• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Nejdřív si musíš ujasnit, jestli chceš PHEV nebo BEV. To jsou dva dost odlišné světy.

Pokud je pro tebe default Bigster hybrid a nechceš řešit změnu návyků, tak je celá debata o veřejném nabíjení a provozu čistého BEV trochu předčasná. U PHEV můžeš nabíjet pravidelně a využívat elektřinu, ale když nebudeš chtít nebo mít kde, auto normálně funguje dál jako spalovák.

U BEV je nabíjení základ provozu, tam se bez toho neobejdeš. Jestli ale reálně uvažuješ o čistém BEV, pak má smysl řešit infrastrukturu, dojezd, nabíjecí křivky a podobné věci.

Bez tohoto rozhodnutí se těžko radí konkrétně, protože řešíš dvě různé filozofie používání auta.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    W_NOICE78: Provedu.

Můj uvažovaný rozpočet na novou káru je 750k (defaultní volba je koupit si Dacii Bigstera v plný palbě hybridu). Chtěl bych auto, do kterýho naložim famílii o 4 lidech a její krámy, nebudu s ním mít moc sraní (starou ojetinu už jsem měl a děkuju, není třeba) a doveze mě z Prahy aspoň za ten Zlín, kam občas musím pro vajíčka, králíky a slivovici. Co chci? Eniaq? Teslu (záhlaví jsem četl a ano, na Muska mám názor)? Něco jinýho? Co Číňani, už je to alternativa, nebo se ještě podařilo masakr evropských automobilek čínskou motorovou pilou značky BYD o rok dva pomocí cel odložit?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Tady se mrkni na YouTube kanál místního člena ID RATTKIN https://youtube.com/@tygrinaceste?si=KsiAND3ibOhiSr9f

Jak nabíjet elektromobil
    https://youtu.be/egUPr2L4hvg?si=KjUNndH9KstWBIBC

nebo si projdi yt

https://youtube.com/playlist?list=PLptYylkK2USpodKwfAmr1av78bJXAPVhH&si=RsSOVfw8y5miLnRq

Žít v bytě a s elektromobilem ? | 10 mýtů elektromobility | Electro Dad # 442
    https://youtu.be/ZNIsDYQRjgM?si=QpeWHFnQty5DD5ob
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JANOS: U dlouhých tras stejně jinou možnost než DC nemáš. Současná auta jsou na rychlonabíjení stavěná a výrobci s ním počítají.

AC je sice obecně šetrnější, ale tvrdit, že veřejné rychlonabíjení baterku poškozuje, je dnes dost zjednodušené. Moderní EV mají aktivní chlazení a řízení nabíjecího výkonu a samy si hlídají teplotu i nabíjecí křivku.

Baterii dlouhodobě víc škodí vysoké teploty, časté dlouhé stání na 100 % nebo hluboké vybití než samotné rozumné používání DC nabíjení.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    JANOS: O ulici vedle je 2x PRE nabíječka AC 22 kW, s dvěma body, takže 4 místa.

W_NOICE78: nájezdy mám nárazový. 10k ročně, obvykle spíš dálky než přískoky po městě. Nejběžnější dálka je 320 na zmíněnou Moravu. Taky bych si teda, pokud bych si pořizoval auto, občas udělal road trip po Evropě, ale to je, předpokládám vzhledem k prodejům e-aut, už dávno vyřešenej problém.

Zeptám se ještě základnějc: co si mám přečíst, abych nasál základy (typy dobíjení, jak se k tomu chovat, co čekat za tarify atp)? Nějaký e-motorismus 101?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: EV bez baráku v Praze dnes není problém, ale je potřeba mít kolem sebe infrastrukturu a realisticky spočítaný nájezd. Pokud obojí vychází rozumně, není důvod se toho bát. Pokud ne, bude to víc o plánování než o pohodlí.

Důležité je zjistit si hlavně:
    – jakou máš infrastrukturu nabíjení u bydliště
    – reálný měsíční nájezd

Na delší přesuny budeš stejně odkázaný na veřejné rychlonabíječky a v cíli je dobré mít možnost auto dobít, případně mít rezervu na dojezd k další nabíječce.

Záleží také na chemii baterie. Ideální provozní rozsah je většinou 10–80 % SOC.
    Na rychlé přesuny je často efektivnější udělat 2–3 kratší zastávky na ultrarychlém nabíjení než jednu dlouhou. Auto s nižším SOC obvykle nabíjí vyšším výkonem, zatímco při vysokém SOC výkon výrazně klesá. Není to jako u spalováku, kde dává smysl vždy natankovat plnou.

Pokud víš, že už s autem nikam nepojedeš, můžeš ho nechat dobít pomalu na AC.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Dovolím si zase jeden noob dotaz ze své strany: Kdo máte jaké zkušenosti s 12V elektrikou v BEV? Speciálně v nějakém starším. Degraduje a blbne to podobně jako u ICE? Chápu, že s tím nejde úplně srovnat 18 let starý diesel, ale ten mám právě minimálně na dva týdny odstavený v servise, protože tomu přestaly svítit couvačky. Elektrikář se po telefonu ptal, jestli to má tažné, a když slyšel, že ano, tak řekl, že bude docela problém. WTF. Couvačky nesvítí a má to nějakou spojitost s elektrikou pro vozík?
    Pak je mi celkem k hovnu, že naftový motor v tom autě zvládne milion kilometrů, když to nemůže jezdit kvůli takovýmhle věcem. Už jsem na tom řešil elektriku přede dvěma roky, někde se prodřela a shnila izolace kvůli konstrukční chybě...
    Naftové auto mimo provoz kvůli elektroinstalaci, oh the irony.
    JANOS
    JANOS --- ---
    SHAGA: Dobijeni na verejnych rychlonabijeckach poskozuje baterku, takze nechces dobijet porad jen tam. Podivej se zda mas u baraku nekde pomalou 11kW nabijecku od PRE a tam bys proste jednou za cas nechal auto pres noc se nabit.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Dobrý den vespolek, newbie dotaz. Lze už mít elektrický auto, když nemáte barák, i.e. žijete v činžáku v Praze a jedinej široko daleko kdo má barák s vlastní 380 přípojkou je tchýně kdesi za Zlínem? Jako mít barák a vlastní FV atd, tak je to pro mě nobrainer, ale nemám ani jedno a byl bych odkázanej na veřejný nabíječky. Jak to vidí zkušenější?

Jestli se tady o tom, Mlho, již dvacet příspěvků bavíte, tak pardon, stačí mě nasměrovat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Paráda 👍

Škoda otevřela závod na výrobu baterek. Je největší v rámci koncernu VW - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-skoda-otevrela-zavod-na-vyrobu-baterek-za-pet-miliard-korun-299820

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ADAM: na tohle tem Portugalsko hlasilo včera ze maji 80% spotreby z OZE , což je v unoru slušný výkon!!
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM: Tak jsem se u španělského lidlu zkusil zapojit a nabíjení bylo kupodivu zdarma, bez aplikace. Asi proto tam je u těch nabíječe pořád tak narváno :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mrkni sa ci nemaju aukci rakuski chlpati, vyzera ze sa budu zbavovat nejakych ID4 :)))

Uprostřed honičky elektroauto zastaví. Rakouská policie s nimi definitivně končí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-uprostred-honicky-elektroauto-zastavi-rakouska-policie-s-nimi-definitivne-konci-40564335
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KORKMAZ: ty auta jsou fakt spolehlivé az na to ložisko a to neni takovej výdaj vyměnit.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PEPAZZ: To jsou ty jak tam houfně odchází ta ložiska nebo už je to vyřešený?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Celkem levny uz jsou e-kony a e-nira, tam jsou ceny uz kolem 12 tis eur bez dph.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Největší úlet za mě jsou ale bazar ceny highlandu, vychazej skoro stejne draho jako nova standard verze ;)
    Dneska jedu do Čestlic tak rovnou okouknu ty standard verze trojky , Yka
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: dneska jsem koukal a pekna trojika je porad 600tis, rv 2021/2022 s najezdem do kila , jedna za cca 650 byla 2022 s 9tis km najeto ..
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: pouze lehce , moc to neklesá kupodivu
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Vidíš už pokles cen u ojetých Tesel, když se TMY standart dá pořídit v Německu za 31 k€ včetně dotací?
    Tesla: Up to €9,000 in savings and 0% interest for the Model Y - Promotion,Electromobility (e-mobility),Vehicle procurement (leasing, rental, purchase) | Elektroauto-News | VISION mobility - Electromo...
    https://vision-mobility.de/en/news/tesla-up-to-eu9-000-in-savings-and-0-interest-for-the-model-y-389896.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam