• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Jen dotez ze zvědavosti. Když je ti jakoby jedno jaké to bude auto.
    Proč Y a ne 3?
    MISO
    MISO --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ak ti pri presadani z Volva nebude vadit neexistujuci UX (skoro vsetko musis sledovat a ovladat na centralnom displeji), mizerne dielenske spracovanie, cheap kozenka v interieri a tragicky komfort podvozku, tak ber Teslu, viz pozitiva nize.

Ako byvaly majitel ICE Hyundai nemozem na tu znacku povedat ani slovo, minimum poruch, servisy v poriadku. V jeho prospech bude hrat interier i podvozok spracovany v beznom europskom standarde a rychlejsie nabijanie (velke pozitivum na dlhych cestach).

Z mojich nevelkych EV skusenosti by som este vyzdvihol Skodu Enyaq, komfortne, velke, prijemne auto. Vzhladom na tvoje preferencie by som ti mozno este doporucil pockat si na mierne jazdene Volvo ES90.

Len poznamka na okraj: vyvoj v EV svete je rychly a nikto nevie, co bude za 10 rokov. To auto jazdit sice za 10 rokov bude, ale trh uz bude urcite inde, co sa tyka dojazdu, rychlosti a dostupnosti nabijania, servisnych postupov a politiky atd atp.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    LAUNCHER: V tomhle jsem trochu mimo, je to přibližovalo, nesmí s tím být pruda se servisem a musí se mi líbit. A samozřejmě to musí "fungovat"... Nerad řídím..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Hele ta nejpodstatnější část tam ale byla tučně. Svez se s tím a zaměř se na šířku svého úsměvu. Vyber si to, co Ti udělá největší radost 👍
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    LAUNCHER: K těm minusum - bird eye jsem nikdy neměl a když to mají půjčena auta, tak to nijak neocenuji.. vzal bych LR a jestli to dojede 400km tak dobrý...Waze nepoužívám vůbec. Jsem v Digi technologiích totální boomer (na blackberry do posledního dne;)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    W_NOICE78: Mě je jedno, jaké to je auto. To co napsal ID Launcher mě asi přesvědčilo. Jde mi hodně o servis, at s tím není pruda a ať se mi to libi. S60 je tvrdá podvozkove, C6 super comfy a je mi jedno čím jedu - C6 se mi jen vic líbí tak tím jezdím rád (mám ještě CX ale tím už nejezdím). Už toho moc nenajezdim, často dálky (1x za 14 dnů Třinec na otocku), ale to se nějak zvládne;) tyjo Lauchere přesvědčils mě asi;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RSZ: Co je a co není hezké auto urcuji od pradávna ženy, ne muži. Asi to dceři neudělá tu samou radost jako G-Wagen. Ale vzhledem k tomu, že v US má Y 35% registraci u žen (nad industry average), tak bych se o to nebál. Můj laický průzkum dopadl stejně, už jsem testovací jízdu poskytl spoustě lidem (jasně, zejména děti, zvlášť když s tím dva mé školáky vozím). Zrovna já teda o nápadnost vůbec nestojím, ale asi vzhledem k lokalitě a mediánovemu příjmu v CZ, prostě takto. Alespoň omladinu u "co mám dělat?" vybizim ke studiu uplatnitelných věd a zejména ke studiu EN + DE (ano, jsem nudný patron).
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Řešíš dvě dost odlišná auta, takže bych začal tím, co od toho čekáš. Model Y je univerzálnější, Ioniq 6 víc komfortní sedan.

Jakou máš vlastně představu o ceně?

Já mám Model Y 2024 (HW4) LR a za mě je to dobrý daily, jen nemá úplně komfortní podvozek, na špatných cestách je to znát. Šel jsem do větší baterky, protože jezdím mix město/dálky.

Kolik ročně najedeš a kde budeš jezdit? Podle toho bych řešil baterku.

Ioniq má teď facelift, takže roční ojetiny budou pořád předchozí generace.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: jen to prostě není hezký auto. Pokud jezdil c6, tak je zvyklej na zajímavé auto..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DIM_: 23 TMYP
    DIM_
    DIM_ --- ---
    LAUNCHER: A cim, ze ty jezdis? Ze chces 150kWh baterii. To me zarazi.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Cena/výkon je Y nejlepší auto dneška, pro poměrně velké spektrum různých use cases. Ne nadarmo je to už spoustu let nejprodávanější EV (některé roky i auto obecně).

Kromě vyřčeného bych připsal SW updates, nej appku jaká kde k autu je a ještě s náskokem, Supercharger network, friendly komunitu, spoustu koní za pár peněz, nulový opruz s handlením slev a konfiguratory běžných značek (kde A nesmí B ale musi W které nesmí O). A úžasné lidi v CZ, kteří Tesly znají do posledního šroubku a drátku.

Kvůli rozšíření Y v CZ mi mmch měnili čelní sklo druhý den v Budějovicích (kámen od náklaďáku).

Za mě plus i interiér, který se dá snadno vyčistit 😊

Nicméně, doporučil bych se ve všem projet a rozhodovat se podle šířky úsměvu 🥐. Auta nejsou, alespoň pro mě, úplně levné věci a mělo by nám to myslím hodně let dělat radost (což se mojí TMYP se mnou snadno daří).

Mínusy, což je ještě důležitější než plusy - ať víš co tě čeká:

- Nemá to bird eyes view cam / 360. Pozor na obrubníky. Ne úplně blbě to kreslí na display jak jsi daleko od čeho, ale není to totéž.

- Velikost baterie. Budu spoko až to bude mít 150kWh, ne dříve.

- Nedobrý stav rychlosti v DB pro silnice v ČR. Leckde 70km/h místo 90 a následně je problém používat autopilot na takovém úseku. Nejméně u nás v Jižních Čechách.

- Na display auta není Waze. Všechno co není Waze je špatně. Naštěstí na mobil v bezdrátové nabíječce je dobře vidět.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: To máš dobrý, že máš v úzkém výběru jen dvě auta.:)
    Takže úplně jednoduše. Se prostě v obou projeď, a ber to co ti sedne uzivatelsky víc.
    Mě se třeba Ioniq6 líbí (obzvláště ve stříbrné) opravdu moc. A teda raději bych bral jeho než Teslu. Jak z venku kdy mi připomíná Hanzelkovu Tatru 87. Tak interierem. (A normalnima blinkrama). Verze se zrcatkama. Za C6 skvělá náhrada, designově svébytného auta..

U nás by nejspíš bohužel spíš vyhrála Y, protože prostě kufr...
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    budu potřebovat pomoc! rozhoduju se mezi Tesla Y a Ioniq6... O kolik rozumnější je koupit Teslu? Ioniq se mi jen hodně líbí.. posledních 15 let jezdím Volvo S60 (+ občas citroen C6) a s volvem jsem velmi spokojen (D5, najel jsem s ním 0,5mio km). Ale cítím, že konec se blíží + zvýšené náklady na údržbu.. další auto chci zase na 10+ let, nemám rád kupování věcí a zvlášť nových ne - i v tomto případě bych šel do něčeho aspoň mírně jetého (1 rok třeba)...
    cena obou variant je podobná (rozdíl nehraje roli), od auta nepotřebuji vlastně nic speciálního, jen aby se nekazilo... Vsichni tvrdí, že servis tesly je super, že to opraví kde kdo díky manuálům a dostupným dílům.. prostě nevím, co je správná volba..
    díky!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Nemam uplne prijemny pocit, kdyz jsou k sobe takhle blizko :-) Ale jsou to paradni stroje.

Jetson ONE - Let the Jetson Air Games begin!
    https://www.youtube.com/watch?v=ysE8FMhAPH0
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Největší elektromobilní akce v Česku: ElektroFest 2026
    https://www.youtube.com/watch?v=SV3tyV8si-s
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: za mě se moc pěkně v zimě prasí i s prckem jako eUp, sic FWD ale je to malý a celkem lehký 🙂
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: xDrive jde taky poslat bokem, pokud to teda má nějaký výkon. 320d moc ne, M340i velmi dobře, iX3 50 VELMI dobře. Na novinářských jízdách s iX3 jsem byl ve dvojici s Ondrou Chamillou, kterej je poněkud odvážnější (a větší hovado) než já, takže test "umí to uklouznout na rybě?" nastal asi ve druhý zatáčce. Umí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam