• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: A tu část “ušetřit” jsem taky nerozporoval…
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Jenže já jsem nepsal jen „mimo tranzitní trasy“, ale i „když chceš ušetřit“. Když máš tak silný argumenty, bylo by dobrý si je aspoň ověřit. Superchargerů je víc než IONITY jak v ČR, tak v EU. Když platíš paušál u Tesly pro ne-Tesla auta, pořád jsi cenově za kWh líp na SCH než s Powerpassem Premium nebo Ultra Na IONiTY. S Powerpassem Premium máš fixní sazbu, takže nemáš možnost využít levnější nabíjení v noci nebo mimo špičku. AC nabíjení, kde já používám čipy PRE a E.ON za 8 Kč/kWh, máš za 10 nebo 12,50 Kč/kWh podle tarifu. Tesla má taky MultiPass, sice není tak rozšířený jako Powerpass, ale ta možnost platit jednou kartou tam taky je. Díval jsem se na dvě konkrétní destinace v Dolomitech a Tatrách, kde jsem musel řešit nabíjení přes další apku, a ani jedna není přes Powerpass dostupná.

Powerpass je sice pohodlnej roaming, jen ten podobnej roaming mám s čipama od PRE a E.ON i částečně s Tesla MultiPassem. Pro mě je hlavní cena, a ne počet sítí pod jedním účtem, a to s Powerpassem ani jiným roamingem nejde.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: No mě právě několikrát zachraňoval, když někde nefungovaly karty jiných výrobců...
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Me Powerpass vysplouchl 2x a byla to velice neprijemna situace. Takze uz jim neverim.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Reagoval jsem na tohleW_NOICE78:, což jsem ti vyvracel, protože je to blbost – Powerpass funguje všude, kartičky, čipy a appky s ním řešit nemusíš, protože nabiješ víceméně všude.

A těch 12,50 Kč za Ionity (což je v dvou nejdražších tarifech) odpovídá Superchargeru pro cizí značku v peak cenách, přičemž Ionity má větší pokrytí. Hlavně ale s Powerpassem nabiješ fakt skoro kdekoliv, zažil jsem snad jednou, že něco neměl pokrytý, a to je asi čtyři roky zpátky a byla to nějaká obskurní rakouská minisíť.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Powerpass řešíš jen ty, já o něm nic nepsal. Pro mě je předraženej a k ničemu. Jinak na žádnou otázku jsem ti neodpovídal.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Čímž jsi vůbec neodpověděl na otázku, proč by měl mít Powerpass smysl jen na hlavních trasách, když funguje úplně na všem.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    Fakt by mě zajímalo, co některý lidi vede k parkování na vyhrazenym stání pro nabíjení. Zvlášť když je o pár metrů dál dost volných míst, poloprázdný parkoviště. 15 minut předtím než jsem tam přijel nabíjet jsem tam projížděl na kole a nestál tam. To musí bejt prostě blbec, jinak to neni možný.

Tentokrát nějakej starej spalovák. Před dvěma týdny tam ale podobně někdo parkoval Teslu (nevim vlastně co je horší). Ten ale udělal zajímavej trik - na oko připojil kabel, aby to nevypadalo tak podezřele. V appce se ta nabíječka jevila volná. Ta trafačka má dva porty, ten vedlejší svítil červeně. Nevim jestli z důvodu, že tenhle nezahájil nabíjení, nebo proč. Možná je to ochrana proti tomu, aby někdo nepřipojil kabel do druhýho portu a pak odstartoval nabíjení tomu cizímu autu na svoje náklady. Nebo prostě zrovna ten port nejel. Tesla tam takhle stála do druhýho dne večer. A když vlastně nezahájí nabíjení, tak PRE ani nemůže účtovat ty poplatky za blokaci...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Nemám vlastní nabíječku, neplatím žádný měsíční paušál a za 2 roky mám průměrnou cenu 9,50 Kč/kWh na veřejném nabíjení po celé Evropě. V ČR mi stačí Tesla SCH a čipy od PRE a E.ON. V zahraničí kromě SCH žádný roaming neřeším. Kde SCH není, použiju apku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tesla Supercharger Prices Europe | SuC Tracker
    https://suc-tracker.eu/
    Přehled cen Tesla Superchargerů v reálném čase po celé Evropě.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm tu pisu

V Česku Powerpass nevyhrává — ČEZ, ORLEN i PRE nabízejí rychlonabíjení levněji; síla Powerpassu je v zahraničí a na IONITY

Škoda Powerpass: ceník 2026, tarify a kdy se vyplatí | WattBox
    https://wattbox.cz/blog/skoda-powerpass

stejne mi to pride ujete si platit nejaky pausal aby som mal lacnejsie nabijanie pokial v tom nemaju aspon nejaky balik volnych kwh
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ne, ani mimo tranzitní trasy to nemá smysl. Powerpass (Elli) má pokrytou i většinu poměrně obskurních sítí, který provozujou někde nějaký 50 kW u obchoďákv Polsku nebo tak něco. Nevím, kde se vzala představa, že to funguje jen na velkejch nabíječkách.

Mají údajně přes MILION nabíjecích míst.

A Ionity s nejvyšším tarifem Powerpassu stojí 12,50 Kč/kWh...
    KY_109
    KY_109 --- ---
    JANOS: ha, to je dobrej napad zajit na magistrat, to me nenapadlo, dik!
    JANOS
    JANOS --- ---
    KY_109: Taky mam el auto s ZH.... znackou. A vyresil jsem to taky tydenni dalnicni znamkou za 300 a v Praze na magistratu pak za 20 minut jsem vcechno vyresil osobne. A od te doby je auto osvobozene.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    NIKDAS: ano, myslim CZ dalnicni znamku a ano, vim, ze s EL...... znackou je to jednoduchy a neresim. Nicmene moje znacka je ZH...... takze sem zacal studovat ten zakon, kterak to auto registrovat. A prave ta komplexnost ty registrace me presvedcila o tom, to vzdat :)

W_NOICE78: Feer ohledne ty ceny, s nabijenim na Ionity ta cesta stala asi jako kdyz sem jezdil v nafte, coz me taky prekvapilo. Zatimco doma z wallboxu je to oproti nafte asi o 60% levnejsi.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KY_109: Ty kartičky, chipy a apky se řeší, když jedeš někam mimo tranzitní trasy nebo chceš ušetřit. Jinak není důvod jezdit na Ionity, když existují levnější a spolehlivější alternativy.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    KY_109: tech 300kc myslis jako cz dalnicni znamku?
    S ni je to docela jednoduchy: kdyz mas spz s EL, neresis nic. Kdyz nemas, musis dane auto registrovat, ale neplatis nic.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Jo, a MySkoda appka je teda skvela - ta Trip history se vsema metrikama, Charging history vcetne nabijeci krivky a ceny kdyz to neni doma, cool!
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Po 3 letech nejdriv s Q4 a ted s Enyaqem, vzdy nabijeny jen doma a vylety do 200km, me konecne donutily ceny letenek jet z Zurichu do Prahy autem. A ono to fakt funguje skvele :)

- Je to 85x Sportline, takze 4x4 a 210kW. Spotreba na tech 1400km prumer 18.7kWh/100km, co mi pri prumerny rychlosti 98kmh prijde slusny. Jel sem podle predpisu, v DE kdyz nebyl limit tak asi 135kmh.
    - Napric DE i CZ na dalnici dostatek rychlych DC nabijecek, zadny cekani.
    - Nechapu ty reci o kartickach, chipech a appkach, jedina Skoda Powerpass karticka funguje vsude skvele. Na Ionity diky Plug & Charge i bez karty. Faktury emailem do 15min, strhne se z karty, nemuze byt jednodussi.

Negativni prekvapeni byly vlastne jen 2:
    - Po chvili procitani a snahy si vylozit si CZ zakon o poplatcich za CZ dalnice sem to radsi vzdal a zaplatil 300czk, jak za nejhorsi naftovy coudil :)
    - V celkem velkym, 4* hotelu Diplomat je jediny wallbox od PRE. Nejdriv ho blokovalo spalovaci auto ale recepce netusi koho je. Pak odjelo ale PRE neakceptuje Powerpass. Nasledne po platbe kartou, uspesne blokaci castky se nabijeni stejne nespustilo. Hotline PRE ho sice restartovalo, ale stale neslo. Tak sem nakonec spokojene nabil na Ionity v Beroune :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    je teda zvláštní že porovnávají specificky Q2 a ne celé pololetí, ale co už
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam