• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    FINSON:
    LAUNCHER: Podle mě tyhle kalkulace nefungujou. Možná až budou ty BEV ojetiny se zachovalou baterkou cenově srovnatelné se zachovalýma ICE ojetinama, tak se ucho utrhne.
    Ale dokud budou lidi srovnávat Oktávku v TDI, co žere 5l/100km a stojí 100kč s novým BEV, který má třeba i nulové náklady na km a stojí 1M, tak ty kalkulátory postrádaj smysl.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: Hlavní důvod koupě EV u mě byly právě ty děti. S autem parkuji v garáži a nelíbilo se mi, že dýchaly splodiny při odjezdu a příjezdu.

Krásnou kalkulaci, jako Ty, na to nemám. Ale asi mi dáš za pravdu, že to tahle bude lepší jak pro ně, tak třeba pro Tebe, když kolem jedoucího auta jedeš na kole.

Na lidi s ICE se ale nezlobím, souhlasím s Tvojí kalkulací, že to levné není - ne každý tu možnost zatím má. Ale myslím, že kdo tu možnost má, tak tím udělá drobný dobrý skutek na cestě ze lepší kulturou života pro nás všechny ✌️
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FINSON: Tohle je mimochodem velmi častá situace, na kterou u lidí narážím hodně.

EV, zejména Tesly, si kupujou lidi, kteří se vlastně o auta nezajímají, nemají potřebu mít drahý auto, jezdí ojetinama za 50 tisíc nebo Daciema a Fordama Fusion co koupili před lety za 250, ale koupěj si nový za milion nebo ojetý za půl prostě proto, že levný elektrický ojetiny ještě nejsou.
    FINSON
    FINSON --- ---
    PEPAZZ: Kam prosímtě řadíš ? Jenom tak mezi řečí :-)

Nehrnul jsem se do výměny nafťáku za EV hlavně proto, že celá rodina celkově jedeme filozofii neměnit věci, dokud slouží...
    Jinak pro náš use case jsem si spočítal, že na 100k km celkového nájezdu se nám EV začne vyplácet, když bude nafta stát přes 80 Kč za litr, plus mínus. Hlavně proto, že ten nafťák stál 55k a podobně použitelné jeté BEV stojí kolem 500k - tohle nestály všechny moje dosavadní spalováky dohromady včetně všech oprav, takže s tímhle krokem (doufám trochu pochopitelně) váhám.

Jinak co vás tady čtu, tak bych poupravil své kategorické prohlášení z minula a do výběru zahrnul i Teslu :-)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    vsak uz to s ID PEPAZZ resim v poste;) netlacte tak, nebo to objednam aniz bych elektro autem kdy jel!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: Možno. Ale věřím, že na pointě mého sdělení to nemění nic.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: dialnicna znamka mozno bude od 2027 platena, myslim, ze sa to uz nejako prejednava
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Další věc je, jak dlouho ceny za kWh vydrží na současné úrovni.
    Nová struktura cen - E.ON Drive
    https://www.eon-drive.cz/nova-logika-nove-ceny-na-dobijecich-stanicich/
    Aktuálně E.ON zdražil AC o 1,5 Kč.

ROXTYDY_A_BIBOB: za 925k bez DPH máš novou TM3 LR premium, proč chceš ojetou?
    https://www.tesla.com/cs_CZ/model3/design#overview
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PEPAZZ: Někdo si koupil EV za peníze nás všech (dotace) a bez příspěvku z eráru by zůstal u fosilu, někdo slyší na ekologii, jinej na provozní náklady.

A? Lidi nejsou stejní, mají různý motivace a potřeby. Netřeba rozjíždět kulturní války a nasazovat psí hlavu „těm druhým“, kteří zrovinka nám připadají ne dost dobří.

Já jsem v tomhle utilitář a beru, že se počítá výsledek. Víc EV = dobře. A jestli si dotyčný koupí BEV z čistý lásky k přírodě (za plnou cenu takovejch asi moc nebylo nikde na světě, většinou i ta láska k přírodě se kombinuje s dalšími bonusy jako parkování či dálniční známka zdarma), kvůli firemnímu ESG skóre nebo ten finální postrk byla vyšší cena tekutejch dinosaurů, to už je tak nějak fuk, nemyslíš?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    TOMBRIDER: chtel bych se vejit idealne 0,9mio bez dph, kupovat auto nad milion mi prijde burzoazni;)
    KURE
    KURE --- ---
    TOMBRIDER: jako jo, pro elektrifikaci a snížení závislosti na zmrdech co prodavaj ropu je to (jedinna) cesta. Ale jako sobeckej lenoch nechci bejt ten co to odtrpí :)

jj to je taky pravda. ted se u nabiječek potkavaj fandove a inteligentni lidi. až se tam začnou potkavat vychcoši a blbci, tak to bude něco jako rozdil mezi internetem v '90 a dneska.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Hele a pokud to není tajemství.
    Jakej na to budeš mít plusminus budget?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    měli bychom na magistrat sepsat výzvu k uvolnění pravidel pro vystavbu nabijecích míst a tu nechat podepsat velkym množstvím lidí.

Štve mě že tohle neřeší ani žadnej z EV influencerů ač jsem jich pár oslovil s vyjadřenim přímo od PRE s vyčtem bodů které vystavbu v PZe blokují. Tlak zespoda prostě uplně chybí.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Zas s větším počtem majitelů elektra.
    Tím bude větší poptávka a následná nespokojenost.
    A lidi jako Babiš to začne řešit/tlačit, jelikož se z toho stane téma..
    Jen tedy mezidobí od křiku k realizaci větší sítě nabíjení, bude poněkud krušné. A jelikož bude i logocky větší procento dementu. Bude veřejné nabíjení survival reality show..
    :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KURE: ta poptavka se zvedla o desitky procent stačí jednoduché počty bud jezdis s SUV za 4-5kc/km nebo s EV kolem koruny podle toho jestli nabijis doma nebo veřejně. Tenhle rozdíl už dochází i petrolheadům co excel použili 2x za život vve škole.
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: napřet se musí jednotlivý mafie poprat o koryta a penězovody to je nejdůležitější, infra bude až po tom.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KURE: jo to realně hrozí no. Lidi na obcích/magistratech to nijak neřeší. Praha blokuje vystavbu nabiječek tím že odmítá davat dedikovana mista k nabíječkam ... a cela infra jde šnečím tempem kupředu
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: mě to trochu sere. protože jestli se ted díky ropny panice zvedne poptávka, tak náš stát zcela jistě zaspí a naše infrastruktura nebude stíhat a na nabiječkách budou fronty...
    IKARI
    IKARI --- ---
    LAUNCHER: co ja mam na pocitacich a elektronice nejradsi je prave to, ze s ni nemusim mluvit nahlas :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: jako rozdíl v ceně mezi novym a rocnim autem je zhruba takovy jako koupit nyni skladovku ktera bývá zlevněná tak o 80+ tis
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    PEPAZZ: Vyplatí se teda ještě počkat myslis? Zrovna já raději ještě budu dojíždět mojeho pracanta, už ho "chci" měnit skoro 3 roky. A další snad ještě najede...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    coz pokud bych v teto cenovce vybíral bych rozhodně chtěl .. bude to mít i páčku na blinkry a predni kameru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam