ADAMIRA: Obecnej konsenzus napříč průmyslem na tom, k čemu je potřeba se vrátit, je:
- fyzický ovladače na teplotu a ideálně i na směr a intenzitu ventilace
- fyzický ovladače na hlasitost a ladění/posuv skladem
- fyzický ovladače na vypínání asistentů
A ideálně aby nic z toho nebyly dotykový plošky, který jsou ryzí peklo (teď jsem měl půjčenej Mercedes CLE, kterej má dotykový plošky na volantu a přesně chápu, proč tam dali zase kolečka).
Ale ten můj problém s UX Tesly není jen o fyzických ovladačích. Mám několik mnohem větších výhrad:
1) Absence zobrazovacího zařízení v zorném poli řidiče. Displej coby "palubka", head-up nebo jejich kombinace. Nebo nějaká alternativa. Potřebuješ před sebou vidět minimálně rychlost, pokyny navigace, značky a ideálně i ostatní věci, na který běžně koukáš (typicky se tam zobrazuje kdo ti volá, základní info palubního počítače jako dojezd a takovýhle věci). Stačí minimalistickej jako v Enyaqu.
2) Text-based uspořádání infotainmentu. Ten v Tesle má dobrý UX z pohledu něčeho, co používáš v klidu a můžeš na tom číst. Z pohledu ajťáka navrhujícího věci pro desktop je to super.
Z pohledu něčeho, co musíš bejt schopnej ovládat tak, že na to koukáš koutkem oka a většinu pozornosti u toho soustředíš na řízení, je to blbě. Proto mají "tradiční automobilky", infotainmenty plný velkejch, barevnejch a primitivně vypadajících ikonek a obrázků, protože to mají udělaný tak, aby se to dalo používat intuitivně s částí pozornosti.