave, takze v CR bohate staci mit PRE a CEZ chip bez pausalu a neresis nic, plus supercharger je bonus na cestovani, ale da se i bez toho. Lokalni vyjimky asi existuji a kdyz budes hledat, tak asi najdes mista kde to bude vetsi oser, ale nabijecku maj u supermarketu i v Bruntale... Pomaha mit dobrej elektromobil, aby bud hodne najel, nebo umel dobre nabijet, nebo oboji. 22kW AC je milej bonus, s tim se da zit i kdyz nemas DC.

"ultrapředražené stojany kde po několika málo hodinách začíná penále" - PRE ma 150 kW za 13 Kc/kWh, tam ti staci 30 minut, nebo nevim co chces nabijet... 75 kW maj za 11, AC za 8. Lidl je o korunu levnejsi cca, vse bez pausalu a registraci. Domaci AC mas v prumeru v republice s distribuci a poplatkama a dph asi za 6 korun/kWh, nejak tam nevidim to hrozny predrazeni, ani proc bych tam mel stat vic nez "nekolik malo hodin"... (PRE na AC uctuje az po 3 hodinach, za to nabijes pulku auta a staci mit na to tarif nebo to odpojit a zapnout a fámy tvrdí, ze kdyz na cez stojanu platis PRE chipem v roamingu, tak se ti neuctuji zadne minuty, jen kWh).

DOCKINEZ: umi to treba ionity, musis tam mit display a moznost nastavit a strhnout/blokovat castku, nabijecka je pak o dost slozitejsi kdyz ma vydrzet venku na mrazu a vedru, nez sloupek kde pipnes rfid a prijde ti ucet, nebo Lidl App kde to cely udelas z telefonu... Trochu problem bude u nas na vychode v placeni kartama, kde by nebylo dost penez, etc, kdyz to strhnes predem, tak vis ze nemusis vynakladat penize pak na vymahani neplaticu.

SPEEDY: v ostrave mas ionity, plzen-praha-humpolec-brno-olomouc superchargery, plus hromadu jinejch mist, zalezi jak moc chces instalovat appky nebo mas bmw karticky nebo tak neco... Realne je to v pohode, nabijecek je vsude dost, ale chce si to zvyknout na appky/poridit chip (nechat treba poslat k rodicum na adresu CEZ chip, kterej je bez pausalu)
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    Chystam se autem v lete navstivit rodice v CR + vylet to Krakova. Koukam, ze, co se tyce nabijeni, se mam na co tesit :-)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SCHWA: Jsou i s kabelem. Jsou i se zásuvkou bez kabelu.

Ocenil jsem zásuvku, kde v obchoďáku jsou tři parkovací místa a na zdi 4 nabíječky. 2xČEZ, PRE, EON.
    Místa byla obsazená. PRE AC volně. Postavil jsem se úplně bokem na klasické nevyhrazené auto. A natáhl si 10 metrový kabel k wallboxu. 👌🏼
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SCHWA: Tesla destination chargery jsem videl vzdy s kabelem, nastesti.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SCHWA: Rozhodně je běžnější AC bez kabelu, ale jsou i s kabelem.

Dost výrobců ti dá při koupi vybrat, ale třeba u hotelů asi dává smysl to mít bez kabelu, každej potřebuje jinou délku a kdybys tam dal nějakou desetimetrovou bestii, tak ti ji lidi při provozu poničí.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    RSZ: Jsem newbie… ale neni to tak, ze AC jsou vzdy bez labelu?
    DC pak vzdy s kabelem?
    RSZ
    RSZ --- ---
    DOCKINEZ: a bacha, potom přijedeš někam kde musíš nabíjet, protože si s tím počítal, a tam je ta nabíječka bez kabelu.. takže začneš šramotit v plném kufru věcí a hledat pod podlahou kabel
    ..normálka, jako bys k benzínce vozil kus šlauchu na natankování:)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DOCKINEZ: Kupodivu to jde ... uz jsem takhle par nabijecek potkal. I kdyz vetsinou se musi zadavat cislo karty na nejakem webu ... terminaly jsou asi moc drahe :(

Ten rozdil mezi nabijenim na Tesla SC a PRE je ale tak propastny, az je to k placi.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DOCKINEZ: teoreticky to funguje, většina normálních aut už podporuje plug and charge.
    Provozovatelé nabíječek to ignorují, ale to je nejspíš otázkou času, než se to normalizuje a integruje.
    Pak to bude vypadat tak, že přijedeš ke stojanu, zasuneš, nabiješ, odjedeš - a částka se ti automaticky strhne z karty. Zatím to umí jen ionity, pokud vím (ale ber mě s rezervou, nepídil jsem se po tom)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: přesně. to je imho jeden ze základních failů implementace elektromobility.
    to bylo moje největší překvapení. Chápu kartičky a registraci když chci lepší cenu výměnou za nějaký paušál a kdesi cosi, ale že bez toho nenatankuju je peklo.
    Hlavně že EU řeší kraviny jako přivázaný víčko k flašce, ale nechat takhle nablbou metodu plateb za tankování jejich preferovaných aut je na palici.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RATTKIN: Já nepochopím, proč v době, kdy auto za řidiče samo řadí, čekuje značky, nouzově brzdí a provádí dalších asi milion sofistikovaných úkonů, není možný zařídit, že BFU přijede ke stojanu, zapojí vozidlo, nabíjí, po určený době zaplatí kartou a jede.

Nechci se nikam registrovat, nechci aplikace ani tarify, chci to stejně jednoduchý nebo ještě jednodušší než tankování sazometů, ne složitější :)
    HANZS
    HANZS --- ---
    Kvíz:
    Nissan Leaf I, původní baterie syrová kapacita 24kWh (66Ah) pro provoz odemčeno 21,5 kWh (cca 59Ah), nyní diagnostika ukazuje 52,3Ah kapacity baterie. Kolik je SOH?
    :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RATTKIN: právě, kdo nenabiji doma, nekupuje auto, pak je malej market saturation a
    Ono paradoxne pro ty, co nabiji doma je to martyrium jeste horsi, protoze kdyz uz nekam vyjedou, tak to zprovozneni stoji za to.

Nejradsi mam, kdyz vyjedu s plnou a s prazdnou dojedu do mista urceni (treba hotel) kde uz mam predem domluvenou nabijecku :D

Jinak na dlouhy trasy taky radsi tchyni uzmu Teslu. Bohuzel tech SCH v cr tak neni nejak moc. Jsem zvedavej kdy zprovoznej ten nabijeci hub v Ostrave, vybudovanej uz je dlouho, asi se ceka na kolaudaci...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    kdo nabíjí doma, tak nemusí nabíječky řešit, ale pro víc než polovinu lidí je to zásadní překážka.
    V lepším případě absurdní tanec mezi mírně předraženými nabíječkami u supermarketů, které obsazují rozvážecí a taxi služby, v horším případě ultrapředražené stojany kde po několika málo hodinách začíná penále. Nabíjecí aplikace a paušály jsou velká tragedie. Právě kvůli tomu mám Teslu, v západní evropě se nebojím že nenabiju, ale tady na východě ani to není jistota.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIKDAS: Za mě ještě dodám...znám docela dost lidí už postarší generace (dejme tomu dědků), mají celkem prachy, mají BEV a s mobilem i umí, appky mají, použili je jednou protože všechny tyhle fuckapy s aktualizací/registrací/odhlášením/výhradní lokalizací je prostě tak zdejptaj, že BEV nabíjí skoro výhradně jen doma a pro jistotu si doma drží ještě spalovák na delší bezstarostný jízdy. Pro ně mi přijde fajn řešení teď ty obstojný PHEV (taky jsem si koupil), ale propagovat to tu nebudu, dostal bych židlí po hlavě :-D

A něco podobného jsme už viděl/slyšel od random maloměšťáků v AT/DE, takže to asi nebude výhradně česká zaprděnost.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIKDAS: mimochodem BMW pekne "podelalo" sve zakazniky s prvnimi i3, kde byl 3G modem... 4G+ do toho formalne formou nejakyho retrofitu strcit nesel... takze v nasich koncinach spadnes do 2G/EDGE... prozatim... (a driv nebo pozdejc se to tu vypne stejne jako jinde).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIKDAS: ano, je to "pain"... ale tohle show-stopper fakt neni - protoze vetsina lidi tohle proste neresi a ty aplikace si ochotne nainstaluje (nebo poridi tu karticku). Vetsine lidi je tohle proste a jednoduse fuk. Problem s EV je jinde... kdyz se podivas treba na to, co produkuje skodovka.... to je des a bes i uzivatelsky. Tesla tohle umi lip, ale zas nezvlada ty "mechanicky" veci.... a co vim, tak nejhorsi v tomhle jsou "eSka" z USA. Ford je tak nejak nekde mezi. Toliko ma "zkusenost".

Fakt to neni o "benzinkach" (a nabijeckach)... tady jsme rozmlsani z toho, ze ji potkas na kazdym patniku, doslova a dopismene je tu prebenzikovano... ale to fakt taky neni beznej model ani vsude okolo. Ono zajed si do USA... ve finale budes resit podobnej pain s kartou... i s obycejou VISA/MC. A z toho, ze u vetsiny pump si musis "predplatit", nez ti kapne do nadrze by mnohym "mistnim" asi i vybouchla hlavicka.... a fakt nemas tu benzinku na kazdym desatym kilometru.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DANYSEK: Asi nemáš elektromobil, co? A pokud jo, ne dost dlouho.

Ještě před nedávnem jsi bez aplikace auto prostě nenabil. Do toho stanic nebylo moc, takže jsi musel mít kartičky/účty u všech poskytovatelů a nejlépe zprovozněné předem.

Naprostá klasika: jedu po dálnici, vyhnu se všem u kterých nemám účet, dojedu k nabíječce, i když mám účet, nejde spustit, appka chce update, updatnu, odhlásilo mě to, nevím heslo, zadávám ty obvyklé variace, nejde, musím resetovat heslo, konečně to jde, chci spustit nabíjení, nejde to, platební metoda se rozpojila, zadám znovu kartu, spouštím nabíjení a platím dvojnásobek toho, co člověk, kterej tam má placený účet.

Opravdu ti tenhle příběh připomíná supermarket, nebo čerpačku? Kde se dostaneš na polovinu ceny jen proto, že platíš "paušál"? Když ale platíš paušál, nedojedeš skoro nikam, protože rychlonabíječek je v ČR pětapůl.

Jasně, teď už je to trochu lepší, ale pořád hrůza, kdy se pět výrobců pere o mikrorybníček, místo aby spolupracovali a rybník pořádně napustili...Dokud nebude infrastruktura, nebudou zákazníci. Do toho třeba ČEZ byl ještě loni schopnej na dálnice instalovat 50kw nabíječky.

Vtipný jak se na SCH stojej fronty i když je vedle naprosto prázdnej ČEZ, pak všichni brečí do novin, že vytížení nabíječek je 0,05%.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIKDAS: za tim je obycejny "hlad" po datech... o chovani spotrebitele. To fakt neni specifikum elektromobility, stejne funguji i slevovy (vernostni) karticky v kazdym druhym krame. Data maji svou cenu... :-) U tech konvencnich cerpacek to mas taky... sbiras bodiky, natankujes levnejc. A lidi kvuli tomu do ulic nechodi... :D
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    KORKMAZ: Jestli je něco na elektromobilitě opravdu špatně, tak je to tohle kartičkování a slevování apod.

Přijedeš na PRE, máš 1kWh za 23,-kč, pokud si necháš zdarma poslat klíčenku, najednou ji máš za 15 (ceny jsou ilustrativní). Do toho roamingy, když si regneš shell kartu v německu, můžeš nabíjet na českým lidlu za pakatel, když to uděláš v česku, tak to nejde. Pak tuhle metodu zase zablokujou..fakt hrůza.

Kdyby to takhle bylo u čerpaček, tak jde do ulic víc lidí, než v '89.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam