• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ale já od začátku psal, že malá baterka bez domácího nabíjení je opruz, ne že BEV obecně bez domácího nabíjení je opruz.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Já celou dobu rozporuju jen to, že bez domácího nabíjení je to automaticky opruz, ne to, že malá baterka je ideální řešení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tak proč jsi mi začal rozporovat tvrzení, že není?

To, že jsem napsal, že BEV v daném případě nedává smysl, nebylo obecně o BEV, ale bylo to daný tím, že nový nebo zánovní BEV za 750 tisíc prostě bude mít malou baterku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Nikde jsem netvrdil, že malé BEV bez domácího nabíjení je v pohodě jako jediné auto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já říkám jen to, že zatímco s Elroqem 85, TM3 LR nebo BMW iX3 je může být půlka baterky v pohodě, s Elroqem 50 nebo Hyundaiem Kona může půlka baterky znamenat, že i relativně běžná cesta se stane logistickou operací s nabíjením.

Já byl včera s Volvem ES90 (88 kWh, ale velká spotřeba) na otočku ze Slanýho do Pardubic za rodičema. Musel jsem si do programu přidat hodinovou procházku ve městě, i kdybych nechtěl, protože jsem vyjížděl s půlkou baterky a nedojel bych zpátky domů.

To je ale furt v pohodě proti situaci, kdy nestihneš nabít s tím Elroqem 50, budeš mít taky půlku baterky, a místo procházky ve městě budeš půl hodiny tvrdnout na dálničním odpočívadle.

Elektrický auta MŮŽOU být v pohodě náhrada za spalovací, ale jen některý a jen pro někoho.

A když budeme lidem tvrdit, že je v pohodě si koupit Renault 5 s malou baterkou jako jediný auto, tak nás budou mít za blázny a nebudou nám věřit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: BOBASH: BOBASH:
    Rozumím, že netvrdíš musíš mít každé ráno 100 %. Jen říkám, že i když občas vyjíždíš s nižším stavem baterky, dnešní rychlé DC z toho nedělá zásadní omezení, spíš otázku osobního komfortu než použitelnosti.
    Při nájezdu 10 tisíc ročně a autě za milion tuhle „proceduru“ reálně řešíš třeba jednou týdně, ne každý den, takže mi nepřijde, že by to byl dramatický zásah do běžného života.
    K asistentům přidávám tohle srovnání ADAS napříč značkami, ať si každý udělá obrázek sám:
    Tesla VS China in Worlds Biggest ADAS Test - 36 Electric Cars Compared
    https://youtu.be/2OhNB26MPxg?si=zkgTTDFmod6-8HQv

216次碰撞 36车封闭高速路 生还率仅有?% 36 Cars, 216 Crashes Closed Highway ADAS Test! ?% Survival!
    https://youtu.be/0xumyEf-WRI?si=c4nYwFZa46fskvJH
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Ze Škodovek máš nejblíž rozpočtu tohle:

Škoda Elroq 85 210 kW Selection + | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/skoda/elroq/209797374
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHAGA: Já už prst píchal.

Enyaqy jsou mimo, protože v rozpočtu máš jen verze 80, což znamená starý motory a starej hardware infotainmentu a celýho toho okolo. Takže to víc žere, hůř jede a ten infotainment pořád nefunguje tak, jak by si člověk od moderního auta představoval. 85 za tyhle prachy v Česku nejsou, nevím, jestli na Mobile něco nenajdeš.

VW ID.4 a ID.5 jsou stejnej případ. ID.3 asi taky, stejně jako všechny ostatní ekvivalenty od VW.

Z Tesel dává smysl Model 3 Long Range, Standard Range má malou baterku, viz debata níže, ale do limitu se opět vleze jenom předfacelift, kterej má příšerně nedoladěnej podvozek a celkově je ve spoustě věcí horší než facelift. Highland, kterýho chceš, když už Teslu, je za tyhle prachy jenom Standard Range.

Mustang Mach E RWD Extended Range (je důležitý, aby to byla zadokolka, viz koment od Jyrky níže, AWD strašněž žere). Asi nejlepší z Mach E, všechny ty AWD nebo i GT mi přijde, že moc nevědí, co s tím výkonem mají dělat, tohle nijak extra nežere a má to obří baterku, takže požadavek na to, abys mezi nabíjeníma ujel skoro to co s benzínem to splňuje.

Mírně nad tvůj rozpočet už se začínají objevovat Kie EV6:
    Kia EV6 AWD 77.4 kWh, SoH 96% | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/kia/ev6/209758236

a Hyundaie Ioniq 5 a 6:
    Hyundai Ioniq 6 168kW Style Premium 4x2 AT | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/hyundai/ioniq-6/208608797

Zejména šestka docela nežere a až na některý UX a ergonomický podivnosti je to poměrně příjemný auto. Ale docela dobrý jsou všechny tři, jen pětka mi přišla na dálnici docela užraná.

Ze zánovních věcí je překvapivě použitelný Renault Scénic E-Tech, pokud je to verze s velkou baterkou (u nás se jiná neprodává, ale v jiných zemích ano, takže bacha na kusy na Mobile, část jich má tu malou), ale nejlevnější u nás je furt za 900.

Jinak všechny další elektromobily, co dávají smysl dojezdem (BMW i4, Mercedes EQE a podobný věci) jsou znatelně dražší.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tady v zásadě nejsme ve při, až na to, že AC nabíjení ve městě je fakt většinou kardinální otrava a nedokážu si představit, že dám skoro milion za auto, který po mě bude vyžadovat takovýhle věci.

Jak jsem psal, nabíjení na cestách je v pohodě.

Nabíjení "když je příležitost", tedy třeba u obchoďáků, je taky v pohodě.

Ale i tak to výrazně ovlivňuje tvůj život. Já třeba ve Slaným s elektromobilama jezdím nakupovat do Kaulandu, kterej jinak nesnáším, protože jen tam je nabíječka. Na cestách zase kvůli elektromobilům chodím do Lidlu – a často tam utratím zbytečně moc peněz, protože se poflakuju 40 minut po krámě, než se mi nabije auto.

Proto trvám na tom, že se zadáním "750 tisíc za nový/skoro nový auto a bydlení v bytě bez nabíjení" je elektromobil blbost, která je naprosto zásadním způsobem omezující v běžným životě, a Dacia Bigster je nesrovnatelně lepší auto.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    No a kdybyste teda měli rozpočet do 800k a měli do něčeho zapíchnout prst, dejme tomu z nabídky na sauto, co by to bylo? S tím, že "velká baterka".
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: A ad autonomie – o autonomii jsem se nebavil, bavil jsem se o asistentech v jejich současné podobě a ADAS má Tesla neobyčejně špatný, protože ten systém není stavěnej na to, aby fungoval jako ADAS, ale jako autonomie.

I Travel Assist ve Škodovkách je mnohem lepší, nemluvě o systémech v Mercedesu nebo BMW. Prostě proto, že ty systémy jsou navržený od základu jako asistenti a ne jako autonomie, který dělá asistent řidič.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ne, tys od začátku tvrdil, že nemám pravdu, jak tady
    W_NOICE78: kde jsi rozporoval to, že podle mě údajně potřebuješ každý ráno 100% (což jsem nenapsal ani náznakem)
    tak tady
    W_NOICE78:

Přitom oba tvrdíme v zásadě to samý – pokud nemáš domácí nabíjení a tedy komfort 100% baterky každý ráno, potřebuješ velkou baterku, protože se ti může stát, že budeš někam vyjíždět s 30%.

Ale ty máš z nějakýho důvodu potřebu si v mých příspěvcích vždycky přečíst něco, s čím nesouhlasíš, i když to tam není, a pak to rozporovat :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Je to hodně o mindsetu. Neříkám, že je to dnes stejně jednoduché jako benzín. Není. Ale taky to není hobby ani extrémní logistika, jak to může znít, když to rozebereme do detailu.
    V praxi řešíš hlavně kde obvykle nabíjíš a jak zaplatíš. Zbytek (AC, DC, konektory) funguje víceméně jednotně. Jakmile si ten režim sedne, přestaneš to řešit víc než tankování.
    Je to změna návyku. Místo „čekám na rezervu a jedu na pumpu“ energii doplňuješ průběžně. Když s tím počítáš, není to žádná věda.
    Infrastruktura u nás není předimenzovaná, protože BEV je pořád malé procento aut. Síť roste spolu s počtem aut a jak poroste jejich podíl, poroste i tlak na další rozšiřování. Pump taky nebylo na každém rohu první roky.
    V Norsku je hustá síť rychlonabíječek a hodně lidí nabíjí doma nebo v práci, stát to výrazně podpořil. Swapovací stanice tam existují, ale hlavní je klasické AC/DC nabíjení. V Číně jsou obří nabíjecí huby a swap funguje ve velkém. V tom jsme o pár let pozadu.
    Ale neřekl bych, že to je zásadní problém. Spíš jsme v jiné fázi. Otázka je, jestli chceš být u toho teď, nebo počkat, až to bude ještě víc bez přemýšlení.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHAGA: myslim ze konektory uz su vyriesene, chademo uz nove auta snad ani nemaju a vsade uz je ccs2
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: BOBASH:
    Celou dobu píšu, že bez domácího nabíjení je větší baterka komfortnější a že v rozpočtu 750k dává větší smysl lehce jeté BEV s větší kapacitou.
    To, že z toho děláš tezi „malá baterka bez domácího nabíjení je v pohodě“, je tvoje interpretace, ne moje tvrzení.
    A k Tesle a autonomii. Všichni tady víme, jak rád věštíš z křišťálové koule a jaký jsi odborník na autonomní řízení. To už jsme tu řešili několikrát, nemusíme to otevírat znovu.
    Držme se toho, co jsem skutečně napsal.
    [W_NOICE78 @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jinak ad druhá část – drtivá většina současných BEV, i od tradičních výrobců, je dneska to, co popisuješ.

Nevím teda, co je "software first", to je za mě marketingový buzzword, který znamená přesně nic.

Digitální klíče zatím úplně běžný nejsou, ale i ty "tradiční" automobilky je začínají nasazovat (i přes OTA aktualizace).

Pokročilí asistenti – no jestli jsi myslel Teslu, tak to už jsme řešili, že Autopilot je zajímavý pokus o autonomii, ale hrozně špatný asistent.

A "silná appka" – měl jsem v ruce aplikace od nejspíš většiny aut na trhu a nepřišlo mi, že by nějaká byla nějak oslnivě "silnější". Ukázat data umí vesměs všechny, odemknout/zamknout/klimatizovat umí všechny, posílání tras do navigace a podobně je taky normální.

Tahle představa, že existují "moderní automobilky" (= Tesla, nebo možná Tesla + Číňani) a potom "tradiční", který to tak nedělají, je poměrně dost mimo, respektive vychází ze situace třeba v roce 2020, ne v roce 2026.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já jsem napsal, že když chceš provozovat BEV a nemáš domácí nabíjení, musíš si koupit BEV s velkou baterkou (70+ kWh), protože jinak to bude opruz.

Ty mi na to napíšeš, že nemám pravdu, že ty máš 78 kWh a je to v pohodě.

Tak já ti to ještě napíšu jednou a pomalejc:

ANO, AUTO S VELKOU BATERKOU JE V POHODĚ I BEZ DOMÁCÍHO NABÍJENÍ.

Bohužel žádný nový nebo zánovní auto s velkou baterkou za 750 tisíc neexistuje, takže pro use case "nový auto za 750 tisíc, který funguje bez domácího nabíjení" je výrazně lepším řešením ten Bigster v hybridu.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Hele, já nikde nepíšu, že si má koupit malou baterku. Naopak tvrdím, že bez domácího nabíjení dává větší baterka větší klid, klidně i lehce jetá. Nové BEV do 750 tisíc budou většinou s menší kapacitou, to je celé.

Jen nesouhlasím s tím, že bez domácí zásuvky je to permanentní opruz. Mám 78 kWh baterku, skoro dva roky funguju bez wallboxu a těch vyloženě diskomfortních situací bych spočítal na prstech jedné ruky.

Ano, když přijedeš s 5 % a ráno musíš jet, je to nepříjemné. Ale to je spíš důsledek režimu používání než důkaz, že to nefunguje. Když si držíš rozumnou rezervu, problém z toho není. A upřímně – kolikrát se ti to reálně stane? Mně za ty skoro dva roky párkrát. Není to každodenní realita, ale výjimka.

K nočnímu tarifu – když odjíždíš v 7 a tarif končí v 6, hodina přes čas je 30 Kč. Při 8 Kč/kWh je to skoro 4 kWh. Není to ideální, ale není to dramatická částka.

Prosím tě jen si znovu pomalu přečti, co jsem psal SHAGAovi. Reaguju na jeho nájezd a jeho situaci. Bavíme se o jiném use-case, proto vychází jiný závěr.

A k tomu „auto co se chová jako spalovák“ – tím myslím klasický koncept auta, jen s baterkou místo nádrže. Bez digitálního klíče, bez OTA update, bez výrazného software-first přístupu. „Modernější postavené na softwaru, asistentech a technologiích“ znamená přesně to, co ta slova říkají – digitální klíč, OTA aktualizace, silná appka, pokročilé asistenty, průběžné zlepšování auta přes software.

Ty v tom vidíš zásadní diskomfort. Já v tom vidím jiný režim fungování, který je pro mě dlouhodobě v pohodě.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    W_NOICE78: Já moc návyků stran auta nemám, měl jsem jedno kdysi, teď roky nemám žádné, jezdím s carsharingem, když potřebuju. O autě uvažuju, protože mi přece jen něco chybí. BEV mi přijdou jako logický a nevyhnutelný krok. Nejsem petrolhead, jsem myslím dost opak petrolheada. Na druhou stranu to, co popisuješ, zní poříd jako hobby a procedura. AC, DC, rychlosti, plánování, tarify, čipy, aplikace, platby, a to jsem se ještě ani nezeptal na to, jak je to s kompatibilitou konektorů. Porovnej to s benzínem: rafička, je moc dole? Benzínka, hotovo. Nežongluješ nejrůznější úvahy, nemusíš vědět v podstatě nic. Je to fér srovnání? Samozřejmě že není, porovnávám technologii starou 130 let s technologií starou patnáct let, když jí budu fandit. Výsledek je jasnej - infra a technologie samotná má ještě díry, ropná infrastruktura ostatně taky nevyrostla za deset let. Co píše BOBASH mi přijde relevantní.

Neví někdo, jak to řeší v takovém Norsku, kde je BEV dneska každý druhý auto? Mají nabíječky všude? Nebo v tý Číně, kde jsou stran elektromobility taky hodně napřed?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam