• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    IV0
    IV0 --- ---
    ALESH: BMW i4, Polestar 2. V obojím jsem jel a je to hodně dobrý, jenom to bylo v té době výrazně dražší na koupi i na servis.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Za tyhle peníze se v ČR prodávají o rok starší M3 s menší baterkou a pomalým Intelem. Pokud je kapacita baterie nad 80 % tak je to dobrá nabídka a ještě má parkovací senzory. Jediný mínus je, že baterka a motor už jsou po záruce. Při 200k km u Modelu Y často vržou přední ramena. Pry staci v Service Menu najit položku Nominal Full Pack Pokud tam uvidíš číslo nad 68 kWh, je baterie v dobrém stavu (degradace pod 15 %). V Service Menu se podívej jestli tam nejsou žádné červené chyby.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Premyslim o Ioniq 5 nebo 6. Jake jsou jeste alternativy k temto autum? V idealnim svete bych prekousl nepohodli a hluk a sel bych do Tesly 3 nebo Y, ale nedavam Elona. Soucasne nemam rad SUV - Ioniq 5 je asi jedine co bych prekousl. KIA EV rada me moc neoslovuje (a nema ventilaci sedacek) ale mozna bych se nechal ukecat. U skodovek mi vadi, ze to proste vypada a ovlada se jako normalni spalovaci auto. TO same VW.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: je to LRWYGCEK2NC460824
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: soc me nezajima zajima me balance článků a soh resp kapacita. Uvidim jestli me k tomu pustej s diagnostikou v době hledne době
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Chaos v Praze: úředníci se diví, že si majitelé elektroaut chtějí koupit celoměstský parkovací tarif. Od ledna měl platit, ale neplatí | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67830680-chaos-v-praze-urednici-se-divi-ze-si-majitele-elektroaut-chteji-koupit-celomestsky-parkovaci-tarif-od-ledna-mel-platit-ale-neplati
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: rano predohrev kabiny v garazi, tam bolo asi 5 stupnov, teraz poobede predohrev na parkovisku vonku kde bolo -3, klima na 20 stupnov plus zaple fotele

v lete by si tato trasa papla o 10% menej baterky :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Znáš VIN?
    • LRW... = Šanghaj, Čína. V roce 2022 to byla špička. Mají nejlepší kontrolu kvality (slícování, lak, ticho v interiéru).
    • XP7... = Berlín, Německo. V září 2022 se v Berlíně teprve rozjížděli.
    • 5YJ... / 7SA... = USA. U nás jich v té době moc nebylo, ale bývají nejhůře zpracované.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: SoC víš?

Jinak jako furt je to by far nejlevnější kus na trhu. Ten jeden levnější je dražba.

Tesla Model Y bazar a prodej nových vozů | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/inzerce/osobni/tesla/model-y?razeni=od-nejlevnejsich
    IV0
    IV0 --- ---
    ALESH: Jo, u mě ten nákupní proces trval od dubna do října. V dubnu jsem se byl podívat na tu předváděčku s tím, že jsem zvažoval nové auto na dotace. Koncem srpna jsem přišel s tím, že dotace už nejsou ale potřebuji jiné auto, protože moje bylo nabourané. Smlouvat se dá, hlavní páka byla jiná nabídka (v mém případě inzerát na Bazoši na Kia EV6 gt s podobnými kilometry, v plné výbavě, a za stejné prachy) a trpělivost. Řekli, že ne a za měsíc se ozvali, že jo, že to chtějí mít do konce roku venku kvůli daním, v té době měli pocit, že to jinak neprodají. Myslím si, že situace je dneska horší, tehdy byla blbá nálada z konce dotací a zároveň se blížil konec roku, ale rozhodně bych smlouval. Ta cena není úplně mimo (jestli se jedná o předváděčku), ale minimálně druhou sadu kol a nějaký servis zdarma bych chtěl...
    ALESH
    ALESH --- ---
    IV0: ted mi z Domanskeho nabidli ten slabsi 2x4 predvadeci Ioniq za 890k :D To se da s autoslaonem smlouvat, jako nekde na trzisti?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: U 400V architektury je reálný strop 250 kW a 320 kW se týká 800V systémů. On si ale stěžuje, že nabíjení běželo jen na poloviční výkon oproti inzerovanému. Přesnou hodnotu neuvádí, ale odhaduji výkon kolem 125 kW.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: 320kW na 400V baterce? To technicky jde? Jaký je vlastně teoretický limit?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Model Y černy LR 09/2022 s najezdem 199kkm s tažným zarízením za nejakych 590 tis s dph je dobra nebo nedobrá cena?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    MISO: Já mám rád jejich 150kw á 10kč/kw v davo car cestou na jih, sic absorbuju jen 50kW - vybírám si ten tabulkově nejslabší 75kw, abych neblokoval rychlíky, ale stejně jsem tam za těch pár let nikdy nikoho nepotkal. Spíš tam jezdí vesnický balíci pro cíga a koukaj na mě jako na ufouna :-D

A taky jsem párkrát nabíjel v DE eonu a celkem výhodně. vidím to v kč (což je fajn pro domorodce) a cenou jsem byl hodně pod ionity nebo VW dceřinkou elli. Nicméně někde to mají naopak docela drahý, člověk fakt musí sledovat a vybírat (EV evergreen).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: Donut Lab Solid State Battery Update 2. Gathered more bits of info, some about the German side of the equation.

- < $100/kWh. Donut Lab is doing the packaging and Nordic Nano the cells
    - Solid-state salt batteries are manufactured by printing from nanofluid, which enables the efficient use of space and the production of batteries in varying shapes.
    - Environmentally friendly, non-hazardous materials
    - Based on nanoprinting technology, which utilizes expertise developed at the University of Eastern Finland.
    - The second main component is a nanomass developed in German research.

Digged a bit on who is researching in this space from Germany. Found this:

Researchers at the German BAM (Federal Institute for Materials Research and Testing) are developing solid-state battery electrolytes based on sodium super-ionic conductors (NASICON) to replace liquid electrolytes, aiming for improved ionic conductivity at room temperature and better chemical stability — crucial steps toward high-performance solid-state batteries.

Might be the Germans that are silent partners in this whole thing or they may not.

We keep digging. ✌️
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: První koment to vystihl naprosto přesně: "I don’t have range anxiety anymore I got price anxiety instead"
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Jsem zvědav na nezávislé testy ..
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FEDAJKIN: New info on the new amazing Donut Lab battery that ignited the internet. Technology is not theirs but company called Nordic Nano group and Vesa-Pekka Lehto from Eastern Finland University. They have a partnership with them. These guys form Nordic have all the patents to this battery. They already manufacture these and opened a new factory in Finland
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj. Po roce a půl provozu renault zoe ze40 začal nějak divně hucet/brucet motor. Znáte někoho, kdo by se na to uměl podívat? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam