• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MISO: skoda ze v tych velkych bierovciach nie je uz hotovy ten most, ak tam bude plno (s cim pocitam), tak budem musiet na supercharger do belej blizsie naokolo :)
    MISO
    MISO --- ---
    Ak by ste mali cestu na SK, tak mozete podojit GreenWay HPC zdarma

Vyskúšajte takmer 50 nových staníc s výkonom 300+ kW zadarmo! | Greenway
    https://sk.greenway.promo/
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Tak turci jsou docela patrioti/nacionalisti. Lidi si to tam z nemalý části prostě kupujou kvůli domácímu (osmanskýmu) sentimentu,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: natož pak ruský
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KORKMAZ: tak sultán asi nijak zvášť nechce bejt závislej na arabský ani na perský ropě, že jo...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    XCHAOS: To bude spíš diktát od sultána, protože nedávno se tam rozjela výroba toho lokálního EV Togu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Diktát z Bruselu... v Turecku
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CERMI_FOX: Nemohlo, protože by to bylo těžký, musí k tomu výst kabely a palivo a tak.

Já jsem si to, kde by to mohlo bejt, nevymyslel, to jsou informace, který už prosákly o Scoutech Traveller a Terra, což budou první modely nový americký značky VW.

Scout's Range Extenders Will Be Silent: 'You Don't Hear It, You Don't Feel It'
    https://www.motor1.com/news/747445/scout-volkswagen-range-extender-engine/

Jediný, co není 100% jistý, je, jestli ten REX narvou před nebo za zadní nápravu, varianta "před" by výrazně omezila kapacitu baterie a u evropských VW si jí nedokážu představit, protože pod podlahou nejspíš nebude dost místa. Pod kufrem by mělo být.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DIRTJUMPER: No jo, jenže vysvětli to lidem, co jim roky teče do hlavy ruská propaganda (v US big oil).
    Takhle si to vyzkoušej na vlastní kůži a když zjistí, že FAKT nejezdí denně 1000km bez zastávky, tak další auto už bude BEV.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: taky by to mohlo být jako připojitelné příslušenství s tím, že to zabere část kufru nebo frunku, jen když to potřebuješ, po většinu času se to bude válet v garáži. Pak by to vlastně šlo i půjčovat na dovolenou ... ;)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIRTJUMPER: Jak píše KORKMAZ:, bude to samozřejmě za příplatek.

A NEBUDE to klasický plug-in. Tedy žádný pohon na kola, žádná převodovka, žádný složitý motor s turbem a tak. Pravděpodobně to bude mít něco jako i3 REX, akorát ten motor nebude vyndanej z motorky a tím problematickej, ale vyvinutej speciálně pro to. Můj tip je něco jako litrovej nebo menší atmosférickej tříválec (možná i dvouválec) hozenej naplacato pod kufr.

Taková věc bude téměř bezúdržbová, zvlášť když bude v autě, který bude mít normální baterku a ne maličkou jako plug-iny. Takže budeš mít v reálu něco jako Elroq 50, kterej stačí na 90% jízd většiny lidí (možná 95%) a když pojedeš do Chorvatska, tak místo stavění na nabíječkách natankuješ.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    TOFI: V Číně akorát launchli elektrické Bronco a plánují další BEV v 2026.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DIRTJUMPER: Hele ono je to hodně o individuálních potřebách. Není nikde vytesáno do kamene, že to bude v každém EV. Jen se tím rozšíří paleta nabídky - zrovna VW chce dělat i klasický hybridy. Plus ještě pro rozvojové trhy dělá fakt archaický ICE, prostě co lokální regulace dovolí.

Někoho štve nabíjet a nemá problém s olejem, někdo naopak. Já si třeba koupil jeden z prvních PHEV co umí DC, baterie záruka 150kkm/8Y (btw výrobce se tím vůbec nechlubí, což trochu nechápu) a to pak motivace nabíjet roste. A servis mám předplacenej.

...a OT, byl jsem na sportovní akci v centru, a sponzor Srba tam přitáhl Omodu PHEV, jako že je to super auto s velkým dojezdem atd a vono to tam stálo dvě hodiny před rudolfinem a vrčelo benzín na volnoběh. No to nedělá moc dobrou reklamu :-)
    KURE
    KURE --- ---
    DIRTJUMPER: já bych to osobně taky nechtěl přesně jak říkáš. ale jsou různý uživatelé a různý potřeby.
    Třeba jsem jezdil po irsku v plugin hybridu z pujčovny a byl jsem šťastnej jako blecha.
    parkování a objíždění baráku v titernejch uličkách super protože hladkej chod elektromobilu, žádný nervy z dojezdu a nabíjení a tarifů, protože jistota plný nádrže.
    A mohl jsem parkovat na vyhrazenejch místech pro elektromobily. jako pujčený auto imho super. Elektromobil s "range extenderem" by byl asi ještě lepší.
    DIRTJUMPER
    DIRTJUMPER --- ---
    KURE: pro mě je třeba volba elektroauta přínosná například právě v tom, že se zbavím spalováku s tím souvisejících věcí, co se musí řešit, typu výměna oleje a všechny podobný věci. tohle je za mě krok vedle
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: to bude záležet na provedení a ceně. pokud to v ceně auta nebude poznat a nebudou s tim potíže tak super.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TOFI: Tohle je ale naopak geniální strategie, která může dost pomoct přijetí elektromobilů. Prostě vrazej někam třeba pod kufr maličkej motůrek, co bude sloužit jako generátor – neměl by přitom omezit prostor pro baterii. Tohle vyvíjeli pro Scout Traveller, ale chtějí to použít i jinde.

Výhoda je, že tak přimějou lidi koupit si elektromobil, protože tam mají tu možnost jet daleko bez nabíjení (a nemuset řešit drahé nabíjení po cestě).

Takže za prvé je to skvělé řešení pro ty, pro koho je fakt nabíjení na dlouhých cestách problém. Za druhý to není plug-in, ale dospělý elektromobil, a velká část těch zákazníků nejspíš zjistí, že rok netankovali.
    TOFI
    TOFI --- ---
    U VW se taky neco deje ...
    Nové elektrické volkswageny možná dostanou i spalovací motor - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-nove-elektricke-volkswageny-mozna-dostanou-i-spalovaci-motor-40553169
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Ford očividně končí s vývojem elektromobilů obecně. Zůstávají elektromobily v Evropě, ale to budou VW v případě těch větších a Renaulty v případě těch menších.

Pokud nebudou dál vyvíjet platformu Mach E, což dává smysl, protože je to platforma pro jediný auto, a zaříznou F-150 Lightning (poté, co už zařízli plánovaný velký SUV), tak nebudou mít elektrickýho NIC.

Upřímně jsem čekal, že pokud se americká "velká trojka" zmenší na dvojku, bude to koncem Chrysleru. Ale Stellantis na tom teď vypadá dlouhodobě líp než Ford, kterej teď nahrabe na pickupech a V8 SUV, a pak půjde do prdele.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: jj, má to být EREV
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: jj to zni jako EREV coz dava u F150 dost smysl, ale tuhle technologii Ford aktuálně nemá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam