• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    a pokud si podnikatel tak na EV jsou zrychlené odpisy 1rok 60% 2. rok 40%
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: STD long range :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    v UK budou snižovat DPH na veřejné nabijení z 20% na 5%! To by se mohlo udělat na přechodnou dobu i u nás!
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Nebo na Facebooku přímo v Tesla klubech. Případně Landa se specializuje na ojeté Tesly, jen si zjisti jeho reference. Pak mobile.de nebo si projdi stránky Tesly napříč celou EU. Tam najdeš i ojeté Tesly. Nevím, jaký máš rozpočet, ale pokud jsi podnikatel, místo ojeté bych vzal novou Standard za cca 1 milion na úvěr s 0,99% úrokem.
    LELI
    LELI --- ---
    KURE: v AAAckach, maj na to nejtransparentnějši system a diagnostiky, kdyztak tam umim pomoct :-)

Ojeté vozy Tesla Model Y na prodej
    https://www.aaaauto.cz/tesla/model-y.html
    KURE
    KURE --- ---
    kde byste hledali (mírně) ojetou TMY?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    6 místné Model Y L zda se brzy v EU.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Nová rafinerie na lithium, Tesla US. Tesla pokračuje ve vertikální integraci. Prý kapacita pro ~1mio EV ročně ♥️

Tesla Lithium Refinery
    https://youtu.be/rxYTx6aj96k?si=6pHvH2DobzjpRVWq
    MISO
    MISO --- ---
    AXTHEB: pardon, nespravne som si to precital. Hundaj i30 mal provozne naklady 110 000/rok, Taycan cca 170 000/rok. Bez uctovania o odpisoch, proste ako sucet benzin + poplatky + poistky + pneu + garancky.
    MISO
    MISO --- ---
    NIKDAS: jj, ale nejak to za tych 1700 EUR ozeliem :)) Co ma nasralo, ze mi to neponukli sami od seba, ale ze som si o to musel povedat sam. Nastastie vidam, hlavne u CEZu, taky jav, ze osadzuju 22 kW DC nabijacky, to mi pride ako dobra vec, vacsina aut i tak nema 22 kW AC.

STETKINS: predovsetkym je tam tych 47 000 za Porsche Approved zaruku, 6 000 za Porsche Connect a drahsie pneu a poistka, ktore to zhadzuju do minusu. Ale pozor, to porovnanie je proti ICE nizsej strednej triedy (Hyundai i30). Porovnavat to s Panamerou, tak tam som na stvrtine spotreby a tretine ceny za garancku (garancka u ICE Porsche je za 50 000 Kc po kazdych 30000 km / 2 roky, u GT3/GT4 modelov je interval polovicny). Inak nabijam vacsinou doma, ale nevediem si statistiku a auto to nereportuje, takze neviem.

DZODZO: vid moja minula odpoved: [MISO @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]

AXTHEB: what? ved pisem, ze mam all risk poistku za 32 rocne. U hundaja bola za 15. Takze spis rozdiel 1,2K/mes a nie 12, nie?

Ad oprava nabijacky, to sa teda Porsche Ostrava fakt nevyznamenalo. Po prijati auta na servis mi typek za 3 dni vola, ze uz to maju, ze zhoreli iba nejake ventilatory, ze si mozem dorazit po auto, ze mi to da medzitym nabit. Za 15 minut mi prisla do mobilu notifikacia "Charging error". Za 5 minut mi vola typek, ze teda neni opravene, ze pokracuju dalej. Za dalsie 3-4 pracovne dni (tzn. 1,5 tyzdna) to teda mali (vymena 22 -> 11, viz pismenka nizsie), dal to nabit na ich AC (plna nadrz zdarma, diky), fungovalo, siel som si to vyzdvihnut a siel som rovno otestovat DC nabijanie. Samozrejme, ze kurva nefungovalo. Takze som im to tam vratil a typek vravi, ze oni to musia ist otestovat na Ionity, lebo im to inak vyrobca neuzna. OK, jak je libo. Tam to nefungovalo tiez, takze sa pustili do prace. Koncom tyzdna im volam, ze jak su na tom a typek mi vravi, ze uz to skoro maju, ale maju tam 2 dni zdrzanie, lebo mekanik mal vedla seba na dielni 2 Taycany a vymenu DC nabijacky vykonal na tom druhom, takze to teraz musi vyndat a vlozit do spravneho. Celkovo som s tym zajebal asi 3 tyzdne. Ubohost.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    STETKINS: Tak těch odhadem 12K měsíčně za pojistku, záruku a ostatní věci okolo taky asi zabolí.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    V pondělí se rozjíždí výroba Mercedesa GLB. A pro změnu v HU, koukám, že Němci si to tam pro montáž EV docela oblíbili.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    MISO: Píšeš, že jsou provozní náklady trochu vyšší - je to tím, že hodně nabíjíš na UFC, resp. na dost šíleném :-) tarifu D01D? Díky.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    KORKMAZ: Jo a je appka, Elli Charging

Funguje celkem ok, jelikož nemá žádný vlastní nabíječky, tak tam nejsou bugy třeba jako u eonu nebo čezu že nevidíš nic nebo špatnej label. Ale nikdy jsem neměl důvod to použít...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ADAM: Elli ceny jsou v appce auta - musíš si ale kartu propojit s appkou.

A ušetřím ti čas - ani se nekoukej, je to drahý jak prdel a jezdí na béňo
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DZODZO: Jak píše BOBASH:, je to výhoda. Těch pár ušetřených korun na kwh při AC vs DC ti asi vynahradí vrácení 1500€, ale ve spoustě prdelovic prostě není DC nabíječka, ale 22kw wallboxů tam najdeš spoustu. Plus to má doma každej pepa s cirkulí.
    Při koupi auta bych na 22kw nabíječce samozřejmě netrval, ale když už to tam je, proč si to nechat vzít.
    JANOS
    JANOS --- ---
    JANOS: Auto nakonec prodano za 16000 CHF. Za 17 se mi neozval nikdo, kdyz jsem zlevnil na 16 tak 6 lidi behem 2 dnu, z toho byl asi jen jeden seriozni, ostatni smlouvali na 12 a podobne castky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Mít rychlejší AC se hodí, když chce člověk třeba dobít v průběhu nákupu nebo kina nebo něčeho a buďto není volná DC nebo chceš ušetřit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: preco? Nabijas na AC z jednotiek percent doplna? Ja doma nemam stale ani wallbox, lebo na tych 10-20% denne mi staci aj uplne pomala palubna nabijacka, inak si zbehnem nabit na DC (pred nejakym tripom)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MISO: To bych byl docela zklamanej, kdyby mi vyměnili palubní 22kw na 11kw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam