• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CAL
    CAL --- ---
    BOBASH: Na i3 koukám taky, ale pro mě by ta velikost byla feature, ne bug, hledám auto doslova jako nákupní tašku. Naše příjezdová cesta, kde by se auto mohlo nabíjet, je hodně stísněná (ten Sharan je tam prakticky ode zdi ke zdi) a musí tam zůstat místo na průchod tlustého souseda. Samozřejmě to má limity a kdyby se k dítěti nevešel nákup, tak to nedává smysl, ale v tom jsem doufal, že bude dobrá ta inzerovaná flexibilita se sklápěním/posouváním sedaček a tak.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Co Opel Corsa?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CAL: Hele osobní zkušenost s tím nemám, ještě jsem se nedokopal si to půjčit – ale bacha na to, že je to FAKT MALÝ. Ono se to na fotkách může zdát podobný jako třeba Fabia, ale je to tak o dvě třídy menší. Což samozřejmě na vožení jednoho dítěte nemusí vadit, ale může bejt blbý, že se pak do kufru nemusí třeba vejít nákup.

A furt to bude relativně drahý, souhlasím s tím, že i3 asi bude lepší volba. Nebo eGolf, jestli chceš něco levnýho.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Tohle je velká věc pro nás Mustangisty Machisty: https://9to5mac.com/2026/03/16/apple-maps-ev-routing-carplay-ford-battery/

Ta integrace CarPlay s autem je naprosto super!
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CAL: BMW I3 mi připadá jako lepší volba
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    CAL: Moje máma není dobrej řidič, ale potom, co jsem jí vnutil automat, se kupodivu rozjezdila, toto se jí nestalo ani jednou. Prostě zakázat používat levou nohu (ale pravda, bylo jí v tý době jen 60+)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    IKSIK: Já jsem nikdy nepochopil ten koncept toho "učit se s automatem".
    CAL
    CAL --- ---
    NIKDAS: Pokukuju po něm úplně stejně. Když v zimě žena odváží třicetikilovou dceru 5 kilometrů na kroužek plavání dvoutunovým dieselovým Sharanem 140kW, pokaždé uvnitř pláču. Zároveň nemáme místa nazbyt a ani peníze na stylovku typu 500e nebo mini, nebo možná spíš nechuť ke stylovkám, preferuju maximalistickou utilitárnost, ojetý Inster se zdá jako ideál.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Klidně. Ale bude to ještě trvat, ještě nejsou ani iX3 na testy.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: Jestli se ti dostane ta nová i3 do ruky zastavíš se s ní? :) resp. dej vědět někde bych tě dohnal :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAZZ: Ano, on v podstatě při jízdě trvale brzdí :) Jak to má motor vepředu a vzadu, tak ten přední motor při ustálené rychlosti funguje jako super zvyšovač spotřeby - ověřeno s kamarádem, který má jen zadokolku.
    A pak samozřejmě chybějící tepelné čerpadlo tomu taky nepomůže.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Podle mě to bude zatím jen odhad, nevím o tom, že by BMW oficiálně představilo parametry.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: To, že ne každý ICE auto se uchladí, ještě neznamená, že nemůžou existovat takový, který se uchladí.

Jinak speciálně Nordchleife je pekelnej test pro cokoliv, je to dlouhý, s vysokýma rychlostma, ostrým brzděním atd. – nicméně zase se tam jezdí hodně rychle v průměru, takže se aspoň motor chladí dobře. Na chlazení motoru jsou nejhorší pomalý okruhy, nejhůř třeba Sosnová.

Na Ringu spíš shoří brzdy.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: co jsem koukal na autogefuhl tak tam tvrdil ze baterka bude stejna jako v ix3 ... uvidíme no
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: hodně udělá jen to ten rozdíl ve Voltáži architektury. Plaid je porad na 400V , tohle je 900V tím pádem všechny proudy jsou poloviční proti plaidu. Brzdy na plaidu jdou taky koupit s track package pokud vím,( karbonkeramicky co už vadnout nebudou ) ale ty ampéry, tudíž teploty, tudíž chlazení budou hlavní zadrhel u plaidu vs SU7.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Ono už se ví, že bude mít 108 kWh? Nám na prezentaci iX3 říkali, že i3 bude mít nižší baterku a bude se tak sedět níž, což podle mě musí znamenat, že bude mít i menší kapacitu. Ale třeba ne.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: IKSIK: Já potkávám oba typy – přeci jen jak jezdím každej tejden něčím jiným, tak si toho lidi všímaj a dávají se do řeči. Část sype Turkovský kecy, část je nadšená, část někde mezi... a ta první část teda často trochu změní názor poté, co jim to ukážu a vysvětlím.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tak oni to očividně nemysleli tak, že to vydrží jezdit nabití těch X hodin, ale že s nabíjením se to zvládne nepřehřát. Což Plaid asi nezvládne, tomu dost pravděpodobně po pár kolech shoří i brzdy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Ad dobíjení z kopce - Někdo tu myslim také dával i nějaké video o experimentu při sjíždění Alp, ale už si to přesně nepamatuji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Ehm.

Zeptej se např majitelů produkčních Subaru WRX, jak jsou v Mostě v létě spokojeni s chlazením těch motorů...

A to já fakt nejsem a nikdy nebudu žádný závodník, jen mám pár kamarádů z různých bublin 😊
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: jj co jsem koukal k sobě tak regen mi vrací cca 30% energie zpět. To je hodně slušný
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LAUNCHER: mě zajímala realná spotřeba Highlandu SRka na dálnici a co my hoši z FB poslali je za mě fakt úlet, v norm teplotách to jezdí 120km/h za 13,5kwh/100km , na to se ani nahodou s 2021čkou nedostanu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam