PORSCHE CAYENNE TURBO 2026
Pri preberani Taycanu z garancky po 86 000 km (po 30 000 km, za 18 000 Kc vc DPH vcetne novych stieracov :) som im pochvalil noveho Cayenna a predajca mi ponukol testovaciu jazdu s tym, ze zajtra tam bude mat k vyskusaniu variantu Turbo. Tak som mu teda na to kyvol, ackoli nerad :))
Co som mal moznost otestovat a pozorovat:
- Auto je v porovnani s predoslou generaciou opticky mensie, ale je priestranne vo vsetkych rozmeroch, vcetne kufru, pri 183 cm si za seba sadnem tak, ze mozem mat nohy prelozene cez seba, zadne sedacky su elektricky nastavitelne v 2 smeroch. Vzhlad: spredu nejaka skareda zaba, zozadu to vyzera dobre, svetla su plynule a jemne animovane.
- Priplatkovy electric sound: tentokrat sa vyrobca miesto zvuku kozmickej lode rozhodol pre nasrany V8, ktory sa k tej bestii hodi. Zaujimave, ale nic pre mna
- Infotainment: zahnuty displej v interieri je zaujimavy, ma customizovatelne widgets a 3D pohlad na auto, kde clovek tuka na casti auta, ktore chce nastavovat. Vsetky displeje vcetne pristrojovky maju jemne rozlisenie ako moderne smartphones (to uz mal Macan). Infotainment reaguje rychle, ovladanie auta je velmi podobne Taycanu, viac fyzickych tlacitiek (klima, hlasitost) ako Taycan
- Kvalita spracovania bez vyhrad, je to predsa len kara za 4,5M
- Elektricky ovladany kryt nabijacieho portu reaguje na fyzicke zmacknutie, co je zasadny upgrade, lebo ten Taycanovy dotyk/pohladenie je akurat na nasranie (ked je mokro alebo spina, za sucha funguje OK)
- Pocit z jazdy je jak v Porsche: tzn. po kolejich, bez naklonov, komfortne a rychle, odhlucnenie bez chyby. Pedal reaguje velmi plynule a v prvej polovici chodu umoznuje civililovanu jazdu s dostatkom vykonu. Druha polovica je sice tiez velmi plynula, ale zlahka divoka :) Brzdy v tomto i mojom aute su zvlastne, proste ine a hoci brzdia dobre, nie je to podla mojho gusta.
- Skusil som launch control z dialnicnej benzinky, pri ktorom ma zrychlit z 0 na 100 za 2,5 sekundy. To je kurva nieco nepredstavitelneho, normalne sa mi rozmazal zrak, nastalo tunelove videnie a krical som jak na horskej drahe v lunaparku :))) Zrychloval som z miesta (viz mapa) a pri znacke "daj prednost v jazde" tam uz bolo to kilo, siiilenyyyy:
https://mapy.com/en/turisticka?pid=97004164&newest=1&yaw=3.499&fov=1.257&pitch=0.291&x=18.3065439&y=49.9036195&z=16&ovl=8Co som nemal moznost otestovat:
- Off-road schopnosti :)
- Jazdu v noci
- Nabijanie, ci uz HPC alebo to nove indukcne. Podla ich vyjadrenia idu tie nabijacie podlozky este len do masovej vyroby.
- Spotrebu pri nejakej plynulej jazde, ale po celodennom praseni tam mal priemerku 25,5 kWh/100 a 36% baterky, co je dost OK na 2,6-tonovu obludu
Zaver: premotorizovane, ultra rychle a komfortne EV, u "zakladneho" modelu i so zaujimavou cenovkou. Vsetky zelene vdovy a trophy wives v benzinovych Porsche SUV sa maju na co tesit :)