• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JYRKA: ano. Ale ty se divis? Tesla je lowcost reseni, to je vzdycky vice ci mene dyi. Od parkside naradi taky nikdo neceka plnou funkcnost hned z krabice a vykon a spolehlivost napr. hilti :-)

Jestli budou nekdy k dispozici ojetiny premiovych aut za dobry penize, pak bude situace jina, ale myslim, ze tesla bude i tak levnejsi.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JYRKA: Víceméně jsi to s tím pluhem trefil…
    99,99% řidičů pluh nepotřebuje a proto tam není, to 0,01% ho může zkusit nějak navařit.

A to se týká i dalších věcí, které jsou tak nějak navíc, v závislosti na individuálních úchylkách řidiče. Což lze v případě potřeby pořešit přídavnými noduly 3.stran, klidně i vlastní výroby.

Což je ten důležitý rozdíl oproti "tradičním automobilkám", které servírují svoji standardizovanou představu s minimální možností personalizace, když blokují přístup k API všemi dostupnými prostředky…
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: rozbehat teslamate na rpi by zvladol aj moj autisticky 16-rocny synovec, akurat odporucam aspon rpi3, lebo moj rpi2 ma stary 32-bit procesor a nezvladne rozbehat novsiu verziu
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: máme Teslu, ale tyto reakce tesla fans mi přijdou srandovní.
    - "Tesla nemá pluh."
    - "Ale má, stačí jen dopředu přivařit traverzu a má ho!"
    To samé jsou argumentace pomocí S3XY buttons (mimochodem, máme je) :)
    Na jedné straně máš instantní řešení, které funguje od počátku. Na druhé straně musíš vyvinout poměrně značné úsilí, nakoupit mraky udělátek a ještě mít dostatek znalostí a schopností to rozběhat.
    To není to samé.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kniha jizd nie je nieco co by som potreboval sledovat na mobile, staci mi to v teslamate, mozno to nabijanie keby sa dalo nejako lepsie konfigurovat, lebo takto mi chodia do mailu faktury od vsetkych tych roznych poskytovatelov a mam to vo vsetkych tych roznych aplikaciach, ale nemam jednotny prehlad, v teslamate sa to tiez neda uplne automatizovat, sice vie podla gps na ktorych miestach som kolko nabijal, ale cenu tam treba klepat rucne a to sa mi nechce, idealne keby si to vedelo naparovat ze na tomto mieste je nabijacka poskytovatela X/Y, nabijal som AC/DC a ten mal podla cennika takuto cenu :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Tak hlavně, že to umí. Pod jakou ikonou to běží, je mi celkem jedno.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: Navic je vsechno, protoze to neni v Tesla aplikaci :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Kniha jízd u Tesly není nativně, ale díky API ji zdarma řeší Teslamate/Hediemate. Jen si to musíš postavit, takže řešení od Škody je určitě pohodlnější. Historii nabíjení na Superchargerech má Tesla v aplikaci taky, ostatní nabíjení mám v Teslamate. Jediné, co mi přijde navíc, je digitální certifikát a servisní historie.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Asi píchnu do vosího hnízda, ale aktuální aplikace Škodovky je míle před aktuálními aplikacemi Tesly a Fordu.
    Fakt jsem nadšenej.
    Kniha jízd + přehled nabíjení v podobě ke stažení, detailní přehled auta, digitální certifikát... Bomba. Přikládám ten certifikát.

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DZODZO: Vypadá to na EQE
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tuto ked pisu "luxusni" tak v reci Mercedesu to asi nebude CLA zejo? skor nejake EQx

Luxusní elektrický mercedes shořel v autosalonu na Českobudějovicku - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-luxusni-elektricky-mercedes-shorel-v-autosalonu-na-ceskobudejovicku-40591726
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    HELVETE: U těch ABB 50kw shitů je problém v tom, že neumí DC výkon rozdělit, takže moc není důvod ty kabely měnit...

Pozn. Ať mě tady někdo netahá za slovo: Možná konečně vymysleli nějaké řešení, co by umožňovalo využít oba kabely, každopádně já ho ještě nikde neviděl implementovanej
    GOR
    GOR --- ---
    HELVETE: Mluv za sebe, my Leafari Chademo ocenime :-D
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    NIKDAS: Ještě mě taky na nabíječkách často štve ta přítomnost Chademo konektoru a jen jeden CCS2. Fakt jsem nikdy nepotkal auto, který by ho používalo. Takže když je CCS2 obsazené radši cucnu pomalé AC i u toho Lidlu. Zajímalo by mě, jestli to začnou víc předělávat. Primárně používám ČEZ a ten kdo u nich dostal úkol řešit tu síť fakt EV nikdy nepoužil, obzvlášť u obchoďáku kdy potřebuješ do kufru a pro jistotu tam je nějaký sráz, plot nebo kačírek a keře.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Tyjo nepochopíš, že do každého auta se musí nacpat ecall, ale na traileru stále stačí násada na koště jako nárazník (a to samé na bocích).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Z toho videa se mi udělalo celkem šoufl. 56 km/h a výsledek je utržená hlava? Budu si teď držet větší odstup :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    BOBASH: Že ty ses nekoukl na to video? Tam právě rozebírá, že eu zábrana proti podjeti je k ničemu narodil od té us. A v sedanu máš reálnou šanci na přežití díky tomu, že hrana návěsu projede těsně nad tvou hlavou (vyjede nahoru po tvoje a-sloupku)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Co to je za kravinu? Za prvé v EU mají tahače zábrany proti podjetí, uražení hlavy se týká US. Za druhý v sedanu máš hlavu právě na úrovni spodku reálnýho návěstu, v SUV typicky narazíš do nárazníku nebo přímo nástavby návěsu už kapotou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ako je demonstrovane vo videu, v nizsom aute je vacsia sanca, ze ti naves tahacu neurazi hlavu ked to pod neho zapikujes
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: A to jako proč?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tuto ta fontanka (18:00) to je moc :D

EV Fest 2026: Custom Cybertrucks, Lucids & Wild Wraps in Long Beach
    https://youtu.be/MAAErjWDCrY?t=1080
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Ta krasa je relativni :)
    LAUNCHER