• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MISO
    MISO --- ---
    PORSCHE CAYENNE TURBO 2026

Pri preberani Taycanu z garancky po 86 000 km (po 30 000 km, za 18 000 Kc vc DPH vcetne novych stieracov :) som im pochvalil noveho Cayenna a predajca mi ponukol testovaciu jazdu s tym, ze zajtra tam bude mat k vyskusaniu variantu Turbo. Tak som mu teda na to kyvol, ackoli nerad :))

Co som mal moznost otestovat a pozorovat:
    - Auto je v porovnani s predoslou generaciou opticky mensie, ale je priestranne vo vsetkych rozmeroch, vcetne kufru, pri 183 cm si za seba sadnem tak, ze mozem mat nohy prelozene cez seba, zadne sedacky su elektricky nastavitelne v 2 smeroch. Vzhlad: spredu nejaka skareda zaba, zozadu to vyzera dobre, svetla su plynule a jemne animovane.

- Priplatkovy electric sound: tentokrat sa vyrobca miesto zvuku kozmickej lode rozhodol pre nasrany V8, ktory sa k tej bestii hodi. Zaujimave, ale nic pre mna

- Infotainment: zahnuty displej v interieri je zaujimavy, ma customizovatelne widgets a 3D pohlad na auto, kde clovek tuka na casti auta, ktore chce nastavovat. Vsetky displeje vcetne pristrojovky maju jemne rozlisenie ako moderne smartphones (to uz mal Macan). Infotainment reaguje rychle, ovladanie auta je velmi podobne Taycanu, viac fyzickych tlacitiek (klima, hlasitost) ako Taycan

- Kvalita spracovania bez vyhrad, je to predsa len kara za 4,5M

- Elektricky ovladany kryt nabijacieho portu reaguje na fyzicke zmacknutie, co je zasadny upgrade, lebo ten Taycanovy dotyk/pohladenie je akurat na nasranie (ked je mokro alebo spina, za sucha funguje OK)

- Pocit z jazdy je jak v Porsche: tzn. po kolejich, bez naklonov, komfortne a rychle, odhlucnenie bez chyby. Pedal reaguje velmi plynule a v prvej polovici chodu umoznuje civililovanu jazdu s dostatkom vykonu. Druha polovica je sice tiez velmi plynula, ale zlahka divoka :) Brzdy v tomto i mojom aute su zvlastne, proste ine a hoci brzdia dobre, nie je to podla mojho gusta.

- Skusil som launch control z dialnicnej benzinky, pri ktorom ma zrychlit z 0 na 100 za 2,5 sekundy. To je kurva nieco nepredstavitelneho, normalne sa mi rozmazal zrak, nastalo tunelove videnie a krical som jak na horskej drahe v lunaparku :))) Zrychloval som z miesta (viz mapa) a pri znacke "daj prednost v jazde" tam uz bolo to kilo, siiilenyyyy: https://mapy.com/en/turisticka?pid=97004164&newest=1&;yaw=3.499&fov=1.257&pitch=0.291&x=18.3065439&y=49.9036195&z=16&ovl=8

Co som nemal moznost otestovat:
    - Off-road schopnosti :)

- Jazdu v noci

- Nabijanie, ci uz HPC alebo to nove indukcne. Podla ich vyjadrenia idu tie nabijacie podlozky este len do masovej vyroby.

- Spotrebu pri nejakej plynulej jazde, ale po celodennom praseni tam mal priemerku 25,5 kWh/100 a 36% baterky, co je dost OK na 2,6-tonovu obludu

Zaver: premotorizovane, ultra rychle a komfortne EV, u "zakladneho" modelu i so zaujimavou cenovkou. Vsetky zelene vdovy a trophy wives v benzinovych Porsche SUV sa maju na co tesit :)

DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm, trebars taky rivian pickup sa tu neda kupit? ten by mal ist lahsie homologovat ako cybertruck ne?

Dobrodružná cesta Martina Vaculíka do moštárny čínským pick-upem Riddara RD6
    https://www.youtube.com/watch?v=cfTlrjCT1zk
    ABS
    ABS --- ---
    IKSIK: mno ja tak dlouho vybíral a vyjednával až mi vlastně řekli si odvolání rušíme extra slevy :)
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    ABS: Přesně tak. Já takhle jednou poslouchal Turka a v tom jsem si řekl dost, jdu si koupit elektromobil. A jel jsem si pro skladovou R4.

Na co nadává Filip Turek, nemůže být špatná věc. :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ABS: soused pred cca rikem souhlasne pokyvoval jinemu sousedovi na takove ty obvykle kecy “nizky dojezd” “dlouho cekas na dobiti” “nabijecky jsou drahe” a ted ma ojetou Kia Niro. Zatim jako druhe auto ke Kodiaqu, ale myslim ze brzo prijdou na to ze 95% cest zvladne Kia a Kodiaq zustane na 700+ km vzdalenosti
    ABS
    ABS --- ---
    Explore - Google Trends
    https://trends.google.com/explore?q=Enyaq&date=today%205-y&geo=CZ

Skoro 2x zájem o Enyaq meziročně. Tak nakonec vláda motoristů zástupce poslední hřebík do rakve spalovacím motorům.

Osobně mohu potvrdit že dealeři nyní nechtějí dávat rozumné slevy.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Tak to je princip Audi, že v základu to sice není zas o tolik dražší než VW nebo Škodovka, ale když do toho naklikáš výbavu, tak je to najednou drahý.

I když u těch novejch mi to nepřijde tak zlý, třeba právě ta A6 už snad ani moc nejde naklikat bez základních funkčních věcí.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    MISO: A právě proto na to dávaj slevy hodně přes 30%, aby se to vůbec prodávalo.

Jako kombíkovej fotřík jsem byl teď projet A6 avant etron skoro v plný a líbí, za 1,6mio. Ale ty jejich konfigurátory, to je na blití. Hlavně u spalováku si klikáš několik hodin a rozmýšlíš co a jak a pak ti to vyplivne auto bez ACC nebo výhřevu a to má i pitomá oktávka snad v základu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TAk jsem si právě vyzvednul další Leapmotor, tentokrát C10 REEV. A už jsem pochopil, proč mají jako claim značky "A Leap Forward".

On je to opravdu Velký skok vpřed. Přesně jako za Maa. Dokonce i to řízení je jako připravené pro Velkého kormidelníka.

Se divím, že to neobsahuje malou vysokou pec.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    tohle je proste úlet
    I Didn't Believe BYD's Flash Charging Claims So I Went To China To Verify - This Is World Changing
    https://www.youtube.com/watch?v=ajim7KF30jE
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: no ale ak tam nieco po 95k vrzga v interieri tak to je vec spracovania nie vzhledu
    KURE
    KURE --- ---
    MISO: To je divnej rant. Subjektivni nazor na vzhled je..subjektivni. auto žere zejmena podle toho jak se s tim jede. Tvuj syn je neprekvapive ozvena tvych nazoru a pocit z toho jak to jede celkem zalezi na tom s cim to srovnavas.

A jestli jsi zvykly na ev, tak zadny normalni ice ti tu dynamiku neda no :)
    LELI
    LELI --- ---
    MISO: audi je obecne pro lidi co v korporaci vyrostli ze skodovky/vw "vejs" a ty se skodovkama a vw jim to nekdy zavidej a povazujou za neco uzasnyho, protoze nic jinyho neznaj a maj omezenej rozhled. Slusnej clovek si koupi Mercedes. :-)
    MISO
    MISO --- ---
    Ahojte, mam tu jeden anti-ICE rant: dostal na 2 dni pozicane Audi Q5 Sportback 2.0 TDI S-Line, kedze Porsche Ostrava ma trvale zhorsenu organizaciu prace. Cenikovka cca 1,8-2M CZK a kladiem si otazku, kto toto kupuje?? Zvonku hnusne (nemam rad SUV), interier z prdele, interierove madlo dveri u ridice rozvrzane jak svina po 95 000 km, kastlik u spolujazdca z tvrdeho plastu, sedadla makke jak Fatboy, dekory z prdele (syn sa do toho posadil a vravi "je, to vyzera jak nas Rapid"), infotainment nic moc, 4-valec vibruje a moc nejede napriek tomu, ze ma 150 kW; zere to 7+ l/100 km. Toto ma byt vlhky sen ceskych mamin a polky tatikov? Wow. Uz som si fakt odvykol asi :)

No nic, zajtra som dohodnuty na testovaciu jizdu na elektrickom Porsche Cayenne Turbo s 1150 HP, tak aspon jedno SUV budem mat rad :) Dam report
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Jo, ale furt by to nepoužívali všichni, protože si to každej chce dělat po svým a mít svoje vlastní chytrý kliky s blackjackem a děvkama.

JYRKA: No ono celý to řešení u Mustangu je jedno z nejhorších, vzhledem k tomu, že potřebuje tlačítko a elektriku i na samotný otevření dveří, abys za ně následně mohl jen zatáhnout.

DIM_: Pro Čínu dostalo ty klasický s dírou, jako má třeba i4.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    Zapusteny kliky (ala Tesla S) ma i to novy BMW iX3.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Tak to uz je spis otazka rozsireni. Kdyby to volvo poskytlo volně všem, jako to udelalo se 3bodovym pasem, tak by nikdo nepanikařil
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: právě že by se odemykat měly a nedělají. Příklad můj Mustang - teď byla svolávačka, že když se ti vybije 12V baterka, tak nejdou otevřít dveře a to ani zevnitř. Jediné řešení je dírou pro lano připojit novou 12V baterku. Uvíznout takhle na sluníčku s plným autem je věc, kterou nechci zažít.
    A to samé nastane, když se ti při nárazu odpojí ta 12V baterka.
    Jestli chcete důvod, proč nekupovat Mustanga, tak tohle je důvod dost pádnej, řekl bych.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Vymýšleli to Američani, pro který je větší riziko, že tě týpek vytáhne z auta a okrade/zabije, než že uhoříš.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    AXTHEB: Já vím, že některý Fordy (včetně toho mýho) jedním krátkým zmáčknutím tlačítka na klíčku odemkneš jenom u řidiče, zbytek zůstane zamknutej. Když chceš odemknout všechno, musíš tlačítko podržet.

Při bouračce nic moc zachraňování, když se dovnitř potřebuje někdo dostat ze strany spolujezdce.

Kdo tohle vymejšlel a čím myslel, to už se nedozvíme. Ale je to dost pitomý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam