• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    SCHWA: Aha, já to mám od novoty a všechny tohle tam bylo z výroby. Nicméně to předplatné jakoby časem dojde a pak úplně nevím, jak to budu řešit - mělo by to jít dokoupit a bude to asi absurdní postup (díky ze refernci!). Ale dokoupit datový hotspot nebo tam stahovat hry celkem jde. Dostal jsem varování, že nemám zkoušet grátis demo lepšího ambientního osvětlení, pak to totiž může rozkopnout i to standartní - takže to jsem nedělal.

Párování s appkou taky ok, přes QR, jen to chce mít předem udělaný VW ID přes webovou platformu. Zamykání jde, ale hodně pomalu.

Jinak OTA to nabízí samo, případně přes menu Aktualizace mi to přijde dostatečně přehledný. Nicméně tohle není speciálně EV ale sdílí to všechny VW....

Co mi ale vůbec nejde je parkování na dálku přes mobil, to se spojí ale pak vždy přeruší. Na to je pak extra appka navíc. A stejně to jede fakt ukrutně pomalu.

No celkově to má svoje mouchy, o tom žádná.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    KORKMAZ: cely ten infotainment i ID je bizar. Otec si koupil ID3 a ja mu vcera pomahal nastavovat apku a ovladani auta na dalku (topeni, navigaci a tak). Je vtipne jak se musi sluzby, ktere jsou zdarma (We Connect, We Connect Plus, We Charge, Servis) jakoby koupit v jejich eshopu - vyplnis veskere udaje, musis projit nakupem jako v eshopu, precist smlouvu, abys v poslednim kroku "zaplatil" platbu na 0,-. A tohle delas pro kazdou tu sluzbu zvlast. Na veci, ktere jsou v tom aute zdarma k uziti. Trvalo mi to snad hodinu :))
    Jak se dela OTA update softwaru jsem jeste nezjistil a jak zamknout auto na dalku take ne. Bude mi trvat tak tyden nez cely ten jejich svet pochopim :))
    Pro otce (pres 70) je tohle fakt scifi. A to ma nove technologie vlastne rad a na sve prvni el. auto se fakt tesil.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    VLASTIS: ID cokoliv počítej docela nákladný servis. Já teď dal 12k za první větší servis v autorizáku (kvůli záruce) a reálně se neměnilo nic specifického - jen brzdovka a kabinový filtr. Oni si za tyhle dětský úkony napálí 3-4x vyšší hodinovku, protože je to jakoby EV, ale s EV součástí auta to nemá nic společného. Pozitivní ale je, že tam skoro jezdit nemusíš :-)

Co se VW týče, tak konektivita už tam není takový průšvih, i když samozřejmě to nebude takový fajnový a kosmírný, jako u tesly, nicméně furt tam zlobí takový ty SW bugy a asistenty si žijou tak trochu vlastním životem.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LAUNCHER: Cajk.

BOBASH: Už jsem toho dosáhnul. Neřeš.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    IKSIK: Moc nerozumím tomu, o co se jako snažíš a čeho chceš dosáhnout.

R4 určitě nemá na ruční brzdu samostatný kotouče, takže bude stačit, když to občas dostaneš do situace, kdy to bude muset brzdit brzdama.

Situaci, kdy to brzdí brzdama a ne rekuperací, poznáš tak, že budeš sledovat ukazatel výkonu/nabíjení (je pokud se správně pamatuju na displeji před tebou) a když dojde nabíjení do maxima, tak začneš brzdit ještě o něco víc. Mělo by k tomu stačit víceméně jakékoliv ostřejší brzdění, zejména pak ve vyšších rychlostech.

Ono je to teda spíš naopak, abys nebrzdil brzdama, musíš jezdit strašně jemně a plynule, když budeš jezdit normálně a občas zabrzdíš trochu ostřeji, tak to těma brzdama prostě brzdit bude.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NJAL: Tak srovnávat Model S a Octavii II je samozřejmě nesmysl, Model S je výkonama, velikostí, výbavou i původní cenou ekvivalent zhruba řekněme BMW 550i nebo něčeho podobnýho.

Plus to byl první masově vyráběnej model nový značky.

Takže víc odpovídající ekvivalent by byla nějaká malosériovka typu Jaguaru nebo Maserati. Řekněme, že třeba pětilitrovej Jaguar XJ X351. Nebo klidně dieselovej.

Což jsou auta s legracema typu "rozvody za 160 tisíc korun" (5.0) nebo "motor co umí vcelku bez varování zlomit klikovou hřídel a destruovat přitom blok, přičemž oprava stojí řádově 250 tisíc korun". V případě toho bavoráku pak méně groteskní, ale pořád vtipný příhody typu "na přehřátí umřou turba, který jsou z nějakýho geniálního důvodu mezi hlavama válců" a spousta dalších veselostí.

Na Modelu S se rozbíjejí většinou kraviny typu kliky, displeje jak infotainmentu tak palubky a ještě nějaký takovýhle věci, kde co jsem se bavil s lidma, co tomu rozumí, jsou ty nejdražší účty třeba za 50 tisíc. A umí tomu teda umírat elektromobily, spousta aut jich mělo několik měněných na záruku, nevím, jestli nějaký novější už jsou lepší.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    IKSIK: Hmm. Teď lepší?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    AXTHEB: Ale tak to chápu. Taky už na ty kecy nejsem zvědavej. Jenom těm pravidlům moštárny opravdu nemusí každej rozumět na první dobrou i kdyby si je nakrásně přečetl. Zvlášť když sem jde otravovat ausgerechnet s jeho Oktávkou 1.9 TDI.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    IKSIK: přesně proto. Spalováky sem tahají lidi prakticky jen v rámci demagogických výlevů a na ty nemá nikdo náladu.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    AXTHEB: :-))))))) OK. Díky. Takže pravidlo č. 3 zní "Bez spalovacích motorů, prosím, na to jsou na Nyxu vhodnejší boardy." A nějaké další pravidlo vyhrožuje vyhazovem za porušení předchozích pravidel. Takže přišedší zájemce aby se tu bál zmínit spalovací motor, coby Ďábla rohatého. :-D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    IKSIK: internal combustion engine, v tomto kontextu auto na ropné produkty.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj. Hledám/ vybírám druhé ev jako první auto do rodiny. Něco kolem 500kkc. Zatím mám v hledáčku tm3 a id.4. 5ti místné s tažným.
    Je tu někdo, kdo by byl ochotný mi ukázat tyto auta ve odpovídající výbavě a nájezdu a řekl mi jaké jsou servisní náklady, negativa a tak? Jsem z Východních Čech, ale rád dojedu i jinam. Případně pokud znáte bazar, kde jsou ochotni zapůjčit/ pronajmout tyto vozy na týden nebo víc, tak je to pro mě taky cesta. Díky
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    LAUNCHER: Header, SFW, ICE, jestli ty pravidla maj lidi dodržovat, tak jim musí v první řadě rozumět. Jinak z toho děláš sektu pro zasvěcené.
    Co v toto případě, prosím, znamená ICE?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    NIKDAS: Tak promiň, ale ten dotaz jsem psal bezprostředně po umístění fotky auta a přímo do dotazu jsem psal, že se to snažím obrzdit po vyřazení na neutrál.
    Bez urážky, ale ta tvoje univerzální rada zřejmě funguje, ale tohle se dělalo někdy v EV-pravěku, ne? On ten vývoj je teď tak rychlej, že to jeden nestačí sledovat. Jak svýho času komponenty do PC. :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CERMI_FOX: 2021 a ano tažné ma
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PEPAZZ: rok vyroby? Ma tazny?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NJAL: Pročíst rules na header, konkrétně #3, #4 a zejména #5. Díky 👍
    NJAL
    NJAL --- ---
    GOR: Ja to nedelim na podvozek a zbytek, ale komplet. :-) Pravda, jeste jsem s ni 300K nedosahl, ale vekove ji uz tahne na 20.
    GOR
    GOR --- ---
    NJAL: Tak podvozkove dily O2 jsou vsechno, ale urcite ne buhvijak lacine a trvanlive :-)
    (Mam 02 doma).
    NJAL
    NJAL --- ---
    TOMBRIDER: Tak ono to nebylo vyctove, ale klasicky "mene pohyblivych casti, mene casta a levnejsi udrzba, blabla" :-) Ale tak mozna je chyba, ze pocitam v absolutnich financnich castkach proti koncernovemu drzaku O2.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam