• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Brake blending maji Tesly uz dele jak 4 roky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Za prvé, já si nechci kupovat auto, který si musím doma dodělat. Za druhý, viz JYRKA:, Tesla na brzdový pedál vždycky brzdí mechanickýma brzdama, zatímco všechny normální automobilky začnou nejdřív rekuperovat a potom teprve použijou mechanický brzdy (důvod je pravděpodobně to, že Tesla neumí naladit ten přechod).

Takže to není o tom, že by tradiční automobilky neuměly udělat OPD, je to o tom, že Tesla neumí udělat auto, který může plachtit a přitom bude při brzdění rekuperovat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: Az na to, ze Tesla neumi rekuperovat pri zmacknuti brzdy, coz ostatni automobilky umi. Takze u Tesly je one pedal nutnost, u ostatnich volba.
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: chci si dát nohu bokem a chci aby auto pokračovalo (přirozeně, ne s tempomatem) v jízdě, na delších trasách celkem často
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tak si kupis sexy button a nastavis si rekuperaciu na 0, aj ked teda neviem, kto by to dobrovolne pouzival, podla mna je one-pedal najlepsi vynalez pre takych lenivcov ako ja co sa im ani nechce prehadzovat noha z plynoveho pedalu na brzdovy pokial nemusia
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Týpek ale celou dobu píše jen o situaci, kdy tam to tlačítko je a auto VYŽADUJE jeho použití.

Naopak řešení Volkswagenu, kdy tam to tlačítko je, MŮŽEŠ ho použít ve specifických případech (chci, aby mi to zůstalo hrát/svítit/klimatizovat když z toho auta vylezu) je nejlepší možný.

W_NOICE78: U VW je to stejný jako s one-pedal driving. Tesla ti nedá možnost, VW ti (dneska už) tu možnost dá – můžeš mít cokoliv od one-pedal po plachtění. Můžeš v životě nesáhnout na tlačítko start, nebo ho můžeš použít, když chceš aby se auto chovalo jinak, než velí jeho přirozená logika.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    “Having that start button in some ways is still kind of a security blanket,” he said. “For the uninitiated, not having a way to manually turn the car on and off feels weird.”

mne to z toho uninitiated na initiated trvalo mozno 2-3 starty nez som to zacal brat ako samozrejmost... maju tam zbytocne tlacitko navyse, isto im to zbytocne predrazuje cele auto :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tlačítko tam být musí, aby to náhodou nepřipomínalo Teslu.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zákazník jen neví ze to chce ;))))
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Je tam catl ternary NMC , tsk si dohledej jaky ma průběh nabíjení...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KURE: 5c znamena peak 400kw cca
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: když píšou 5c charging, to je max, nebo pruměr, jako že se baterka nabije z 0 -100 za 12minut? Nevíte někdo?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MG 07 s ,800V , 320ps, a 5c charging nevypada vůbec zle

JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jak jsem tady nadával na autopilot Tesly, tak teď musím ocenit jeho promyšlenost.
    Jel jsem z práce přes tunel Blanka a nebylo mi dobře. V tunelu se stala nehoda, takže jsme zastavili. Řekl jsem si, že si jen na chvilku oddechnu, zavřel jsem oči a opřel si hlavu. Probudilo mě to, jak se auto s trhnutím rozjelo, protože jsem nechal zapnutý autopilot. Kdyby se auto rozjíždělo pomalu a pozvolna, teď spím někde u Berlína. Takže good job, Elon, konečně jsem pochopil, jak jsi to myslel, když jsi začal prodávat nevyladěný tempomat.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Částečně jo. Někde ani není technicky možný přivést víc než 50 kW, ale chápu, proč toho nevyužít, když na to byly dotace.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo, příčetný poskytovatelé to tak mají. Dát padesátky někam na benzínku může napadnout víceméně jen ČEZ. A možná ty ostatní velký český, ale ty už myslím, že se znormárnili.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no takto to ma podla webky omv emotion aspon na slovensku, pri dialnicach maju 300-400kW a u obchodakov destination chargery 50kW, aj ked teda pomalsiu nez 150kW som asi nevidel
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Přece dava smysl, že když tam lidi 30 let jezdili tankovat benzin, tak tam budou jezdit tankovat elektřinu.

A protože BEV by si koupil jen bezmozek, tak si tam tu hodinu ještě rádi postojí...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Lidi, kteří u nás řeší stavění nabíječek, jsou stejný typ lidí jako prodejci nových aut tradičních značek.

Vzor "starý skeptický bílý muž se zkušenostmi", který to dělá jen s minimálním úsilím nutným k tomu, aby "splnil", protože "ví, že to je blbost a stejně se vrátíme k benzínu".

Nad tím, že 50kW nabíječka na dálnici nedává smysl, stejně jako někde na benzínce, nebo že by se obecně nabíječky mimo nejrychlejších (a ty vlastně taky) měly umísťovat "k něčemu" a ne jen tak do prostoru, nad tím se samozřejmě ani nezamyslí. Prostě to flákne někam, kde to bude jednoduchý, a má splněno.
    ADAM
    ADAM --- ---
    NIGHTHUNTER: Francie mimo špičku luxus. Asi díky jaderkam. Ale hned vedle v Itálii i mimo špičku cena 3x víc. 0.5-0.7eur.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam