ABS: Klidně se rozepis víc o své zkušenosti.
Já osobně lidar moc nemusím, přijde mi, že se z toho stává spíš marketingový nástroj, než reálná featura. "Lidar is a safety feature, like airbag", "in 99% you won't need it, but you won't regret this 1%" čtu teď všude. Případně se z toho dělá prémium featura - tohle auto má jeden lidar, ale tohle má tři!
Přitom většina ADASu s tím ani neumí pořádně pracovat, prostě tam dají ten HW, marketuji to jako prémium a bezpečí, ale SW to bude plně využívat "až přijde OTA" jednou.
Nemluvě o tom, že to kam se posouvá vývoj specs samotného lidaru - byl jsem teď na stánku Hesai a ukazovali mi tam novinku co ma dosah 300 metrů! Jako na co potřebuju dosah 300 metru, to už je čirá halucinace.
Navíc tedy Tesla s FSD bez lidaru si podá zatím jakykoli adas s lidarem. Zkrátka dobře odladěný a vytrenovany SW > než sto lidaru. Celý to o lidaru je hudba budoucnosti, jakože "L4 a L5 se bez něj nedosáhne", což jednak některé robotaxis dokazují že není pravda a jednak je to taky možnost, že je to celý wishfull thinking výrobců lidaru, co tenhle narativ tlačí.