• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jakýkoliv hands-off se pořád reálně týká jen dálnic, kdekoliv jinde pořád musíš řídit nebo mít minimálně ruce na volantu, takže moct ovládat věci pohodlně je důležitý.

Kromě toho BMW směřuje na zákazníky, který mají rádi auta a baví je ty auta řídit, takže často řídí i když by nutně nemuseli, nebo proto, že to umí líp než elektronika.

Tesla je auto pro lidi, kteří nemají rádi auta a chtějí technologickej gadget na přepravu. Pro takový může dávat UX Tesly smysl, pro někoho, kdo chce auto řídit a mít ho pod kontrolou, čemuž BMW věnovalo docela dost úsilí, je naopak Tesla utrpení.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: myslel jsem hands-off / eyes-on
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: A ten šikmej displej není primárně o zorném poli, ale o tom, že věci na jeho kraji kopírujou tvar volantu a dosáhneš na ně prstama pravý ruky, kterou na tom volantu máš.

Ale tohle nepoznáš z toho, že budeš koukat na videa na YouTube, musíš si v tom zkusit jet.

Jel jsi v tom, nebo aspoň seděl?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jenomže v hand-off/eyes-off režimu žádný auto jezdit neumí a ještě dlouhá léta umět nebude.

DIM_: Je tam rychlost, navigace, případně jízdní data, věci na který běžně koukáš a jinak bys musel uhýbat pohled stranou nebo dolů. Fakt reálně hrozně velký zlepšení, i jsem si říkal, že pak není potřeba HUD.

DIM_: Volvo to má třeba ergonomicky úplně příšerný, hezký, když to hodnotíš od počítače, ale používá se to strašlivě.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: To říkám pořád, MB ovládla kolotočářská klika
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Jakej film?:D
    To, ze par widgetu umi vyuzit ty mrtvy pixely je nice, ale je videt, jakej je to problem obecne. Kolik mas nevyuzityho prostoru. To prece musi cloveka bolet.

Treba Volvo ma vertikalni displej a proste ti 1/2 da na CarPlay a pulku pro ovladani auta. Problem solved. Nevypada to zdaleka tak cool jako BMW, ale plz..

Sem random zase kliknul do toho videa. To je nekonecna studnice mojich slz. "co nejvíc v zorném poli" my ass :D

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CERMI_FOX: Je fajn, že se to někomu líbí, pro BMW jedině dobře. Za mě je to ale rovnák na vohejbák.

BOBASH: V momentě, kdy jedeš v hands-off / eyes-off režimu, úplně ztrácí smysl řešit, jak blízko máš tlačítka k volantu.

Navíc z pohledu lidského vnímání to prostě není přirozené. Ten lichoběžníkový/zkosený tvar je pro oči horší než klasický rovný displej. Mozek očekává rovné linie a tady se to bije s obsahem. Za mě je to typický případ, kdy design vyhrál nad funkčností.

Na filmy, YouTube nebo IPTV koukám hlavně na nabíječce. Není to často, ale radši mám klasický 16:10 fullscreen než řešit tlačítka u volantu, která pro mě nemají žádnou přidanou hodnotu.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Jo videl jsem vsechno. Neni tam nic, co bych tam musel za jizdy videt (a neni jinde). Za me je to zbytecny tristeni pozornosti.
    New BMW Panoramic iDrive Display (2026) - All-New iX3. i3 Interior
    https://www.youtube.com/watch?v=Rp4KrnXBhwM

Je i v tom videu krasne videt, jak se duplikuje info na tom baru + na displeji. Naprostej gimmick. Kdybych to mel, tak bych jen resil, jak to zhasnout.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: A ony mají. Na ťuknutí na ty ikonky na šikmém kraji skoro nemusíš pustit volant, což je geniální.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: dtto - koukáš na to z pohledu běžného IT, kde je důležitější mít to hezky a pustit na tom film.

Tady je důležitý ukázat věci, které potřebuješ pro ovládání auta, tak, abys je měl co nejvíc v zorném poli a mohl se co nejvíc soustředit na řízení.

Tesla je co do UX hrozně skvělej telefon, ale úplně blbý auto.

Jak často koukáš v autě na filmy a jak často ho řídíš?
    KURE
    KURE --- ---
    AXTHEB: Me se to libi, i kdyby ty sikmy kousky nemely funkci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Ten panoramatickejndisplej je konfigurovatelnej, že tam má někdo třikrát stejný info je jeho vina.

A je to úplně skvělý, když se na to díváš z pohledu řidiče a ne ajťáka.

Dtto ten šikmej - je proste postavenej kolem volantu, což je důležitější než že na kousku většinou není nic užitečného.

Ergonomie auta a UX telefonu nebo počítače jsou dost jiný věci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DIM_: Těsně před tím tvým timestampem v tom trojúhelníku vypíná nějaký widget.
    Já teda pořád nechápu, co v tom vidíš za hell.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    CERMI_FOX: Spoiler: samozrejme neumi.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    W_NOICE78: W_NOICE78: ten tvar je esteticky parádní, moc se mi líbí. Teda nechtěl bych to programovat ani UX designovat, ale vypadá to prostě dobře. A jestli to umí v těch uších zobrazovat další informace, tak ještě lepší. Trojúhelníkové prvky jsou prostě elegantní. Navíc jsou podobné těm lichoběžníkovým betonovým květináčům, co mám na zahradě a co jsem jako designovou úchylku sháněl asi měsíc
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: To te nemuzu brat vazne:) Ja videl nejaky videa, jak tim typek jede (uz je to par tydnu teda) a proste mu to ukazovalo rychlost a basic info na 3 mistech zaroven. Kolotoc.

(Tady v tom obrazku chybi jeste HUD - je jenom naznacenej, ale realne ho mas ve vyhledu taky)

Navic tady nize je presne videt to, co jsem rikal, ze jako developer se nedokazes vyporadat s nehranatym displejem.
    Pauzni si to video v case 3:07 - 3:10. Rovnou link: https://youtu.be/zRIauxIkjP0?t=187. HELL. Opravdu UX na jedna s hvezdickou :)
    Tahle situace je vlastne vsude. Cast displeje, ktera neco interaktivniho vykresluje, je realne furt malej obdelnik. Ze mas kolem tunu pixelu je .... uplne sem nasranej jenom to mam napsat :D

Ani Apple to nezvladl vyresit (proc mas Apple Watch hranaty?).

Ale dobry.. kdyby to melo normalni displej a ne tuhle honiperinu a clovek si tam neda ten divnej displej pruh (tyvole ty naklady, opravy, udrzba SW.. uplne umiram), tak je to genialni auto podle vseho.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Ta fotka je z Android Auto, CarPlay je na tom trochu líp. Vůbec nechápu, co tím chtěli říct, a žádnou senzaci v tom nevidím. Kromě panoramic vision většinu z toho Tesla zvládne vyřešit softwarově. Mně dává mnohem větší smysl klasický 16:10 displej, kde mám multimédia ve fullscreenu. Ergonomie OK, ale ve výsledku to působí jako zbytečně překombinovaný fail a ještě to nevypadá dobře. Ani to ovládání nepůsobí zrovna responzivně.
    BMW iX3 2026 Apple CarPlay Review
    https://www.youtube.com/watch?v=zRIauxIkjP0

NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Dal jsem si na VW ID.7 Tourer instalovat OTA update, který na mě vyskočil. Vypnout světla, vystoupit, zamknout a hodinu nedostupné auto - fajn, není problém :-)
    Po hodině a něco jdu zkontrolovat a koukám, že číslo verze se změní až třeba za 24 hodin nebo pár dní? :-D

(Jako jsem z IT - dokážu pochopit, že to auto třeba bude ještě nějakou kontrolovat všechny jednotky, generovat nějaké hashe, aby se utvrdilo, že se nikde nic nepoškodilo, že to pak bude třeba někam posílat pro porovnání (ET/ID volat domů?) jestli je to OK, že ty servery výjimečně nemusí být dostupné, takže i pár dní si umím vysvětlit... ale po aktualizaci čehokoliv koukám na číslo verze a tohle jsem ještě neviděl ;-))

KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: Přesně tak to mají i MIB 4 VW, což to Neo evidentně má. OK pro menu a pak volíš co vypneš.

Bacha, teď úplně nový kusy mají natvrdo sledování pozornosti řidiče (to špiclování kamerama dovnitř z budíků/zrcátka...), který se po startu samo zapne a ještě vloni to tak nebylo. Ale zase je tam více možností, které se dají narvat na rychlou volbu do rámečku infotaimentu a možná půjde i tohle...

...tyhle novinky jsem ještě úplně neprostudoval. Auto je teď už pár týdnů v servise - ulítla za jízdy zavřená krytky nabíjecího portu, protože nějakej matlák polámal při montáži packy. Nejdříve to začalo odstávat a pak fííí někam do lesa. A samozřejmě se to musí vyměnit celý a lakovat a trefit ten excelentní pomeranč z fabriky dalo lakýrníkům docela zabrat. Holt kvalita made in bratislava se nezapře a takovej šlendrián prostě napodobit jen tak nejde.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Téměř určitě ano, ID.Polo to tak bude mít určitě, předpokládám, že i ID.3 Neo.

Ostatně i blbá Fabia, kterou jsem dneska vracel, má asi pět režimů "virtuálního kokpitu", od dvou analogových budíků přes jeden budík a číselný displeje, plně digitální zobrazení a zobrazení s mapou uprostřed, nebo tak nějak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam