• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Björn nebo u nás třeba testy fDrivu jsou v pořádku a je to samozřejmě relevantnější zdroj než WLTP, pokud jde o maximální dojezd v dálniční rychlosti. Mimochodem, WLTP má i dálniční hodnoty, jen je nikdo moc nikde neuvádí, protože povinný jsou ty kombinovaný a proč by k tomu psali nižší, žejo.

Jinak Björn nebo třeba u nás testy fDrivu jsou v tomhle samozřejmě super zdroj.

WLTP funguje skvěle na porovnání spotřeby mimo dálnici, tam se u elektromobilů fakt relativně trefuje, samozřejmě v závislosti na stylu jízdy (musíš jezdit dost klidně a předpisově).
    ABS
    ABS --- ---
    LAUNCHER: graficky zobrazen pokrok za posledni leta (ignoruje zima leto). Netreba si kupovat Nio ci BMW aby clovek dal 1000km pod 11h. S prestavkou na obed je to skoro uplne jedno.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: 1) Automobilky byly jedním z aktivních účastníků tvorby WLTP a dodnes se podílejí na jeho úpravách.

2) Vedle WLTP (EU), EPA (US) samozřejmě smějí zveřejnit i další údaje o dojezdu.

3) Tzn, následující hypotetická tabulka by byla legální a mnohým zákazníkům by zachránila spoustu peněz. Např. Česká spořitelna by mohla ohledně svých fleet cars v Česku vyprávět.

WLTP 600 km
    City 50 km/h ~620 km
    Highway 100 km/h ~510 km
    Highway 130 km/h ~400 km
    Winter highway 130 km/h ~330 km

4) Naštěstí je tu např. Björn a nejméně já jsem byl na něj nasměrován komunitou při výběru auta.

TB test results - Tabulky Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/edit?usp=drivesdk
    FAITH
    FAITH --- ---
    PEPAZZ:
    „Když nemají chléb, ať jedí koláče“
    Nie kazdy moze nabijat doma. Nie kazdy ma na novy alebo ojazdeny automobil (aby som zaplatila 500 k za nieco, co vyuzijem asi na 10-15 tis km za rok a pritom vyhodila/predala sucasne auto, tak mi to stale nepride ekonomicky vyhodne). Po meste vyuzivam mhd, auto mam na vylety.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Když budu ignorovat sarkasmus, tak automobilky za nerealističtnost WLTP nemůžou, ony prostě musí udávat spotřebu/dojezd jako kombinovanou ve WLTP.

A mimochodem udávaná spotřeba třeba toho Epiqu je docela realistická, akorát s ním musíš jezdit v režimu odpovídajícím testovacímu cyklu a ne po dálnici.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Btw mam info ze stejnou strategii co má ČEZ - eliminace pomalého nabíjení zřejmě adoptuji i zbylí hráči jako je PRE. Zjistili ze na ACckach nikdo nenabiji. Pre uz je nechce údajně v Praze stavět
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CEEFA: naprosto směšné číslo
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: Ale ano některi už vytahují excel tabulky a pak je volba dost jasná
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: v cz lidi pořád radi kupujou naftu za pade radeji nez aby si koupili ev
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KUTAS: veduci uz teraz tiez pokukuje po nejakej skladovej tesle, ze si to spocital a na uver mu to vyjde lacnejsie nez zivit naftoveho touarega
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    KUTAS: za samotnej srpen je to uz 8.45 %, ale porad jsme na chvostu evropy
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DOCKINEZ: toho vyhlížím (ojetého tak za 2 roky). Předpokládám, že teď se jim to bude prodávat samo, ceny benzínu půjdou jen nahoru a i lidi v Česku se začínají probírat a kupovat BEV.

I když teda 7% je pořád ještě docela málo, ale na Česku stejně úspěch Epiq není závislý... jsem zvědav, jak jim to s prodeji půjde.
    Hybridy a elektromobily v Česku rychle rostou. Alternativní pohon má už 38 procent nových aut - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-hybridy-a-elektromobily-v-cesku-rychle-rostou-alternativni-pohon-ma-uz-38-procent-novych-aut-40597443
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Cenim, ze dojezd pro 52 kWh baterii hodnotili vyjmecne bez jasavych nerealistickych laboratornich dalek, velmi opatrne, mozna dokonce ve smyslu "vzdalenost na kterou dojedes tam i zpet".

Z takto strizliveho odhadu, kez by si vzali priklad i ostatni automobilky 👍

// Vtipky stranou - za me max 52 kWh by melo byt vzdy s varovanim, ze je to primarne primestske EV.

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ta cena je docela ambiciózní, ale ofc přeju vysoké prodeje.

Poprvé za volantem elektrického crossoveru Škoda Epiq
    https://www.garaz.cz/clanek/testy-prvni-dojmy-skoda-epiq-elektricky-crossover-vykon-dojezd-baterie-nabijeni-vybava-cena-21017792
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Kia PV7 REVEAL - 800V Van Passenger or Cargo with surprising features
    https://www.youtube.com/watch?v=_3O7hOiUIwM
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    je to podezřele stejny jako su7 od xiaomi :) btw je to velky jak svin, delka 5metrů
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Geely Galaxy TT launches: 800V Architecture and 3.8s 0-100 km/h starting at 19,100 USD, vrcholna verze za 27300 USD, long rane RWD je za 23500 USD
    nejvetsi baterka je 75.2 kWh LFP s 6C nabíjením.

MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JYRKA: Z toho jsem mel strach ale v Enyaqu jsme nemeli problem my ani pes 👍
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    JYRKA: Mě přišlo zajímavý, že za 5000 km Teslou Y Performance přes Alpy i Pyreneje nebylo klukovi blbě ani jednou, a to bylo mraky serpentin, občas zrychlení na plný plyn, nebo nějaké prudší brzdění… ale když jsme potom jeli o 2 týdny později Passatem na Slovinsku od jezera Bled, tak jsem musel zastavit, vzal si kinedryl a čekali jsme, než mu bude líp… takže jsem zjistil, že vůbec nevim, z čeho to má ;-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Max. chill to neřeší?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    JYRKA: Mohu potvrdit, dnes první jízda s dětmi a bylo blbě všem.. ale je to určitě tím, že jsem jel jak hotentot . Na 1pedal si musím zvyknout.. ale že mi někdy bude blbe i jako řídící jsem netušil (je pravda, že auto dělalo něco jiného, než jsem ocekaval, jak píšou v tom článku)...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajimave: https://www.chip.cz/novinky/elektromobil-nevolnost-studie-reseni

Fakt je, ze se dceri v Tesle delalo blbe, ale za tri roky si zvykla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam