• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Ja te nevnimam jako elektro skeptika. Ani nahodnou. Ale jako nekoho, kdo propaguje Mercedesy (ble) a "vsechno, co delaji jini, delaji lip nez Tesla" :)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: S tebou je to jak na houpacce. Si me hodne pobavil tim Leapmotorem, jak se to rovnou zamkne :D
    Nicmene pak napises "Tesly s jejich kombinací karty a appky jsou taky mnohem nepříjemnější než klasickej systém 'mám klíček v kapse.'" a zase si me ztratil. Neznam nic lepsiho a vlastne nevim, jakej ma tvuj nazor vahu najednou:)

Btw ad ta rucka, ja ji samozrejme pokazdy po jizde zatahnu buttonem, protoze nejsem barbar. Ale to je vlastne taky gumacky. Zlaty Tesly .. ;)) Neresis. Ergonomie na 1* .))

Ten virtualni pedal ma Tesla retardovanej no. Nikdy sem to nezapl, at se mi to neotevre omylem v garazi, kde bych si ojebal viko o strop.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: BTW, Vaculík si mě na FB zablokoval coby rabidního elektromobilistu (což je vtipný, vzhldem k tomu, jak jsem tady vnímán jako elektroskeptik), protože jsem mu ryl do toho, že na nějakou akci Světa motorů pozval coby odborníky na udržitelnou mobilitu pány Macka a Morkuse z ČVUT, známé to lobbisty fosilního průmyslu, kteří napsali blábol "Kam kráčíš, elektromobilito". Já tehdy poukázal na to, že brát tyhle dva jako "vyvažující hlas" proti zarytým petrolheadům je trochu disproporční.

Asi o rok později začal být sám usilovným propagátorem elektromobility.

On je dobrej na recenze do technických detailů, což já upřímně neumím, resp. na to nemám náturu, ale neomylnej bůh taky není :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: S tím, že je Vaculík jiná liga než já, souhlasím – on to taky za prvé dělá na fulltime a za druhý je mnohem víc technik než já.

Ale třeba u tý iX3 jsem ochoten se s tebou vsadit, že o její ergonomii řekne Martin něco podobnýho jako já.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Jediný auto, který si za poslední dobu vzpomínám, že po mě chtělo zatáhnout ručku, byl Opel Grandland. Že by se auto nerozjelo bez toho, abych specificky povolil ručku, pokud jsem jí předtím cíleně nezatáhl (a většinou i potom), si nevybavuju.

Ad zamykání – jsou dvě varianty u civilizovaných aut.

Jedna je, že se auto odemyká a zamyká na přítomnost klíčku v okolí. To má svoje výhody, ale i nevýhody – můžeš nechtít, aby se auto celý odemklo jen proto, že k němu přijdeš. Tohle typicky dělají Renaulty a Dacie.

Druhá varianta je, že k autu přijdeš s klíčem/telefonem v kapse a odemkneš chycením za kliku, následně zamkneš dotykem plošky na klice. To dělá většina ostatních.

Třeba Škodovka teď přechází z druhý varianty na první.

Situaci, kdy bych pro zamčení auta potřeboval klíček, si opět nevybavuju.

Teda s výjimkou Leapmotoru B10, kterej mám půjčenej teď, a kterej je úplně idiotskej úplně ve všech ohledech, včetně toho, že přijdu, odemkne se, zmáčknu kliku, aby se vyklopila (je zapuštěná), jenomže tam, kde jí mačkám, je i ploška na odemykání/zamykání, takže se ta debilní věc rovnou zamkne.

A jediná spolehlivá cesta, jak ten krám zamknout, je vytáhnout telefon a použít appku.

Mimochodem, Tesly s jejich kombinací karty a appky jsou taky mnohem nepříjemnější než klasickej systém "mám klíček v kapse".

Třeba věc, kterou Tesla nemá a je naprosto geniální, je "virtuální pedál". Tedy přijdu, kopnu pod nárazník (btw kopnu, ne zamávám ze strany na stranu), kufr se otevře, ale jen v případě, že stojím ZA autem s klíčkem, ne když stojím vedle něj.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DIM_: S vaculíkem naprostej souhlas. Ropáci mu sice nadávaj, že propaguje elektromobily a je do nich zamilovanej, ale pamatuju si dobu (5-7 let zpět), kdy ho uplně stejnym stylem hejtovali elektromobilisti, i v tomhle klubu. Ale on je naprosto perfektní příklad, jak by se člověk měl zachovat (změnit názor), po představení pádných argumentů.

Prostě dřív byly elektromobily nic moc, teď už jsou špička a ICE už se nemá kam posunout, klasická výběhová technologie, ala tlačítkovej telefon.

A to jak rozumí různejm autům a řeší, že u jednoho modelu jsou tlumiče takto, a u druhyho zase jinak a u modelu z roku X je konstrukční řešení, který působí v 50k km problémy...to už je jenom taková třešnička.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    Btw je to smutny, ale jedinej dobrej autonovinar je podle me Vaculik. Ja jen zasl, jak JINA je napr. jeho recenze Volva EX30 vs. VSECHNY ostatni recenze.
    (Nemyslim to zle, BOBASH, ale chapes, ze on je jina liga)

Napr. tam ukazoval, jak si do podrucky dal startovaci kartu (nebo tak neco), pak zaakceleroval a karta mu vjela v ty podrucce uplne dozadu logicky a tam zapadla do prostoru, kam se nedostanes. Takze musel do Volva, at to vyndaj. Apod.

To sou podle me extremne dulezity veci. Jeho recenze jsou mj. i o tomhle. A proto jsou skvely.

Ted me napada, ze se velmi tesim (at uz rekne cokoli!), co rekne na to novy BMW.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    LAUNCHER: Jasne, to jsou minipycovinky, co ti delaj celkovej dobrej dojem. Me treba rusi, ze v jednom aute musim nasednout+zaradit+rucni brza. V tesle jen nasednout + zaradit. Je to uplne pitomost, ale obcas jak skacu mezi autama, tak na tu rucku zapomenu a rikam si "wtf, tak chci snad jet ne". Nebo jedno auto odemykam a startuju bezklicove, ale zamyka se bezklicove? NE. Takze klic mam krasne nekde v bunde, ale kdyz koncim jizdu, tak ty klice stejne hledam jak dement.

Uplny prkotiny, ale hlavne souhlasim - veci jako tohle jsou podle dobra a spatna ergonomie.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DROW: Něco na ten způsob mají BMW už několik let, když mi cca tři roky zpátky někdo orval novinářský XM na ulici, tak PR od BMW říkal, že je na prd, že to nebylo jeho auto, ale auto z marketingového fleetu, kde to nemaj aktivovaný, že u “svých” to má.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Myslím generačně. A navíc jak píšu o post vedle, zapamatovat si nastavení sedaček podle apply umí i 5+ let stará. Jen ne každá ty elektricky sedačky má.
    DROW
    DROW --- ---
    BOBASH: ix3 ma sentry?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Ta O4 je stara necely rok, pisu to tam.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: opět - bavíme se o iX3, která tohle všechno má. Ne o X let starý Octavii.

Btw třeba ad telefony a nabíjení, i ty Škodovky budou mít Magsafy, což je zase dost upgrade proti normálnímu nabíjení, kde stačí aby se telefon posunul o půl cm a přestane se nabíjet.

Btw2, uložit nastavení sedaček, rádia, jízdních režimu a podobně umí v appce i ta blba Octavia.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Bavíme se o srovnání s iX3, která to umí stejně.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: (Abych jen nehanel - přístup 2 zucastnenych servisu byl příkladný, buď máme obecně štěstí na místní servisy Škoda Auto, nebo mají toto vychytané, chválím.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ja pořád nechápu co konkrétně je na Tesle neergonomickeho, za mě naopak. Jediné co mě napadá je chybějící páčky pod volantem u pár let TM3, už to naštěstí zmizelo.

V týdnu měla žena náhradní Kodiaq místo svoji služební Octavia 4. A jednak teda O4 2.0 TDI chyba hnacího pohonu po 33k km, necelé rok staré auto. Snad lemon a není to častější, neřeším, ICE jdou mimo mě.

Druhak nebylo kam dát mobil, ani jeden (v její O4 k mio CZK je jedno místo). A jedna dírka na USBC, asi aby si lidi losovali, nevím. Špatně přístupná, pak to hledaly s kolegyní.

Protože náhradní auto, tak to nemělo ani elektrické sedačky, což je v každý jedny Tesle. Vážení tohle je rozdíl v ergonomii u prostého člověka, resp dvou.

V Tesle ani já ani ona neregistrujeme, co by nám mělo chybět nebo přebývat (mě tam teda chybí dalších 70kWh baterie a dalších 500hp, ale to je jiný příběh).

Tohle je prostě jednostranná slepota novináře, ne prvního ne posledního, proto je už málokdo bere vážně a proto se můžou leda divit, proč se to prodává jak housky na krámě i v Německu (viz čísla březen níže).

Prostě některý lidi mají rádi tlačítkový telefony a asi i mapu tlačítkek na volantu. A jiný mají rádi smartphone. To je v pohodě a tam bych to uzavřel - trh si to přebere. A jsem rád že je tu možnost volby. Ale nemůžu se divit, že lidi jsou takový a makový a nemůžu jedno z toho tvrdit že ergonomie je (včetně sedačky bez elektriky, bez místa na telefon) a druhá není. To dospělý jedinec nedělá, promiňte.

JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: tak nevím, jestli je to tak jednostranné. Ergonomie podle mého taky je, že ti funguje a okamžitě reaguje mobilní aplikace. Nebo že se ti i u nejlevnějšího modelu automaticky přenastaví volant a sedačky podle tvého profilu. Nebo že nabíjíš a dopředu znáš cenu a nemusíš hledat přiblblé kartičky nebo čipy. Nebo že si nastavíš rychlost domácího nabíjení přímo v autě. Mohl bych pokračovat třeba sentry modem a nebo automatickým nahráváním za jízdy z několika kamer současně.
    Tohle oceníš, když máš aplikaci a reálně ji používáš tak, jak se používat má.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no moment, pod ergonomiu ale spadaju aj sedacky a tie ma tm3 pohodlnejsie a lepsie tvarovane nez mazda6 (aj vzadu)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když už jsme u objektivity, „žádná ergonomie u Tesly neexistuje“ je docela úlet 😃
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To je expresivní vyjádření objektivního hodnocení.

U Tesly prostě žádná ergonomie neexistuje, a je to mimochodem feature a ne bug – Tesla od začátku mluví o tom, že jejich cílem jsou auta bez řidiče a že to, že tam musí bejt volant a pedály, je vlastně jen takovej dočasnej nedostatek.

A cílem je minimalizovat ovládací prvky, ať už z důvodu úspor, nebo toho, že Elonovi přijde minimalismus cool. Proto jdou do takových extrémů jako odstranění páček pod volantem, což se ukázalo být takovým ergonomickým průšvihem, že je nakonec začali montovat znovu.

BMW naproti tomu dělá auta primárně zaměřený na to, aby byla radost je řídit, a schopnost semiautonomního řízení je pořád sekundární. A protože cílí na zákazníky, kteří právě tohle chtějí, se jim vyplatí utrácet obrovský prachy za vývoj řešení, který je ideální pro řízení a ne pro použití auta coby gadgetu na přepravu osob.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam