• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78, AXTHEB, DOCKINEZ: Já bych jen připomněl, že nová auta mají povinně eCall a tracker a v USA variantu tohohle systému používaly pojišťovny ke šmírování a generování halucinací pro nastavování pojistného…

Tady by tomu mělo bránit GDPR… Snad…
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    AXTHEB: Nemám. A to byla právě moje pointa. To ale nijak neznamená, že nesouhlasím s regulací nebo omezením rizikových technologií v armádě nebo kritické infrastruktuře. To je úplně jiná debata. U běžného uživatele si podle mě nikdo nemůže být stoprocentně jistý, jak která alternativa s daty nakládá.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tak já předpokládám, že myslel baterku a ne všechny komponenty. Asi bych o něco spíš měl v autě jen čínský články, ale evropskou elektroniku.

Jinak třeba Renaulty mají tuším baterky z velký části (od úrovně článků nebo dokonce chemie vejš) vyráběný ve Francii, u ostatních takhle z hlavy nevím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    W_NOICE78: Jistotu, že třeba Škodovka nedodává tvoje data (a data o tom, co za jízdy potkáš) nepřátelskému státu?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: Jenže já se nebavil o tom, co uděláš ty nebo já. Bavím se o tom, jak se může zachovat trh. A tam si myslím, že u velké části lidí nakonec rozhodne cena, proto taky EU zavádí cla. To ale nijak nesouvisí s mojí druhou otázkou, odkud bereš jistotu, že alternativa s tvými daty nakládá jinak?
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: Jistotu samozřejmě nemám a je zcela nad moje možnosti si to prověřit, ale pokud (u huawei) firmu založí činský lampasák, fakt budu přirozeně opatrnej, jako bych byl třeba u rusáků. U cisca/dellu/hp tohle řešit nemusím, i když druhé trumpovo volební období samozřejmě trochu náladu v oboru změnilo. Mimochodem hp můžeš mít z Kutné Hory, to je taky sympatický.

A btw pokud si žena kupuje starší auto za 500, chci aby se jí líbilo, a ty levný číny jsou prostě jen dacia2, dacia3, dacia4.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: Chápu a omlouvám se, ale tuhle kulturní válku nerozjíždím já, ale pan kolega.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Pripominam rule #7 na header, diky za pochopeni.

(Vtipek: Ty v tomto svem prispevku dokonce sam prislibis, ze toto s nim nebudes diskutovat, ale hned v dalsi vete se znovu rozohnis a prislibu se nedrzis, ty ICE lumpe! ☺️)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: To přece není jen otázka kvality a ceny. Koupil by sis EV z Ruska, kdyby bylo stejně kvalitní, ale výrazně levnější?

Přišlo by ti OK přímo podporovat režim nepřátelský k tomu našemu?

Věřím, že nekoupil.

Tak kde se bere ta smířlivost a defétismus vůči jinýmu nepříteli? A že Čína JE nepřítel svobodnýho světa, o tom s tebou vůbec nebudu debatovat, to jsou fakta.

Takže jasně, lidi co nemaj problém nakupovat na Temu, používaj Huawei a co si klidně koupěj zbraň od Norinco si takový auto koupí (když to neřešili doteď, tak proč by to řešili u auta).

A pak jsou takoví, kteří holt ne. A?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: Myslíš, že se zákazníci budou čínským autům vyhýbat i ve chvíli, kdy budou stejně kvalitní, ale výrazně levnější? A odkud bereš jistotu, že alternativa k Huawei data také nesbírá nebo neposílá?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RSZ: No ja prave doufam, ze sem jeste nekdo napise - nejakou krasnou EV raritku, bez vysokeho podilu CN v baterii. Treba neco starsiho, nebo nejaky protytop, maloseriovku...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    JYRKA: Ty kráso, odborář vyhrožuje...a přitom současný stav věci je absolutně tristní - asistenční systémy nových aut jsou na úrovni těch před dekádou, ne-li horší - např automatické parkování je horší, příplatkový travel assist není lepší než základní kombo ACC + vedení v pruhu na původním MQB. A ty asistenty si vůbec nerozumí, jeden fail pak zboří celej systém.
    No a HW od bosche je tragédie - nová široká FAS kamera se mlží, místo výhřevu je tam nedostačující větráček, ACC radary taky mizerný - víc senzitivní na bordel a hůř se odmrazují.

Co funguje lépe je infotaiment, ale to je asi jen díky tomu, že starej byl tak mizernej, že novej MIB4 má laťku hodně nízko.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Tak s baterkou si trochu zapřeháněl, ale čínskému autu se vyhnout dá. A že je čínská komponenta v nečínském autu, s tím se žít dá.
    V práci se taky zatím úspěšně vyhýbám huawei, i když to stálo a stojí opravdu značné úsilí..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ABS: Zajímavej názor. Teď už jen zbývá vysvětlit, jak chceš fungovat ve světě, kde je půlka dodavatelského řetězce v Číně. 😄
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: ABS: Přesně. Snídam a přemýšlím, kolik EV na CZ trhu by splnilo podmínku baterie bez významného podílu CN dodavatelů.

A žádné mě nenapadá...

(Např 75% produkce grafitu pro anodu drží CN atd atp)

No nic, dosnídám a půjdu tvořit hodnoty...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Ktore su necinske baterie?
    ABS
    ABS --- ---
    JYRKA: NIkdo normalni by si cinske auto kupovat nemel, za mne osobne tedy ani s cinskou baterii > za to riziko to nestoji
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Článek z Reuters o FSD už byl?

https://archive.is/wXUfT
    RSZ
    RSZ --- ---
    PEPAZZ: co je vetsi nájezd? Proč ne, jedno niro mám právě ve výběru. Je teda naložený a s nájezdem 12k.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam