• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: toto dobre popisal Vaculik v tom videu co si popisal, ze Cinania ti daju na vyber - bud si kupis tuto nasu drahu baterku do svojich aut alebo my ti tuto dodame na trh nase lacne auto aj s baterkou, to uz by sa mozno oplatilo kupovat tie ich auta a vykuchat baterku a prehodit ju do vlastnych aut, len co potom s tymi prazdnymi schrankami :)
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78:
    To s tou vertikální integrací vs dodavatelskej řetězec pod tlakem konkurence by mě nakonec zajimalo co je opravdu výhodnější.
    Já třeba vidim, jak na cizí dodavatele je kladen daleko větší tlak a daleko agresivněji se uplatnují sankce a přeúčtování nákladů, zatimco na interní dodavatele je třeba brát ohled protože politika.
    Ale ja jsem moc nízko abych měl potuchy jak ty čísla celkově vycházejí.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KURE: Máš částečně pravdu v tom, že koncového zákazníka ve finále nezajímá, proč to stojí milion, ale co za ten milion dostane. Když jsou v krámu dvě auta za stejnou cenu, je logické je porovnávat.
    Moje pointa ale nebyla obhajovat BYD, spíš upozornit na to, že to cenové srovnání není přirozené. Seal není v Evropě v cenové hladině Superbu proto, že by technologicky mířil do stejné třídy, ale proto, že je jeho cena politicky posunutá nahoru.
    Takže jo, z pohledu kupujícího dává smysl ptát se, které auto za milion je lepší. Z pohledu trhu je ale fér říct, že ten milion u čínských aut není reálná tržní cena, ale výsledek ochrany evropského trhu.
    Druhá věc je, že Čína nás neporáží jen dotacemi nebo levnou prací. BYD má obrovskou výhodu ve vertikální integraci, vyrábí si klíčové věci od čipů po baterky sám, zatímco evropské značky jsou závislé na drahých subdodavatelích.
    A jen tak mimochodem, v Číně už evropský mainstream prakticky netáhne a drží se tam hlavně luxus. To je docela dobrý náhled na to, kam se tenhle souboj může časem posunout i u nás.
    KURE
    KURE --- ---
    W_NOICE78: co je "fer"?
    kdybys evropskejm automobilkam dovolil zaměstnance a okolní krajinu používat tak jako to dělaj čínani doma, tak to evropsky auto stoji taky 600-700 tisíc.

a ultimátně, když v krámu stojí dvě věci stejný peníze, tak sice můžeme mudrovat proč to tak je, ale zákazníka to nezajímá. Jestliže má milion na na auto, tak zcela logicky chce vědět který auto v ceně milionu je pro něj nejlepší.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEPAZZ: uplne si predstavujem ako ta prankne obsluha mcdrive, daju ti objednavku aj napoje alebo horke kafe a potom zakricia "hey tesla, deploy airbags!" :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tvoje srovnání má jeden zásadní háček. Srovnáváš nesrovnatelné jen proto, že mají podobnou cenovku. Jenže ta cena Sealu je v Evropě uměle vyhnaná o 300 tisíc nahoru čistě politickým rozhodnutím. V Číně tenhle bestseller stojí v přepočtu 350 tisíc. Ta „přirážka“, kterou u nás platíš, je daň za ochranu evropského trhu, aby lidé v EU nebyli bez práce a evropské automobilky měly vůbec šanci konkurovat. Srovnávat to technologicky se Superbem je pak hodně zavádějící. Kdyby se hrálo fér a Seal stál reálných 600–700 tisíc, tak by evropská konkurence v téhle třídě měla dost velký problém i přes ty tvoje výtky k softwaru.
    Ostatně Michal Dokoupil jen za loňský rok vyzkoušel 40 různých čínských aut, což dělá jeho názory v tomhle směru naprosto validní. Má díky tomuhle obrovskému vzorku reálné srovnání toho, co se na evropském trhu skutečně děje v konfrontaci s čínskou konkurencí. Češi chtějí kupovat auta u dealerů, a ne v obchoďácích, což jako jediné pochopilo MG. Čína u nás zatím neprodává ty nejlepší modely, i když ten Seal patří k tomu lepšímu. Ty opravdu dobré čínské modely prý teprve přijdou.

Bude zajímavé tohle celé dál sledovat, zvlášť když se začíná mluvit o tom, že by EU tuhle „přirážku“ mohla časem snížit.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Currently, Tesla vehicles do have Grok, and you can chat with it

We have our own audio model that's not meant for natural language interaction right now; it's more for understanding the noises around the car, like sirens and emergency vehicles

In the future, we will have fully integrated voice control commands that can control the vehicle. It's just a bit too early for that. It opens up an entire area of testing that we have to do for example, you shouldn't be able to tell the car to crash, and it shouldn't crash

There's a lot of safety that needs to be done to protect against adversary attacks using voice, and it's just not worth the trouble right now"

- Ashok Elluswamy (VP of AI at Tesla)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Good times ahead:

TSLA PROMOTES PHIL DUAN TO DIRECTOR OF AUTOPILOT ENGINEERING

• Tesla has promoted Phil Duan, former software lead for Full Self-Driving, to Director of Engineering for Autopilot
    • Duan previously held the role of Principal Software Engineer and led the FSD v14 release as well as the launch of Tesla’s Robotaxi ride-hailing service using unsupervised FSD
    • He joined Tesla in 2017 as a Senior Software Engineer, became perception tech lead, briefly worked at Zoox (2019–2020), then returned and built the Occupancy Network and helped create the world’s largest physical AI data engine
    • As Sr. Staff Software Engineer he co-led FSD v12 and v13; as Principal he led v14 and Robotaxi
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Šéf Tesla AI to rika na plnou hubu. Kamery jsou dostatečné pro autonomní provoz https://x.com/i/status/2018849696299548710
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    toto uz tu bolo, ale je to cool, tak stoji za pripomienku, paci sa mi ta moznost vidiet v appke chybove kody az clovek vie co sa mu na aute pokazilo a aj moznost prestavat si to z 2-miestneho pickupu na 5-miestne SUV, ked sa mu zmeni zivotna situacia, takze nemusi kvoli tomu kupovat cele nove auto

The $25K EV Truck You Can Repair Yourself: Meet The Slate Truck | Jay Leno’s Garage
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_9_HHLOSY

jo a v NACS standarde, takze sa to bude dat nabijat na superchargeroch

Charging Your SLATE | Fast, Simple, Everywhere
    https://www.slate.auto/en/charging
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Kompaktní to fakt není, je to zvenku velký skoro jako Superb, ale zevnitř spíš jako Golf.

A ano, základnímu Superbu odpovídá až top verze, ale ono i těch 940 v základu je "skoro jako Superb", protože na Superb dostaneš slevu a na BYD pokud vím ne.

Jinak jo, velká nádrž je fajn (zvlášť když to dostaneš na test s plnou), zpracování vevnitř je fakt hezký, zvlášť s bílým interiérem to vypadá super.

Ale jinak je to ve spoustě ohledů pořád blbý. Je to velký zvenku a malý zevnitř, což je dost fail (předminulej tejden jsem měl Octavii, tohle je podobně velký v kabině a má to menší kufr), nejezdí to moc dobře, žere to tak nějak přijatelně, ale žádný zázrak, nejezdí to moc příjemně.

Plus samozřejmě po čínsku tak neuvěřitelně prudící asistenti, že bych si to nekoupil už jen kvůli tomu – protože to má zase vypínání lane assistu a sledování značek někde za třetím rohem v infotainmentu, a oboje (plus sledování pozornosti) je nastavený tak, že má člověk chuť tu věc zapálit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: já v tom seděl jen krátce a líbil se mi, jak je kompaktní a má pěkné zpracování. Základ je o trochu levnější než Superb se 110 kW mild hybridem, zatímco ten Seal má 156 kW. PHEV Superb je o 200 tisíc dražší. Ta velká nádrž je docela příjemný bonus, ne?
    BYD Seal 6 Touring DM-i driving REVIEW - the 1.500 km range estate for (or against) the Germans!
    https://www.youtube.com/watch?v=mx7QS-1iyiQ
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ad asijská auta – teď mám na test BYD Seal 6 DM-i nebo jak se to jmenuje (PHEV kombík asi jak Octavia). Nejdřív jsem si říkal, že jakožto levná alternativa k Octavii nebo Golfu v hybridu je to vlastně docela dobrý.

Pak jsem zjistil, že to stojí skoro jako Superb.

Je to teda naložený výbavou, ale opět mě fascinuje, jak Číňani, kterých se všichni obávají kvůli jejich top palubním systémům a elektronice, jsou schopní udělat auto za milion, kterýmu trvá zapnout couvací kameru po startu delší dobu, než mě trvá vycouvat z příjezdovky, otočit se a vyjet, takže kamera se stane dostupnou ve chvíli, kdy už jí nepotřebuju.

Plus je to samozřejmě zvenku velký skoro jako Passat a zevnitř jako Golf, a úžasného dojezdu 1300 km na jedno nabití + natankování, kterým se všude chlubí, to dosahuje díky tomu, že to má...

...velkou nádrž na benzín.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Pokračování analýzy čínských aut v ČR
    Asijská auta jedou do Evropy ft. Martin Vaculík a Michal Dokoupil
    https://youtu.be/AtLNQqYv4TE?si=fcloMb8hcYsv0pDR

a rozhovor o tom, jestli je Tesla scam a co je lepší pro autonomní řízení, jestli neuronka, nebo digitální tramvaj.
    Tesla Fanatik vs Nejtvrdší Kritik - Lži, Podvody a Jedno Velké Nepochopení
    https://www.youtube.com/watch?v=WyuXE5Lg1S0

Tesla fanatik mě přišel vyzvat...
    https://www.youtube.com/watch?v=TpdXfFgX9w8
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DZODZO: Jsem to zkoukl a to je plny nesmyslu. Nektery veci samozrejme trefil (dementni rozpoznavani rychlosti, panikarici autopilot), ale jinak ty vytky jsou hodne vychteny, az vylhany.

Tak.. to jsem chtel rict:)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    PEPAZZ: Vsichni chou V8, ale kupujou ofci v čipu, co tahne vocpoda :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: jj nikdo to nechce, všichni chtěj jenom V8
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Takový to když v místním Kauflandu přistaví e.ON nové nabíječky, takže alternativa k ČEZu. Pak dokonce nová aplikace e.onu ty nabíječky vidí jako vlastní, tak si říkáš že se všechno začíná v dobrý obracet... No a najednou celý to parkoviště na několik měsíců zavřou a zaměstnanec obchoďáku my na dotaz k nabíjení řekne stroze: Smůla!

Well plyed Schwarz gruppe! Future is Now.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    DZODZO: Super info, bych nečekal, že má tohle horem dolem přechvalovaný auto tolik zásadních uživatelských nedokonalostí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam