• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    rozbalit záhlaví
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    DAW: Mně se na tom něco nezdá. Autor by v takovém případě zcela opomněl dost velkou skupinu vítězství. ... Tenhle citát bych si rozhodně nikam nevyvěsila.
    DAW
    DAW --- ---
    Myslim, ze autor to myslel jako touhu zvitezit nad druhymi lidmi. Nikoliv zvitezit tim, ze prekonas sam sebe, nebo dosahnes nejakeho vrcholu, ale ciste vnitrni touhu dokazat (a dokazovat) druhym, ze jsi lepsi nez oni. V tom bych opravdu dokazal spatrit hodne sobectvi a egocentrismu, a mozna ze prave v tom spociva koren nenavisti.
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    ee. pardon, mělo to být Daw2sheen :-))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Mně se taky nenávist jako motiv nebo motor k vítězství zdá být nesmysl.
    Kennaz správně říká, že je vlastně paralyzující - nenávist člověka ovládá, ale k destrukci, ne ke konstrukci.
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    sheen:
    imho kde je láska, pro nenávist a fundamentalismus není místo, taky myslím, že láska nepotřebuje vítězit.ale to zas záleží na tom, kdo jak tu "lásku" vnímá :-)
    KENNAZ
    KENNAZ --- ---
    ahoj všichni :-)

    Natashina definice se mi líbí, ale tnenávist vidím i jako všezničující duševní rozpoložení, jež může kromě aktivit, vedoucích ke zničení předmětu nsnávisti, vést naopak k úplné paralýze "postiženého" - což asi k žádnému vítězství na žádném poli nepovede :-)
    DAW
    DAW --- ---
    SHEEN: To taky. Vitezstvi, fundamentalismus, nenavist a jakou roli v tom vsem hraje laska..
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Nenávist. Hm.

    Řekla bych: Silně emotivní negativní postoj vůči osobě, věci, filosofii apod., jehož důsledkem může být vyhrocené jednání za účelem poškození, případně zničení nenáviděného objektu.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    DAW: A já myslela, že šlo o slovo vítězství. Hmmm?
    DAW
    DAW --- ---
    NATASHA: Jasne. Prave se snazime usnest na tom, co to vlastne je nenavist :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    DAW: Ovšem v rámci domluvy je dobré se na nějakých těch významech aspoň občas usnést :)
    DAW
    DAW --- ---
    SHEEN: Ano, to mas pravdu. Kazdej se na to divame z jineho uhlu a slovum prikladame jine vyznamy..
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    PARAZIT: Já teda nevím, ale nějak mi není jasné proč by předpokladem k vítězství měla být jak nenávist, tak touha ovládat druhé či mít moc. VždyŤ vítězství ve sportu je prostě jen důkazem schopností, vůle a vytrvalosti, přeci nemusíme přitom nenávidět druhé či jim bránit v jejich projevení.
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    DAW: Předpokladem toho je spíše touha ovládat druhé, touha po moci.. si myslim, nenávist tě nepředurčuje být mocný, předurčuje jen uskutečnit cíl své nenávisti, nenávist nemá jiného cíle, než svůj konec. A to konec destrukcí nenáviděného... Nenávist je tedy sebepohlcující...
    DAW
    DAW --- ---
    PARAZIT: Na tohle jsem ted narazil:
    "Lidé prece chtejí vítezit a predpokladem toho je nenávidet."
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    EVA_: To by docela byl no... No jasný fundamentalismus ještě neznamená, že jsem úplněj cvok, ale fanatik by se v podstatě dal stotožnit s osobností psychopatickou a tedy bez potřeby lásku dostávat a dávat... Ikdyž vlastně asi ne, protože Psychopat nemá svědomí a fanatik ho pokřivené mít může, nějaké hodnoty furt má, ikdyž velice zkřivené. Každopádně mi to přijde hoodně blízké.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Ad kultura...dneska mi moje neterinka oznamila, ze cte jakousi knihu, ve ktere je hlavni postavou panenka. Zlobi, vyvadi vylomeniny, je nevychovana a prikladne negativni. To vsechno proto, ze je vyrobena doma, ze neni z hrackarstvi. Hracky z hrackarstvi jsou jeji pravy opak, prikladne pozitivni. Doufam, ze jsme to jen spatne pochopili, ze tim jejim vypravenim doslo ke zkresleni toho, co ta kniha ma sdelovat...protoze jinak by to byl fakt prusvih, cpat detem uz odmalicka kulturu prefabrikatu.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    PARAZIT: Já jen že fundamentalismus se tak úplně nekreje s fanatismem.:-)
    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    EVA_: no Wikipedii znám no..
    EVA_
    EVA_ --- ---
    PARAZIT:
    Wikipedia: Fundamentalismus (z latinského fundamentum - základ) je urputné lpění na základních principech. Je protikladem modernismu. Nejčastěji je užíván ve spojitosti s náboženstvím, kde označuje směry, vyžadující doslovný výklad základních knih a jejich aplikaci do života. Bývá spojen s přesvědčením o absolutnosti vlastní pravdy, provázeným netolerancí k odlišným názorům.
    Fanatismus (není na wikipedii) je nekritické zaujetí, slepé vášnivé nadšení; fanatik: člověk vášnivě pro něco zaujatý, vášnivý a nesnášenlivý zastánce nějakého názoru, stanoviska apod. (slovník cizích slov).

    Láska: http://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ska#Definice_l.C3.A1sky
    Nenávist (není na wikipedii): http://www.kna.cz/encyklopedie.php?id_select=611; http://cituj.cz/Citaty/kat-148.aspx


    PARAZIT
    PARAZIT --- ---
    STEPNI_VLK: No jsi na něj poutaná, ale myslím, že je tu jistý rozpor, který si člověk hned neuvědomí. Nenávist oslabuje, je to záležitost čistě nízká, stahuje čím dál víc k zvířeckosti, člověk nemyslí nic než na špatný a tak vejš nemůže, ale láska, pokud je altruistická, bezvýhradná směřuje vzhůru, prostě člověka táhne za jeho podstatu, už mu nejde o něj samotného. Jde mu jen o člověka, kterého miluje, ale pokud je láska čistá není k němu poután, protože chce jen to, co je pro objekt lásky dobré, ale to může být stav mysli, myslim si, že láska duchovní- dokonalá je především stav mysli.
    DAW: Frustrovaná láska? To se nemyslim, to ne, nemusíš napřed milovat, abys pak mohl nenávidět. A hluboká láska neni předpoklad k nenávisti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam