• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Me se to hrozně líbí i s tím, že to je Ferrari. První interiér od Ferrari za HODNĚ dlouhou dobu, co se mi fakt líbí.

A doufám, že to udá trend a auta se začnou odvracet od gigantických mega displejů, na kterých je všechno a který jsou většinou naprosto zbytečně přehnaný.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Bez 3F by snad ani 22 kW nešlo. A navíc jsem někde našel, že fakt 3F umí. Ale možná jsem to našel blbě, zkus najít ty kdyžtak.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FAEKAL: U Caddy to bude vadný aktuátor, to trápí víc aut VAG koncernu. To je lepší řešit na záruku, než se to podělá úplně.

JYRKA: Nejsem geek a mám appek 11 a z toho některý ani nejsou vysloveně automotive - třeba lídl žejo, tam to jakoby lovíš mezi jejich stíracím losem/kolem štěstí na slevu na lahváče/dnes to nevyšlo. Když jsem tohle ukázal otci, tak říkal že jsem se posral a proto EV jezdí jen chalupa - barák a na zbytek si koupil PHEV, nejvíc kámoší právě s lídlem.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CERMI_FOX: :)

Official: Ferrari's first EV is called 'Luce', with an interior by Apple's old design boss | Top Gear
    https://www.topgear.com/car-news/electric/official-ferraris-first-ev-called-luce-interior-apples-old-design-boss
    CERMI_FOX: Je to upravené nové Ferrari 😅
    KULA
    KULA --- ---
    ELIJEN: :D, AppleMobile
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ELIJEN: soudě podle textu na těch displejích je to AI generované ...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Nové EV od Nissanu nevypadá zle :)

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: až stát tam začne cpát spotřebku, tak se ceny taky "srovnají" - u benzinu půlku ceny dělá právě ta daň :) Reálné rozpětí benzinu je tak spíš 15-25kč.
    Tedy pokud to EV nezačne danit jinak než skrze nabíječky
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Nesmíš se nechat natáhnout. 😉
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: jsem geek s 6 appkama a stejně mě u hotelu natáhnuli :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    FINSON: je to tak, buď budeš geek s pěti appkama, nebo zaplatíš o 100 % víc.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: NACS mozna umi 22kw, ale urcite ne po 3f.
    FINSON
    FINSON --- ---
    DZODZO: Bezva, díky za info. Takže zatím je to prostě složitější po všech stránkách a jak psal W_NOICE78, adopci to nepomáhá.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FINSON: obvykle nebudes mat v mobile apky vsetkych poskytovatelov, ale budes pouzivat 2-3 oblubene, kde budes cenu vediet uz pri uzatvarani zmluvy a pokial sa cena zmeni, tak dostanes info od prevadzkovatela, nejakeho exotickeho providera budes riesit 1x za rok, ked sa vydas niekam za hranice na dovolenku, ale niektori maju pokryte aj viacere krajiny, takze az teraz pojdem v lete do polska, tak viem ze nemusim nic riesit, lebo tam ma siet greenway, ktory uz pouzivam na slovensku

predpokladam, ze az bude casom standard moznost platenia kartou priamo na stojane, tak to bude integrovane do navigacie a bude ti to ukazovat priamo cenu za nabijanie a pripadne prepocita aj celkovu cenu za nabijanie podla odporucaneho casu/kapacity na nabitie
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RSZ: Ten konektor má dvě části, pro AC a pro DC, AC používá jen tu horní, DC i tu spodní. Takže když nabíjíš AC (což navíc většinou děláš delší dobu a je tím pravděpodobnější, že tě chytí déšť/sníh), je ta spodní část odkrytá.

NIKDAS: Neměl by být, pokud vím, tak umí normálně až do 22 kW AC.

LELI: Benzín stojí všude +- stejně, maximálně na dálnici třeba o 20% víc, ale to už je extrém.

Kdyby benzín stál jednou 15 korun a jednou 45 korun, tak si piš, že bych se koukal.
    FINSON
    FINSON --- ---
    DZODZO: Já vím, jak fungují fosilní pumpy, jenom si dělám srovnání s nabíječkami, někteří z toho viditelně jsou překvapení :-) Ta appka mi stačí jedna? Drahá vs. vesnická levná benzínka je rozdíl právě tak těch 2 - max. 3 Kč na litr, tj. rozdíl dejme tomu 10% v ceně. U elektřiny jsou to viditelně násobky a vstupují do toho věci jako "roaming", to mi přijde jako dost jiná situace.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FINSON: to vacsinou vidis este pred prijazdom v appke ne?

co sa tyka ceny, tak beno niekde u dalnice je tiez vzdy trochu drahsie ako ta oblubena pumpa za vesnicou, kam si ides natankovat plnu aj s tym, ze je to zajizdka, lebo to tam maju o 2 kacky na litr levnejsie :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    LELI: Ano, koukám. Na té nabíječce je zvenku při příjezdu vidět, kolik mě bude stát 1 kWh? Tak, abych po přečtení té ceny ani nemusel sjíždět ze silnice a mohl pokračovat dál, když se mi ta cena nebude líbit?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LELI: Ano, přesně tak to dělám – blížím se k pumpě a už z dálky na ceduli vidím, za kolik prodávaj litr zkapalněných dinosaurů. A je mi fuk, že kdybych měl věrnostní kartičku, tak můžu mít litr ještě o kačku laciněji.

Jednoduchý jak žebřík.

Podobně by to mělo bejt i u nabíječek: jasně deklarovaná (třeba maximální) cena za kWh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam