• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Preco nesiel vedla na tu ufc? Ci to len tak kvoli fotke?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Když se čtyřicetitunový kolos a dvoutunová Tesla dělí o 50 kW… 😅⚡️
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Sedan bude ještě letos, objednávky už jsou otevřený. Kombík jsem nevěděl, že bude o tolik později, ale asi bych si počkal..

Jinak česká cena i30 50xDrive, což je ta nejsilnější s největším dojezdem, je od 1 589 900 Kč. S technologickýma paketama a pár vizuálníma vylepšeníma, pokud člověk vynechá obří kola a M-paket (což oboje mimochodem snižuje dojezd) bude v ceníkový ceně pod 1,7M nejspíš i za Touring (tam čekám příplatek do 50 tisíc za kombíka).

Blbý je, že teď asi nebudou žádný slevy, s tím jak je to vyprodaný daleko dopředu, ale časem to bude za cenu TMYP a bude to úplně ve všem mnohem lepší auto.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: i3 Touring má být "late 2027" a ta verze s 900km+ dojezdem bude tak za 3 mega, ne?
    SCHWA: Malejch věcí se tam vejde fakt hodně, ale jednou za čas tam potřebuju narvat něco většího a je problém. Stejně budem potřebovat druhé auto. Trojku prodávat zatim neplánuju.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: S tím dojezdem už si tím nejsem zas tak jistej ani proti tomu stárnoucímu ID.7. Já bych teda v téhle kategorii nejspíš obětoval trochu místa kvůli dojezdu a koukal po i3 Touring, tam už Tesla působí vyloženě zastarale.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kočárek je vopruz, ale i velkej kočárek jde nějak složit.

Zato velkej pes + klec do kufru už je problém.

A když máš psa i ten kočárek, tak je to s normálním autem skoro neřešitelný.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: hmm, tak ten kocarek zrovna chapu. To je opruz. Ja poridil Teslu, kdyz dceri byli skoro 3 a s kocarkem akorat koncila. Daval jsem ho tam celkem tak 3x a byl to oser. Klukovi bylo 6, takze tam pohoda. Nakonec jsem si na ten kufr zvykl, zjistil jsem, ze je o dost vetsi nez v byvalem BMW 3 series kombi. Mas tam tu obri diru v podlaze kam se toho vejde hromada. A pak frunk kam das skoro celej nakup na vikend. Za me je to nakonec hodne prakticke auto. Kocarek ti ale fakt vymlouvat nebudu.
    Vadi mi jen delitelne sedacky 60-40. Nekolikrat jsem uvazoval, ze bych si tu diru uprostred nechal vyriznout :)) V zime jezdim rad na bezky a vzdy kvuli tomu musim vyndavat jednu detskou sedacku. Pripadne musim dat bezky cele dovnitr do auta.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ELIJEN: Musíš umět ocenit to, co má Tesla horší... 😉výkon přes 300 kW fakt nepotřebuju, jezdím většinou s rodinou a kluk bere kinderyl i když jedu pomalu passatem... ale 250 kW je OK i pro mě, Teslu 3 i Y jsme měli Long Range a i když souhlasím, že výkonu není nikdy dost, často jsem jezdil na chill, štvalo mě když jsem potřeboval rychle přepnout a neumělo to kick-down, což už řeší commander a eventuálně sexy buttons...

nebo masážní sedačky využívám dost často, protože všechny ID.7 je měly, chlazení je taky super zvlášť současně a vyhříváním, když chceš vysušit propocené tričko, ale nenastydnout...

ovládání na volantu mi nevadí ani to dotykové, furt mi to přijde jako dospělý volant oproti Tesle...

takže menší spotřeba Tesly a věci typu sentry-mode, mobilní aplikace, updaty... ano, je to super, Tesla je v mnoha ohledech lepší, ale je tam i spousta věcí, co mě štvou a já se nechci zadlužit kvůli autu, kde mě něco štve, i když na hodně bych si zvyknul, vím 🙂
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ADAM: ID. for all - třeba v Plzni, Českých Budějovicích nebo Táboře dávají nad 8 dní nájezd 3500 km, zahraničí není problém (když to nebude Ukrajina)

ID. for all | Volkswagen Česká republika
    https://www.volkswagen.cz/ev/id-for-all
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIGHTHUNTER: V cem je to lepsi oproti Y? Me vzdycky znechuti jak ma Tesla o dost lepsi pomer cena/vykon (zrychleni, dojezd) oproti vsem ostatnim.
    ADAM
    ADAM --- ---
    NIGHTHUNTER: Kde si ty vw takhle půjčujes?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Jen si odlozim ke zdejsi debate - taky jsem kombikovy, mam Passata B8 v kombiku a vybiram jako nahradu vhodnou ID.7, takze jsme aktualne na dovolene s ID.7 GTX Tourer a asi mam vybrano… ;-)
    Mel jsem pred 2 lety na dovolenou klasickou ID.7 zadokolku, v zari pak prvniho kombika a ten me za tyden naucil, ze v cerne barve urcite ne-e. Pak predstavili verzi Pro-S s 86 kWh baterkou a 200 kW nabijenim, takze jako zadokolku jsem to mel letos na jare na 10 dni a i kdyz to melo max. dojezd, ted zjistuju, ze ten vykon navic a 4x4 za tu nepatrne vyssi spotřebu asi stoji a tohle auto me fakt nicim nestve. Infotainment verze 5.6 beha, klic nepotrebuju vyndavat z kapsy, bila barva asi neni spatna (i kdyz stribrna by byla mozna lepší, ale nevim jaky je rozdil na slunci), puvodne chybejici prosklena zatmavovaci strecha uz v techhle vedrech nechybi a bez ni je to asi taky lepší…

Ale uz asi vydržíme na verzi s prednim kufrem, V2L, digitalnim klickem… a klasicky liftback by mi asi nevadil - i s Teslou Y jsme se taky dokazali za jednu dovolenou szit, ale v celkovem hodnocení vyhrava ID.7, i kdyz je to hodne o osobnich preferencich :-)

BOBASH
    BOBASH --- ---
    ADAM: On je rozdíl, jestli se jen nepoužívá, nebo se fyzicky odpojí od kol – dokud se neodpojí fyzicky (rozpojená převodovka), tak pořád nějaký odpor má. A nevím o tom, že by to fyzický rozpojení uměl někdo jinej než Mercedes.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Protože mnohem víc lidí chce SUV, tak se dělají první. Navíc kombíky jsou jen pro Evropu, jinde to víceméně neexistuje nebo je to okrajová záležitost.

I tak kromě těch, co zmínil W_NOICE78: přijde BMW i3 Touring (letos) a za asi dva roky elektrická "Octavia" a určitě ještě něco.

Ale reálně prostě spoustu kombíků nahrazujou SUV, protože jsou praktičtější. Na druhou stranu by zákazníky mohlo k nižším autům tlačit to, že jsou aerodynamičtější.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BUCKOWSKI: tedy ne coupe verze, i když on ten rozdíl není zasbtak veliký, jak by se mohlo zdát, ale kuli velkemu sklu na střeše je coupe navíc dražší
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    ELIJEN: Enyaq má už slušný kufr. Srovnal bych s oktávkou, jen je to vysoký kuli baterce, tak z toho je SUV.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Díky za postřehy.
    Na pomezí České Sibiře je AWD v zimě výhoda, ale všechna předchozí auta byla taky jen předokolky...

Takže se toho nemusím bát a klidně ušetřit na motoru pro předek.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BUCKOWSKI: Rozdíly mezi RWD a AWD u Škody neznám, ale u Tesly jsem kvůli ceně a dojezdu vzal RWD a za dva roky provozu jsem zatím neměl potřebu mít Dual Motor.

Spíš bych řešil něco jiného. Enyaq je na platformě MEB, kterou už několik let průběžně ladí. Peaq je první model v nové generaci MEB+, takže bych počítal s tím, že pozdější verze budou ještě víc odladěné.

Co se pohonu týče, bude asi záležet na hmotnosti auta a způsobu používání. Já bych ale risknul Peaq RWD s větší baterkou než Enyaq RS AWD. 🤷🏻‍♂️
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SCHWA: Do kufru se vejde kocarek a pak uz skoro nic. Vetsi veci se tam taky nevejdou. Sedadla vzadu jsou pohodlna jen pro deti. Jako mozna by to SUV stacilo, ale nechci stejny problem resit zase za rok az pribude dalsi dite :D
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: Hele co presne myslis, ze by te omezovalo u TM3? Taky jsem hledal EV kombik, ale nakonec poridil trojku. Po roce me tam vadi uz jen jedna jedina vec. Dost jsem s tim autem
    zmenil ten klasickej kombikovej mindset. Zjistil jsem, ze to neni takovy problem, jak se puvodne zdalo (mam dve deti).
    Ale samozrejme zalezi na tvem usecase ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam