• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: hele používáme citigoe a prostě tyhle problémy nemáme, přitom malé ev to je, ale je pravda, že ten dojezd u něj je lepší
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Například Kamiq je podle Škodovky jejich nejprodávanější model a začíná kolem 500k, zatímco Epiq má začínat na 650k. To už dnes není úplně rozdíl typu „auto pro normální lidi vs hračka pro bohaté“.

Epiq 35 s 37,5kWh LFP bude mít reálný dojezd kolem 200 km, takže na častý dálniční přesuny to úplně není. Ale pro člověka s wallboxem/FVE, kterej denně jezdí kratší trasy, to smysl dávat může.

Při 10k km ročně můžeš proti Kamiqu ušetřit kolem 25k ročně na provozu a servisu, takže ten rozdíl v ceně se může vrátit zhruba za 5–6 let. Při větším nájezdu ještě rychleji.

Já osobně bych auto s tak malou baterkou taky nechtěl. Ale zároveň chápu, proč si to svoje kupce najde.

A Spectre jsem nemyslel kvůli dojezdu. Spíš jako příklad auta, který čistě racionálně taky moc smysl nedává, protože je to statusová záležitost.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Sandero byl extrémní příklad, proto jsem pak přidal jako ten reálnější to Clio.

A jinak ad Spectre - ten za prvé má gigantickou baterku a reálný dojezd řádově 400 km kdykoliv a jakkoliv, za druhé je to auto, u kterého nikdo nepočítá s tím, že by snad mohlo být jediné v domácnosti.

Podle RR je Spectre typicky druhý až třetí Rolls-Royce v domácnosti s průměrně asi deseti auty.

Tu Alpinu jsem použil jako příklad proto, že jsem ji měl teď doma - jinak se ten problém týká právě spíš základního R5, který je z kategorie aut, jaká spousta lidí považuje za “vstupenku do světa elektromobilů pro méně majetné”.

Ve skutečnosti je to blbost a R5 je auto pro bohaté, kteří mají na to, dát 650 tisíc za auto, co nedojede do Brna.

Elektromobil pro chudé je pořád ojetá TM3LR nebo Enyaq 80.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHEVALIER: To ne, ty dva elektromotory nemají dostatečný výkon, jen asi 130kw. ICE tomu umí pomoct. Navíc se benzín hodí, třeba dnes se pohybuju v místech, kde je nabíječe opravdu málo. Ono obecně bych řekl, že čím hezčí a odlehlejsi oblast, tím míň nabíječek. Jsem vlastně rád, že jsem nakonec do toho Buzze nešel. Hybrid zatím asi lepší.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHEVALIER: ..co ten motor a nádrž vyndat a dát tam další baterky...?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ADAM: ...v Teslách zarezávaj brzdové válečky.... v Tvém autě zareznou válce v bloku motoru....
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Bez domácího nabíjení nebo wallboxu těch zájemců asi opravdu moc nebude.

Na druhou stranu s tím Cliem RS sice dojedeš do Nice rychleji a bez delších zastávek na nabíjení, ale zase si ho doma „nenatankuješ“. A když bydlíš někde s lepšími podmínkami pro soláry, tak s tou Alpinou můžeš prakticky fungovat celoročně z vlastních zdrojů.

Podobný spalovací hot hatche dneska stojí stejně nebo i víc. GR Yaris, Mini JCW, Golf GTI nebo Civic Type R taky nejsou levný auta pro masy, tak to tvoje srovnání se Sanderem je podle mě trochu mimo.

A stejně jako může někomu připadat nesmysl Rolls-Royce Spectre za 10M nebo ID.Buzz GTX za skoro 2M (který taky není ideální na dlouhý dálniční přesuny), tak si i A290 najde svoje kupce a svůj use case. Proto mi to tvoje „ono to prostě nefunguje jako auto“ pořád moc nesedí 😄
    ADAM
    ADAM --- ---
    NIKDAS: Mám mhev vw California. Chtěl jsem buzz, ale nemá to furt campovaci režim + zvedací střechu bych musel řešit a tak. California je komplet hotová... baterku má 20kwh, což je asi na 80km. Je to fain, protože to pokreje takový to popojizdeni na místě. Na dlouhý přesun pak použij benzín. Ale v ty dodavce je cesta cíl, takže časté zastávky na nabíjení nevadí - takže jsem už jel i 800km čistě na elektriku a dalo se....
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ADAM: To mě zajímá, co máš za dodávku? Velikost baterky, pořizovací cena atd :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Asi budu výjimka, ale me to nabíjení extreme rychle ubehne. Většinou je hotové dřív, než mám já hotové věci, co chci udelat. (tím, že cestuju obytnou dodávkou, tak mam porad kurva hodně věcí, co potřebuju dělat - například vařit si kávu, najíst se, vyřešit záchod, porěšit nabíjení elektrokola ale skoro nejvíc mi zabírá čas plánovat další cestu - kam pojedu, kde budu spát atd...)

Zastivit cca 45 min na cestě na jižní Moravou by pro mě byl nejmenší problém, to je tak uvařit si tu kávu a v klidu ji vypít.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já chápu proč R5/A290 existuje, sám si dokážu představit R5 (nebo spíše R4) vlastnit, ale jen reaguju na dřívější debatu o to , proč tyhle auta pro velkou část lidi dávají jen omezený smysl - protože prostě nefungují jako jediné auto v domácnosti. A už vůbec ne v domácnosti bez nabíjení.

A290 je skvělá věc pro někoho, kdo má hodně peněz a bydlí pár desítek km od velkého města, ideálně tak, že má cestou zábavnou klikatou okresku. A může nabijet doma. Pak je to skvělá věc.

Ale pro velkou část lidí, kteří si dřív kupovali třeba Clio RS (jehož je to duchovní nástupce) je to nepoužitelné auto, protože Clio RS je sice malé a nepohodlné, ale můžu s ním vyrazit třeba na dovolenou do Nice.

S A290 je víkend ve sklípku na jižní Moravě už těžko řešitelné zadání, které pokud sklípek nemá nabíječku. Respektive řešitelné je, ale s hodinou nabíjení někde po cestě.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    bjorn ma video ohladne reportov stavu baterie v teslach a na jednej mu to ukazuje za poslednych 30 dni spotrebu sentry cez 100kWh :) ja sentry pouzivam akurat v nejakych viac sketchy lokalitach, lebo cez den obvykle parkujeme v praci u zeny na sukromnom parkovisku

I tried to run Zeva report on a Tesla press car and got blocked
    https://www.youtube.com/watch?v=RjhlOB6o5ys
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Však jo 😄 Malej spalovací hot hatch bude mít delší dojezd a rychlejší „doplnění energie“ než malej elektrickej hot hatch. To je fyzika a daň za malou baterku.

Jen A290 taky nikdo nekupuje jako univerzální auto na všechny situace.
    Na druhou stranu má A290 výrazně vyšší efektivitu, nižší spotřebu energie a žádný lokální emise. Proto takový auta vůbec vznikají.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: STETKINS: Ono je vcelku buřt, co si zapomeneš nebo proč se změní tvoje plány.

Podstatný je, že když vyrazíš se 70 procentama baterky na 70 km dlouhou cestu a najednou se ti k tomu přidá 60 km zajížďka, už máš potenciálně problém.

To je věc, nad kterou u spalovacího auta nemusíš vůbec přemýšlet - i se základní Dacii Sandero za tři kila ujedeš na nádrž třeba 500. A navíc po dálnici ujedeš víc než po městě.

Problém malého EV s malou baterkou je, že na dálnici furt žere stejně jako to velké (v tomhle případě přes 20) a pravé nutnost dojet někam dál s sebou obvykle nese pohyb po dálnici a tam se to stává fakt problémem.

Plus je tu fakt, že tahle věc stojí asi jako tři a půl Samdera a i základní R5 jako dvě Sandera.

A proto furt není na trhu ta záplava levných malých EV, po kterých někteří tak brečí. Ono to prostě nefunguje jako auto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Spalováku by ten benzín za prvé nedošel, protože na 70 procent nádrže by dojel nejen do Průhonic, ale třeba do Brna.

A kdyby došel, tak bych ho na kterékoliv ze zhruba 10–15 benzinek po cestě dotankoval za zhruba tři minuty i s placením (na dojezd 60 km daleko stačí natankovat za dvě kila).
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO: klíče od domu nepoužívám také, jednak u nás evidentně nikdo moc nezamyká a mám pro jistotu zámek elektronický. Řeším klíče od kanclu, skladu, zákazníků. Od aut také neřeším, ty doma necháváme normálně v autě :-D
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: A kdybys měl spalovák a došel ti benzín nebo ses zdržel tankováním/ hledáním benzínky o 20 minut, tak bys dělal co, abys to auto vrátil do 16:00? 😄
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no pisal tam klice od fosilu, ale ja teda nepouzivam ani moc klice od domu, lebo zriedkavo zvyknem zamknut :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: Spíš tipuju klíče od kanclu nebo od domova.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    huh? klice od auta? coze? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam