• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: čím víc 50kW humorů, tím víc času stráví čekající kunčofti v bistru u nabíječky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KORKMAZ: Paráda 👍

Ale bylo by tedy fajn, kdyby se v CZ přestalo s těmi 50 kW nabijeckovymi humory 🙄
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Opravdu rychlé nabíjení...a akcie BYD jdou nahoru.
    Chinese EV maker BYD says new fast-charging system could be as quick as filling up a tank | Tesla | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/2025/mar/18/byd-ev-fast-charging-system-petrol-fuel-speed
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BUNDA: Nedělám automotive, ale nebyl bych překvapený, kdyby tam na to byla nějaká norma.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LAUNCHER: hele a proč tedy po pár minutách neumírají lidí v těch autech, kde to lze volit manuálně? imho blbost, protože kabina není vzduchotěsná.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRANCEWARP: Pokud ma Tesla HEPA filter (veskera mne znama Y, S, X, Cybertruck, 3 pocinaje FL) tak venkovni vzduch jde vzdy pres HEPA. Model 3 pred FL horsi, ale taky to jde pres filter.

BMW, tu re-circulation vypina uplne stejne:

Why does Recirculate air mode keep turning off when heat is on???
    https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1671853

Proc? Vypnout vnitrni cirkulaci po par minutach je myslim nutne, pokud to auto nechce ty lidi uvnitr nechat umrit na nepritomnost kysliku v par metrech kubickych uzavreneho prostoru. Zejmena pokud na to banalne zapomenou, by to byl kruty trest.

--
    Samozrejme, pokud ridic vyzaduje, aby mu zadna zla automatika do podobnych rozhodnuti nemluvila, urcite se nabizeji vhodnejsi, tzv. "manualni" auta. Z tech EV pak, namatkove, treba Ariel Hipercar. Pravda, vlastni zkusenost nemam a tak uplne neplanuji, leda se nechat svezt nekym kdo to narozdil ode me umi. Par podobnych "blaznu" (v dobrem slova smyslu) kolem sebe mam, tak uvidime.

NEW Ariel Hipercar – 1180bhp, 0-60mph In 2secs + Jet Engine?! | Top Gear
    https://www.youtube.com/watch?v=gS2XwsIFVs0
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    ELIJEN: To je jako system zapinani recirkulace vzduchu.

Ikonka ma 4 ruzny stavy, je modra, seda, bila.
    A tedka udelali, ze kdyz zapnu recirkulaci a vjedu do Blanky treba, tak se to za minutu cca samo vypne.

Neuveritelne me to vymrdava. Nechci cuchat spaliny, ale Tesla proste chce, abych je cuchal.

Asi mluvim osklive o Elonovi v aute
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    JOHNIEZ: tak mlhu, tmu a proti světlo uměly celkem v pohodě řešit už i ty FAS kamery od Bosche co uvedl asi před 13 lety, běželo to na šedobílém spektru. a ta jejich druhá generace cca před ed 8 lety, v kombinaci s obyč radarem a bez kapacitního volantu umožnila třeba i oktávce dělat celkem efektivní samo jízdu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SCHWA: Nebo k sobě celou cestu držet páčku. Ale ani jedno neni ideální řešení.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: Ted jsem to zkoušel. Stačí vypnout v nastavení Adaptivní světlomety. Pak se dají dálkove zapnout natvrdo podrženim tlačítka na volantu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Tak nejen, že Tesla neumí svítit mlhovkama za dne, ale ani dálkovejma za šera :D

Asi je to nějakej SW bug, ale dneska cestou z Lidlu (Tesla Model 3) se mi nepodařilo zapnout dálkovky. Jen se zobrazovala zašedlá ikonka s "A" vevnitř. Dřív to fungovalo tak, že páčkou od sebe se cyklovalo mezi OFF, AUTO a ON ... teď už to nějaký chytrolín předělal jen na OFF a AUTO.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Jinak já třeba absolutně nechápu, proč zvolili tuhle kombinaci…

Tesla byla v roce 2024 největším zákazníkem Luminaru (lidar pro valudaci FSD/AP) - psalo se o tom loni, připomíná se to i teď…

https://x.com/SawyerMerritt/status/1901420689015422998?t=-jmZ8bL2Crfg20bbkBc8Ag&s=19

Tak PROČ…?
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    Tak namalovana stena je tam asi hlavne o ziskani pozornosti. Nejaky normalnejsi podminky jako mlha, protisvetlo ci tma mi prijdou ze hrajou v neprospech zpracovani obrazu z kamery. Mne osobne se spolehani jen na kamery nelibi. Ale je celkem blbost v plny rychlosti vjet nekam, kam nevidim ani jako clovek, takze ty pripady tam jsou hnany do extremu a s realitou moc spolecnyho nemaj.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    No rekneme si (at fake video, nebo ne), kolik z nas by to do ty namalovany steny nenapalilo uplne stejne :D

Je to podobny jako vycitat autonomnim autum, ze je muzes manipulovat drzenim STOP znacky u silnice. Stejne tak zase lidar muzes myslim vyrusit laserovym ukazovatkem.
    A brzdy u auta muzes osidit olejem, takze nejlepsi brzdeni je brzdeni motorem atd..)

Preju Tesle, at akcie shorej, at Musk krachne, ale ne takovym blbym videem.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ABS:
    FEDAJKIN:

Teoreticky by vision-only melo stacit, ale prakticky se kvalita optiky, senzoru a zpracovani obrazu vubec neda srovnavat s lidskym videnim. Jenom za optimalnich podminek to jakz takz funguje. Proto je dobre mit vice druhu senzoru (ale to je zase mnohem tezsi trenovat). Musk radeji bude cekat dalsich 15 let na vision-only system.

DIM_: Pry se to vyplo samo ... kdyby to vypnul on, tak by podle me auto nejelo dal stejnou rychlosti. Minimalne o par km/h ti klesne rychlost, nez to zase dorovnas plynem. https://x.com/MarkRober/status/1901449395327094898

BTW ten community note nema pravdu. Video z tweetu je stejne jako na YT. Akorat na YT je jeste par b-rollu navic pred narazem.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DIM_: Dokonce si to ted i jedu frame po framu a pred narazem to vypne. Je tam videt jak mizi autopilot animace.
    Je otazka, jestli je mozny, ze se to vyplo samo. Spis ne.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    ABS: Klidně se rozepis víc o své zkušenosti.

Já osobně lidar moc nemusím, přijde mi, že se z toho stává spíš marketingový nástroj, než reálná featura. "Lidar is a safety feature, like airbag", "in 99% you won't need it, but you won't regret this 1%" čtu teď všude. Případně se z toho dělá prémium featura - tohle auto má jeden lidar, ale tohle má tři!

Přitom většina ADASu s tím ani neumí pořádně pracovat, prostě tam dají ten HW, marketuji to jako prémium a bezpečí, ale SW to bude plně využívat "až přijde OTA" jednou.

Nemluvě o tom, že to kam se posouvá vývoj specs samotného lidaru - byl jsem teď na stánku Hesai a ukazovali mi tam novinku co ma dosah 300 metrů! Jako na co potřebuju dosah 300 metru, to už je čirá halucinace.

Navíc tedy Tesla s FSD bez lidaru si podá zatím jakykoli adas s lidarem. Zkrátka dobře odladěný a vytrenovany SW > než sto lidaru. Celý to o lidaru je hudba budoucnosti, jakože "L4 a L5 se bez něj nedosáhne", což jednak některé robotaxis dokazují že není pravda a jednak je to taky možnost, že je to celý wishfull thinking výrobců lidaru, co tenhle narativ tlačí.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    COMODOR_FALKON: Vzdyt je tam jasne videt, ze ma autopilota vyplyho, kdyz tu zed prorazi. Smutny video.

Neobhajuju kamery vs. lidar, ale to video je proste smutny.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ABS: U obě moje auta (TMY i I-Pace) mi při špatných podmínkách daly vědět o omezené funkčnosti a při hodně špatných dokonce adaptivni tempomat vypnou, tak nevim z čeho vycházíš, že "fail všech systemu je..."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam