• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    NIKDAS: Jojo, platforma MMA. Myslím, že Bobash to tu kdysi psal.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Díval jsem se do konfigurátoru mercedesu a příjemně mě překvapilo, že základní BEV CLA stojí jen asi o 70k víc, než základní ICE CLA.

Mmch ja myslel, ze to CLAcko je na samostatne platforme vyhradne pro BEV, takze me docela prekvapilo, ze ho nabizeji i ve spalovaku
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Bez 3 a Y Tesla neuživí žádný robotaxi ani Optimus. A měli by k tomu přihodit ještě další bestseller, protože to na Optimuse zatím nevypadá.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    to už mohli rovnou říct že model 3 a Y budou mít od 2027 volant jen za priplatek! :))
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    S prohlášením tohoto typu jim klesnou prodeje 3ky a Yky globálně ... riziko že zaříznou do par let výrobu= podporu bude u spousty lidí na jazýčku vah.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Lars: Tesla is moving to proivide transportation as a service, so not necessarily a vehicle manufacturer.

po tom co Musk oznámil že končí výrobu X a Ska ...

čekám kdy prijdou s koncem produkce 3 a Y a predelaj to na výrobu optimuse ... za rok? Timhle modelem tahle Firma pujde brzo do prdele.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ked je toto report kvality z ciny, ktovie ako by dopadol report z europy

China’s Worst-Rated Electric Sedan? It’s the Xiaomi SU7
    https://autopostglobal.com/electric-future/article/51496/
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: PL je pro CN značky v EU dobrá volba. Je to velký trh, jde to tam rychleji rozhejbat a mají ambici dotáhnout se na Německo. Podle videa má Čína v EU největší problém s regulací a byrokracií, ale aktuálně už pro čínskou stranu není automotive priorita. 😉
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Minulý rok jsem hodně pracoval pro PL trh. Místní mi říkali, že jako bránu do EU a pro "test" své expanze do EU si CN automobilky vybrali právě PL. PL nemá tradiční lokální brand, velký trh, soused Německa. Přesah PL obchodních kontaktů (lidí z CN budovaných dealerskych síti) do DE.

Jestli se dobře koukám, tak aktuálně v PL mají CN brands 8-10% trhu. Nepřijde mi to zlé, na to že reálně začali v létě. Ale jaké byly jejich očekávání, to netuším. Co z toho plyne nebo neplyne také netuším.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Datová analýza čínského automobilového trhu, reality expanze do Evropy a proč se zatím nenaplnily katastrofické scénáře pro evropské automobilky.

Auta, kam se podíváš
    https://youtu.be/Q8roPYfjHQM?si=b7HkaxGCXrla8R40
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    NIKDAS: Jako kompenzaci mi navrhujou z bezpečnostních důvodů zařídit si novej čip, aby zas nemuseli cálovat další kilowátky zpátky 😅
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    FAEKAL: A dostal jsi k te omluve i nejakou kompenzavi navic? Nebo to byla typicka ceska omluva zdarma?
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    FAEKAL: Jen pro info k tomu neoprávněnému odběru energie. Dnes přišla opravná faktura od PRE s omluvou na 49 kwH.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    VLASTIS: Na Facebooku je Renault ZOE Club CZ/SK, tam ti poradí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    video nabite informaciami o elektrickom tahaci, kde rozoberaj aj design preco vyzera kabina tak jak vyzera, najlepsia na tom je ta akceleracia, takze uz clovek nebude musiet frustrovane odfukovat, ze sa sopli za kamionom, lebo bude zrychlovat podobne ako osobne auto, zatial som toto videl nazivo u elektrickeho actrosu od mercedesu

Jay Leno Hauls Tesla Semi with Tesla Semi - Jay Leno's Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=LMKySYs-hCg
    LEJN
    LEJN --- ---
    NIKDAS: komerčně to nedělá, říkaj to v každym druhym videu
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    DIM_: Jsem na to koukal a mám celkem štěstí, že ho nemám. Moje auto je sice facelift 10/2018, ale podle zákona tam AVAS být ještě nemusí, až od 7/2019. Pokud ho deaktivuješ u tebe a něco se stane, tak bohužel pojišťovna nemusí plnit. Asi si budeš muset zvyknout :(
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    VLASTIS: Jediný o kom vím, že rozebírá motory je Jirka Zima (třeba zde, kdy měnili ložiska v Ioniqovi), ale nevím jak moc to dělá komerčně.

https://www.facebook.com/groups/2100772423579450/permalink/3739315829725093/
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    VLASTIS: Ahoj. Připomínám se. Vypadá to IMHO na odcházející ložiska rotoru. Byl by někdo ochoten se tomu věnovat?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Abych ale zbytečně jen neplácal, tak recenze na novou appku Eon drive. Stará se sama aktualizovala, takže netřeba akce, ALE staré heslo prostě nefungovalo, takže bylo potřeba reset hesla přes email a shodné pak šlo implementovat znova.

- Nutnost resetovat heslo (viz výše)
    + Největší historický fail (vlastní stojany označena jako roamingové a často se v defaultním nastavení mapy nezobrazovaly) byl odstraněn.
    + Jde lépe pohybovat mapou: nově 1prst plynule, dříve občas zásek a nutno neustále zoom in/out (Android). Jestli je kompatibilní s AA, tak to jsem nezkoušel, minulá byla, ale stejně to bylo k prdu.
    + Jde skenovat QR, což myslím dříve nešlo.
    = Samotné nabíjení má trochu hezčí interface, ale to mě zas tak nezajímá.
    = Platba furt formou měsíčních faktur.
    = Uživatelský účet se překlopil, čili nepřišel jsem o oblíbené atd. ale přesunuly se z home page do postranního menu.

Za mě pozitivní změna. Revoluce se nekoná, spíš náprava pita z předešlé verze.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    FAEKAL: Tyhle zvuky mi to dela no. Mam model 2022/11 a tam je to povinny. Snad od roku 2020 nebo tak. Furt nevim jestli si to nechat vypnout a mit potencialne problemy, ale klid. Ten zvuk je hroznej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam