• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Naopak koncern prodavá včerejší techniku za zítřejší ceny.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH Mně spíš přijde, že vlastně nevíš, jak se dnešní Tesla reálně ovládá.
    BOBASH: Zastaralej krám je docela zajímavý označení pro aktuálně nejprodávanější ev na světě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Hele já se snažím v recenzích jako takových ignorovat politiku, a až jednou najdu čínský auto nebo Teslu, který bych si koupil dobrovolně, tak to klidně řeknu. Ostatně o Teslách jsem to říkal, dokud to byla jediná možnost dostupnýho použitelnýho elektromobilu – to byly jejich totální přešlapy přehlédnutelný, protože nic jinýho nebylo.

Ale teď prodávají zastaralý krámy s brutálně očesanejma nákladama a upřímně mi ty auta vadí víc než Musk.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PEPAZZ: jj, Musk mi vylozene vadi. A to, ze mu musi hlava napadeneho statu podlejzat a je na nem doslova zavisle preziti cele zeme je jeste o level strasnejsi. Nemluve o jeho utocich na EU, naprosto nechapu jakekoliv sympatie s timto panem a mam proste svuj osobni bojkot, i kdyz jak jsem zminil, treba se rozhoduju spatne a rozmyslim si to.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Není. Je ovlivněný tím, že od trojky dál prostě považuju jejich ergonomii a UX za tak příšernou, že to pro mě zabíjí celý to auto.

TMS (ideálně nějakou z těch starších) bych si klidně koupil, protože ta je ještě udělaná ještě příčetně. A lidem, kterým je ergonomie jedno, často doporučuju TM3 jako nejlevnější cestu k rozumný elektromobilitě.

K rozdílu proti Škodovce – systémy ve Škodovkách fungujou skvěle, když fungujou, ale občas nefungujou. Systém v Tesle funguje bez závad, ale je příšernej v každým okamžiku.

Jo a Tesla v tom není sama, úplně stejně nesnáším Teslou inspirovaný UX a ergonomii v čínských autech, nebo i v evropských. Tak jak Musk strašně přispěl k rozvoji elektromobility, tak bohužel dokázal i strašně přispět k éře tragické UX v autech.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: bojkotujes Teslu protože jsou hajzlové? For real?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: o to ze dal Zelensky Muskovi státní vyznamenání si zaregistroval ? ;)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Německo

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Ať si každej preferuje co chce, jen zrovna u tebe je hodnocení Tesly dost ovlivněný tvým postojem k Muskovi.

K tý Škodě: Software elektrických Škodovek se dostal do celkem slušného stavu, letos byl ale nahrazen novým systémem postaveným na Androidu. Čekal jsem tedy, že bude ještě o kus lepší, ale asi ne. Psal mi dnes nasraný šéfredaktor, že našemu dlouhodobému Elroqu se na dálnici nejdříve rozesral a pak restartoval systém, a po zastavení začal rovnou bez jakéhokoliv dotazu update.

Což znamená, že auto nejede a on musel čekat někde na kraji silnice hodinu. Mám Škodu rád, ale takhle to asi nepůjde...
    Michal Dokoupil on X: "Software elektrických Škodovek se dostal do celkem slušného stavu, letos byl ale nahrazen novým systémem postaveným na Androidu. Čekal jsem tedy, že bude ještě o kus lepší, ale ...
    https://x.com/raztubyl/status/2099893846578471412?s=20
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Můj tip je, že teď slevy moc nebudou, na press launchi říkali kromě necelých 800 prodaných Peaqů na českým trhu (což je BTW násobně víc, než dosud byly roční prodeje celýho toho segmentu) něco o asi 15 tisících objednávkách na Peaq a 30 tisících na Epiq. Tipnul bych, že slevy budou spíš jako u toho Elroqu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Hele já aktuální software škodovky měl několikrát v ruce, na rozdíl od tebe, a je velmi použitelnej.

Jinak pořád budu radši podporovat jakoukoliv evropskou firmu přes její napojení na Čínu, než specificky Muska. Kdybych do toho měl tahat politiku, tak pro mě bude Tesla až za čínskejma značkama, který jsou taky daleko za mojí hranicí, co koupit.

KUTAS: S tím Mercedesem a BMW mimo tvoje možnosti bacha, třeba BMW iX1 v základu jako skladovka stojí podobně jako Enyaq, GLB je o něco dražší, ale ne dramaticky, stejně tak CLA. Navíc tu máš ojetiny marketingově nepovedených modelů, který jsou ale přesto skvělý auta, třeba EQE.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak naprostý minimum je klimatizace, audio, navigace, což už samo o sobě je docela dost jednotlivých věcí. Dál typicky jízdní režimy a asistenty, komfortní funkce sedadel případně věcí jako je panoramatická střecha (na který mají dodělaný auta roletku nebo zatmavení)...

Tesla není schopná dát tak, aby na to bylo pohodlně vidět, ani tak elementární věc jako je ukazatel rychlosti a navigace, protože head-up nebo displej před řidičem by stál asi pět dolarů navíc.

Tím u mě to TM3 a TMY (TMS a TMX tenhle problém nemaj) končí z principu, protože pokud někdo hodlá šetřit na takhle základní věci, tak nechci jeho produkt nikdy vlastnit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    W_NOICE78: V pohode, ja to proste mam tak, ze tu hranici jsem si udelal, az za tim koncernem… ono je to tezke pokud by clovek byl opravdu dusledny, tak by musel bojkovat asi vsechny korporaty, protoze hajzlove jsou fakt skoro vsichni, je to o tom kde si tu caru udelas. Ostatne jako velky fanousek Slavie jsem toho od Ciny taky snesl hodne. Uvidime, treba se jeste rozhodnu jinak, zatim mirim mimo Tesla/Cina, treba me i diskuze v tomhle auditku presvedci.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KUTAS: Chápu, že někdo nechce Teslu z principu a já ji nikomu nenutím, ale Škodovka jako součást globálního koncernu není automaticky čistší alternativa k Tesle nebo Číně.. VW je silně provázaný s Čínou a má podíl v XPengu. Na Cupru Tavascan, kterou vyrábí v Číně, si VW jako jediný vyjednal s EU režim minimální dovozní ceny místo běžného cla, přičemž tu cenu ani neznáme. Přes obří investice do vývoje a miliardy vyplacené na dividendách pořád nemá v Evropě vlastní konkurenceschopný software, zatímco v Číně už vyvíjí modernější platformy. A když už to chceš brát z principu, tak bych u VW nezapomínal ani na historii dieselu. Koncern desítky let profitoval z daňového zvýhodnění nafty a pak přišel Dieselgate. Tesla zase profitovala a stále profituje z emisních kreditů podporujících bezemisní auta. Tesla přitom část evropské ekonomiky taky podporuje. Takže ‚Tesla/Čína špatně, Škodovka v pohodě‘ mi prostě nedává logiku.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DZODZO: Primarne CarPlay, kde preskakuju hlavne mezi telefony (ano uz jsem zkousel i hlasove ovladani - kdyz mi to misto Richarda prozvonilo Reinharda, coz byl byvaly sef regionu v jednom korporatu, tak tomuz pouzivam jen na proverene kontakty), mapou a Spotify. Obcas pripadne radio nebo YouTube.
    Ostatne jakmile to umi CarPlay, tak vlastne nic moc jineho nepotrebuju. Jednou za cas nejaky stav auta, ted jsem se snazil v nejakem menu (Skoda) vypnout automaticke sterace.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: Blinkry, světla, stěrače. To je tak to, co ovládám za jízdy.

A k tomu samozřejmě nezbytný tempomat - zapnutí tempomatu a zvyšování/snižování nastavené rychlosti. Plus ofc často mačkám tlačítko na návrat k naposledy nastavené rychlosti. To potřebuju mít na volantu.

Klimu mám celý rok nastavenou stejně a audio mám trvale vypnutý, takže nic dalšího za jízdy neřeším.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: Díky za report. Do konfigurátoru jsem nekoukal.

A chodí na to nějaký slevy? Nic jsem ještě neviděl a zkušenosti z existujících modelů jsou smíšené - populární lidovější elrok má malý kolem 10%, méně populární a dražší enyjak i dvojnásobek. Takže je otázka, zda slevu bude určovat výše marže anebo elasticita poptávky...anebo to zaparkujou uprostřed někde na 15%
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja teda neviem co furt na aute potrebujete za jazdy ovladat, ja ovladam maximalne tak hlasitost hudby (zena mi to stale stisuje)

naopak cenim usporu casu, ze sa mi to samo cez noc vyupdatuje a po update to funguje, takze nemusim nikam do servisu a hodiny cakat kym mi tam prehraju nejaky firmware

co za jazdy tak casto ovladate, ze na to potrebujete tlacitko alebo jasne menu? pytam sa, lebo auto zjavne ovladam inak, tak ma zaujima ako ini ludia pouzivaju auto
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To vyřešíš u spousty aut, přesto lidí chtějí UX a ergonomii dělaný na to, abys to auto mohl ovládat za jízdy.

Já chápu, že ty to nepotřebuješ a vyhovuje ti, že má to auto UX udělaný jako dobře navrženej tablet, ale to není dobrý UX a ergonomie pro auto. Ergonomii to nemá vůbec, ta naprosto absentuje a nikdo se o ní ani nepokoušel, a UX je dobrý pro něco, co nemusíš ovládat u řízení auta.

Ostatně i teslisti sami uznávají, že je to blbý, tím, že si každej druhej koupí DoDo řešení třetí strany, jako SEXY buttons a všechny ty další dodělávky.

Kdyby ty auta neměly naprosto tragický uživatelský rozhraní, tak by to nebyla jediná značka na světě, do který si lidi dodělávají takovýhle věci.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    W_NOICE78: uvidíme, jak se cena bude vyvíjet, zvlášť u ojetin.
    Každopádně já třeba osobně nechci o Tesle ani slyšet, protože stejně jako za čínskýma značkama za tím stojí zmrdi. A holt někde tu hranici už udělám a zatím jsem přesvědčenej, že to bude u auta (třeba se to během následujících let změní). Prostě Teslu z principu nechci. Vlastně po tom co asi 6 let jezdim v Kodiaqu, který jsem pořídil za super výhodných podmínek (asi o 300k levnějši než na trhu) vidím, že mi Škodovka vůbec v ničem nevadí. A když bych měl volný prachy (díky stavbě domu asi mít nebudu už nikdy) tak pokukuju ve výhledu 3 let i po Peakovi, případně nějaké BEV Kia... (to opomíjím BMW nebo Mercedes, které mi přijdou úplně mimo moje možnosti). Takhle zatím plánuji začít snad Epiqem nebo nějakou alternativou, která bude na trhu k dispozici.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CEEFA: situace asi bude lepsi. Ale to si muzes rict imho vzdycky - s tim jak roste pocet EV v populaci se jich doatava vic a vic do bazaru.
    Na druhou stranu zacina byt cim dal komplikovanejsi projit stk se soucasnym autem a navic ted ho jeste prodam jako pojizdne

A nekde tu caru udelat musim :-)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Po posledním summer updatu skoro všechno vyřešíš hlasem přes Groka. Za jízdy ani není důvod něco nastavovat v menu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam