• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MISO: heh u tej najnizsej verzie 50kW nabijanie, to je true mestske vozitko :)
    MISO
    MISO --- ---
    JIMIQ: nastastie je dobrym zvykom v poslednom case premiery koordinovat s influencermi, takze tu je trochu hodnotnejsich 22 minut: https://www.youtube.com/watch?v=EPZMkgx4Evw
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    W_NOICE78: Nehodnotím jestli je to pravda, ale je to problém u česky píšícího novináře?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Možná jen podceňuješ, jak moc je tvoje představa běžnýho zákazníka ovlivněná dost specifickou českou realitou 😄
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no tak to byl dobrej vošul, 25 minut omáčky aby na dvě minuty ukázali tři auta, malinko zevnitř a čau :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    koukám na představení Epiqu, Jahn říkal že ve Švýcarsku je Škoda číslo tři celkově a číslo jedna v elektroautech
    World Premiere: Škoda Epiq
    https://www.youtube.com/watch?v=vRKn9bsFozQ
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: asi tam nemaju dobre spojenie MHD, my jazdime do prace denne obaja, aj decka na kruzky a davame to v poho s 1 autom, lebo bus nam tu jazdi kazdu pol hodinu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JYRKA: jasne, ale cerstve dospely clovek tezko bude kupovat novejsi auto, bude rad, kdyz zbyte par desitek tisic na nejlevnejsi rachotinu. Samozrejme cest vyjimkam.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS: přesně. U nás na vsi 2 km od hranic Prahy jsou dvě auta standard. Jakmile dospějí děti, počet aut v rodině se úměrně tomu zvyšuje :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DZODZO: jeden jezdi denne do prace, druhej s detma na krouzky a nekdy jim to proste nevyjde se prostridat
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Není to MŮJ mindset. Ty furt nějak zapomínáš na fakt, že já se na nový auta nedívám primárně očima toho, co potřebuju já, ale co chtějí zákazníci – pro mě je tohle práce, ne hledání mých osobních preferencí.

Já sám jsem vážně přemejšlel o kombinaci R4 jako primární auto, plus starej Jaguar na pokrytí potřeb jezdit dál, což je za mě mnohem lepší a dokonce ekologičtější kombinace než Enyaq nebo TMY na všechno.

Ale většina lidí takhle neuvažuje a chce jedno auto, který pokryje všechny potřeby. A pro ně ještě elektromobil řešení.

Pro lidi, co můžou mít víc aut, je R5 a její ekvivalenty (nebo možná i Twingo, i když tam se obávám, že ten dojezd už bude fakt problém) skvělý řešení.

Trochu paradoxní je, že tyhle "auta do města" nefungujou zejména pro obyvatele měst, protože ti obvykle nemají kde parkovat víc aut a kde je nabíjet. Je to řešení pro obyvatele okrajů a okolí velkých měst. A vlastně i pro vesničany jako takový.
    CAL
    CAL --- ---
    DZODZO: Za mě je to druhé auto k Sharanovi, jehož kufr plně využijem minimálně tak ve čtvrtině jízd, jak jsem psal, ne jen do Chorvatska.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: nie je to pak zbytocne mat 2 auta? jako aby som mohol raz za rok ist bez obav do chorvatska a kvoli tomu kazdy rok platit povinne ruceni a kazde 2 roky technicku kontrolu mi pride trochu luxus :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když žiješ v zemi, kde tě auto musí kdykoliv bez zastávky odvézt do Chorvatska, tak je jasný, že malý EV nedává smysl.

Přitom největší trhy pro malý auta jsou dlouhodobě v jižní Evropě, kde je málo místa, úzký silnice a často tam platíš výrazně vyšší daně a jiný poplatky za auto než u nás.

Takže máš vlastně pravdu a ta představa, že EV Fabie musí mít dojezd Enyaqu, je hlavně tvůj český mindset 😉
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já taky nerekl, že nedává smysl někomu, ale že ještě dlouho nebude dávat smysl všem.

Reagoval jsem na představy lidí, občas se vyskytující i tady, že stačí začít vyrábět malý elektrický auto se 40 kWh baterkou za cenu Fabie a lidi to nadšeně budou kupovat místo Fabií. Nebudou, respektive bude to kupovat jen relativně malá část.

Aby to nahradilo Fabií, bude to muset mít dojezd Enyaqu.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CAL: potvrzuju, kamos toho instera nakonec koupil a je maximalne spokojenej.
    Jako druhy auto v rodine maj i30 hatchback a skoro s nim nenezdej...
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    FEDAJKIN: 1,2m v Brne. Mam to pres souseda co to prodava, dokazu asi pomoci i tady nekomu kdo by chtel. Autorizovanej servis a dealer.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    FEDAJKIN:
    Verze excellence awd 530 koni, sedi to jako pribity na silnici, podvozek mi maximalne vyhovuje, i detem, kterym je uvnitr mnohem komfortneji nez predtim.
    Uvnitr naprosto luxus, sedi se velmi pohodlne (mám 193cm), HUD, display u volantu, i tablet uprostred fajn. Tichy ve vyssich rychlostech na dalnici, interier fakt skvely.
    Mensi kufr nez Tesla model Y ale vetsi prostor pro lidi vzadu.
    0-100 za 4.1 sekundy i kdyz oficialne inzeruji 4.5 (vyzkouseno na 2 ruznych usecich a vic nemam potrebu)
    prechazel jsem ze superba 2.0 TSI 206kw a kdyz jsem si naposledy sedl zpatky prisel jsem si jak ve stredoveku.

Klady:
    + Vykon, Ticho, Interier, Audio, V2L v zakladu
    + pro me vzhled, kterej se mi hodne libi oproti cemukoliv jinymu v tehle kategorii.
    + appka umi uplne vsechno co ostatni auta (predehrev,
    + 360 kamery - vidite vsechno + seznory - vidite v CM jak jste daleko od veci. Je to obrovsky auto takze se to hodi.
    + Zaruka 6 let auto 8 let baterka nebo 180tisic km - neni o cem vubec.

Zápory:
    - zere to trochu vic, 22-25 kombinovana pri 130-140, ale nabijim v praci zdarma, takze tohle neresim zatim.
    - nema autoparking (mne to nevadi)

Neutral:
    ~ jizdni asistenti: na dalnici ok, ve meste nepouzitelny, ma se zlepsit updatama
    ~ absence 1 pedal drive - i na HARD rekuperaci to vicemene plachti ve velke rychlosti, ale to je u me zadouci - je to velmi prijemny pro prechod ze spalovaku, a zaroven to brzdi v nizsich rychlostech samo trosku
    ~ tablet uprostred vyzadoval si chvili zvyknout, ale jakmile clovek objevi jak si pridat zkratky, tak uplne v klidu (updaty zmeni brzo)
    ~ Android platforma - pro nekoho nevyhoda, pro me velka vyhoda. Je discord kde to lidi hackujou, muze si clovek odemknout napriklad Sentry mode, ovladani
    ~ cenove mi prislo prepalene oproti tesle, ale ten interier za to stoji a jizdni vlastnosti

To je co me z patra napada asi vse.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEDROBEAR: Jakou máš záruku, na baterku, co ten Android a infotaiment, za kolik jsi kupoval? Jaká zkušenost u dealera?
    CAL
    CAL --- ---
    Nechci se zapojovat do debaty o malých autech, že jsem si byl projet Instera teď je čistá náhoda, ale chci reportovat, že to je úplně v pohodě. Řešil jsem to tady nedávno, průpovídky typu že tam dám dítě nebo bágl, ale ne oboje a realita je, že na vlastní kůži je to mnohem lepší, než třeba tátovo Renault Clio, se kterým jsem jezdil včera a který je o deset cm delší. Víkendovej výjezd na chalupu se ženou a dvěma dětma úplně v klidu. Plánuju jako druhý auto hlavně do města, ale teď odhaduju, že v tom odjezdíme tak 75% jízd místo dříve odhadovaných 50%.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEDROBEAR: yes! Pocity, všechno, zajímá!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam