• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FEDAJKIN: Jen taková drobnost, která mne pobavila:
    Celý článek je poskládaný z "Benoit tohle, Benoit tamto", ale až na samém závěru se autor uráčil zmínit, že ten stokrát zmíněný Benoit je vlastně "uncle Rich" z Rich Rebuilds…🤦🏽‍♂️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIKDAS: Neumím si představit, že bych si to jako BFU klikal sám. Ztráta času, lepší se stavit za dealerem na kafe a nechat to naklikat jeho.

S čekačkou naprostej souhlas, je to šílený. A s výbavou nutnou ne pro mě, ale pro další prodej, bohužel taky. Mně by pure holobyt stačil, ale pak takový auto neprodám. :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    NIKDAS: Nevíš, kolik tam vychází ten Symbiotic Drive / hands-off paket? Narazil jsi na to v konfigurátoru?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Nevím, jestli to DIM_: dělal blbě, já si s tím konfigurátorem hrál docela dlouho, a pořád se mi nedařilo dostat na tu holobytovou cenu 1,725 mio. Až pak jsem zjistil, že při prohlížení těch 14 základních bodů (motory, lak, kola...) se ti neukazují všechny možnosti. Musíš rozkliknout "zobrazit vše pakety(sic!)" a tam prolézt každou kategirii zvlášť, a odklikat to, co je tam tam defaultně přidáno, např: led podsvícení přední masky, nebo BMW digital premium (časově omezené, za 13k).

Ty konfigurátory automobilek jsou neuvěřitelně nepřehledná věc, vůbec se nedivím, že se nejčastěji prodávají skladovky (plus samozřejmě čekat rok na auto mi přijde šílenost). Až díky tomu, že jsem hledal, jak vyrobit holobyt, jsem našel možnost přidat 22kw AC nabíjení, kterou jsem tam taky nikde neviděl, ačkoliv jsem věděl, že existuje.

Nejvtipnější mi přijde, že BMW považuje za vhodné u auta co startuje na 1,7mio nabízet plátěné sedačky.

Když jsem tam naházel nějaký to minimum, co bych od auta chtěl (a bez čeho se těžko později prodává - jako vyhřívané sedačky, vyhřívaný volant atd.), tak jsem se dostal na 2 050 000kč, což not great, not terrible. Alespoň to má 110kwh baterku, což u Tesly hrozně chybí.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tady je pěkné shrnutí CATL day

CATL Super Technology Day 2026 (better than BYD?)
    https://youtube.com/watch?v=lGpJGYkzdXI&pp=ugUHEgVlbi1VUw==
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FEDAJKIN: Nevim jestli link bude takhle fungovat a jak dlouho, ale pro dalsi co nemaji predplaceny Bloomberg:

https://archive.ph/yrQpP
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CATL, the world’s largest battery manufacturer, has unveiled its 3rd-generation Shenxing LFP battery.

• 10% to 35% charge in 1 minute
    • 10% to 80% in 3 minutes & 44 seconds
    • 10% to 90% in 6.5 minutes.
    • Even at temps as low as -30°C (-20°F), CATL said it can recharge from 20% to 98% in as little as 9 minutes
    • CATL claims the new LFP battery can retain over 90% of its original health after 1,000 ultra-fast charging cycles
    • World-record internal resistance of 0.25 milliohms, ~50% lower than the average
    • New self-heating pulse technology for better charging performance in cold weather
    • New Cell Shoulder Cooling Technology, which is 20% more efficient

“We always deliver what we promise,” Gao Huan, the company’s CTO, told reporters today at an event in Beijing.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    CATL Tech Day včera docela masakr co se týče nových produktů. A dostal jsem CATL powerbanku :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Hups.

20% of Tesla Cybertrucks Bought by Musk’s Other Companies, Says Report
    https://www.motortrend.com/news/tesla-cybertruck-lackluster-sales-report
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Tohle tu bylo? Pokud mate Teslu s HW3, tak se muzete zaregistrovat (i bez koupeneho FSD). Konecne by mohla byt nejaka hromadna zaloba.

Tesla tells HW3 owner to 'be patient' after 7 years of waiting for FSD | Electrek
    https://electrek.co/2026/04/17/tesla-hw3-owners-be-patient-7-years-fsd/
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Aktuální situace s FSD v EU

1/ Ereignisse der ersten Tage nach der historischen FSD-Zulassung in den Niederlanden:
    Das Bild in Europa wird überraschend gemischt. Manche Länder rollen den roten Teppich aus, andere sagen bereits "Nein, so nicht."
    Der Stand der Dinge, Land für Land

🇫🇷 Frankreich: überraschende Absage
    Das französische CNRV hat öffentlich erklärt, dass FSD nicht UN R-171-konform sei: Das System initiiere Spurwechsel auch in städtischen Umgebungen, was die Regulierung so nicht erlaubt.
    Frankreich wartet auf die formelle EU-Kommission-Entscheidung. Keine nationale Anerkennung.

🇩🇪 Das erste KBA Statement frisch von heute nach anfrage von @RonnyGolisch (Zusammenfassung): 1.Keine eigene Position, KBA wartet auf das EU-Verfahren nach Art. 39 (4) VO (EU) 2018/858
    2.Ball liegt bei der RDW, sie muss erst ein Dossier an EU-Kommission und Mitgliedstaaten schicken 3.TCMV-Gremium entscheidet, erst danach positioniert sich Deutschland
    4.Kein Zeitplan: „zeitlicher Verlauf wird durch das EU-Verfahren bestimmt”

Fazit
    Das Bild der "schnellen Dominoeffekte" war zu optimistisch.
    ✅ Schnelle Anerkennung: Belgien, möglicherweise Norwegen
    ⚠️ Warten auf EU: Italien, Spanien, Skandinavien
    ❌ Aktive Ablehnung: Frankreich (derzeit)
    ❓ Unklarheit von deutscher Seite
    Sommer 2026 EU-weit? Eher Herbst.

wie konnte ich 🇦🇹 Österreich vergessen ? wollte es wahrscheinlich verdrängen, da die Situation ziemlich deprimierend ist:
    Keine öffentliche Stellungnahme vom BMK. Keine Position im FSD-Tracker. Nichts.
    Österreich folgt traditionell dem deutschen KBA bei Fahrassistenz-Systemen. Da Deutschland schweigt, schweigt auch Wien.
    Realistischer Start: Q3/Q4 2026, eher Q1 2027.

https://x.com/tundemagazin/status/2046195244492853707?s=46
    MISO
    MISO --- ---
    Prosim vas, netusite preco je zrazu na predaj tolko Siemens wallboxov za nizke ceny? Boli na to dotace alebo co? :)

https://auto.bazos.cz/prislusenstvi/?hledat=wallbox%20siemens&rubriky=auto
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    po senegale sa pridava aj etiopia, sice zatial iba v hlavnom meste, ale kazda usetrena kvapka dino juice dobra :))

From Diesel to Electric: Ethiopia’s Bold Bet on EVs
    https://www.youtube.com/watch?v=GYAhSlmkkY0
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: No na Neue Klasse nebudou určitě slevy ze začátku, protože aktuálně jsou na X měsíců vyprodaný. Ale to přejde.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Hehe, kombinace EV a V8 (akorát já se chci vrátit k britský, ne k americkým který jsem měl předtím) je přesně věc, co mám v plánu.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DIM_:Btw přišel nám do korporátu aktualizovanej ceník na auto na big fleet a BMW EV z něj úplně vypadly, předtím tam byl jen takovej ten divnej předělanej bobří jakoby-sedan ze dřevoplynu na EV. Čili bych na ty neue klasse nečekal moc významný občanský slevy :(
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    🔋Lidi nakupují elektromobily jak smyslu zbavení 🫣🔋 Dopoledne jsem byl asistovat kamarádům při nákupu Tesly. Můj názor znáte, že panické nákupy elektromobilů kvůli vyšším cenám nafty, neberu jako úplně nejlepší nápad (teda obecně panické nákupy). V tomto případě to teda sice vypadalo na stejný případ, ale rodina už byla rozhodnutá předtím. Půl roku zpátky pořídili ojetou elektrickou Konu (64kWh) a najednou z auta na popojíždění se stalo to hlavní a dva diesely doma jen stály. Jezdilo se s nimi, jen pokud bylo nezbytně nutné, když Konou už odjel někdo jiný. S Konou se najednou jezdily i dálky (ona má sice dobrý dojezd, ale rychlost nabíjení nic moc).
    Prostě bylo brzo jasno, že ke Koně se pořídí ještě Tesla a diesely půjdou z domu (nechá se už jen benzínový americký osmiválec).
    Každopádně mě zarazilo, že bazar, do kterého se vyrazilo, se evidentně z italských aut postupně přeorientoval silně na Tesly. Tolik jsem jich pohromadě asi ještě nikdy neviděl. Doufal jsem, že zůstaneme inkognito, ale prodejce po příchodu k nám rovnou začal otázkou, zda náhodou nejsem ten, co točí videa 😅 (děje se mi to nějak často na to, že jsem téměř výhradně jen za kamerou a v záběrech se nevyskytuju)
    Nakonec se koupila jedna TM3 Long Range 2020 early refresh (už LED matrix, ale ještě bez vyhřívaného volantu). Baterka v pohodě... no, vlastně nic zajímavého...
    Ale zakecal jsem se s bazaristy a říkali, že už tam protočili skoro 200 tesel, takže jsme si povídali o problémovosti. Ta je u nich prý hodně malá. Měli tam padlé baterky snad jen tři, ale něco se vyloženě tak už kupovalo, protože na záruku se baterka nechala pak měnit. Jinak baterky a pohon celkem v klidu. Teď řeší jednu závadu HV systému, která se tváří, že by měla být v kabeláži (tedy podle ofiko servisu), ale to zatím zkoumají.
    Výhodou Tesly je, že nemá moc problém s uznáváním záruky i u dovozu, servisně se nebrání (diagnostika, přístup) a díly jsou velmi levné (někdy nové z tesly levnější, než kolik si účtují vrakáče). Oni se specializují z EV vyloženě na Tesly a neženou se do ID/Enyaqů a podobně, i když zájem by byl u kupujících. Ale ono už jen zjistit, zda nějaké to auto ze zahraničí má ještě vůbec platnou záruku u těchto značek umí být samo o sobě problém (což jsem slyšel i z jiných zdrojů... vzpomeňme i na tu aféru s nepřiznanými testovacími vozy úplně bez záruky v inzerci).
    Každopádně od ropné krize stoupl zájem o Tesly cca dvakrát. Prodává se to teď snadno. Horší je to ale s nákupem ze zahraničí - je teď toho mnohem méně a ceny šly dost nahoru.
    https://www.facebook.com/diagonswarm/posts/pfbid0WhDXgYCEW7rCYX5DEXb1r7NbvQFAti1VraFLee5zLN9VoGgLzQGv9jDnoEWueeGl
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Ano, elektrickej volant v základu u Tesly je pořád docela výhoda proti ostatním levným značkám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam